начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Изплащане на трудово възнаграждение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на трудово възнаграждение

Мнениеот alexander_ » 03 Сеп 2009, 10:14

Здравейте,

Имам едно питане - във фирмата, в която работя заплатите се изплащат по банков път, както е и на много други места. Работниците и служителите не се разписват, когато си получават заплатите, както примерно ако ги получават в брой.
Според мен в това няма нищо нередно, но ако някой може да ми помогне с правна норма, която да урежда въпроса ще съм благодарен.
ЛЕСНО се галят момите, мъчно се дялкат гредите.

ГРЪМНАЛ слепият, та убил заек, а куцият припнал и го уловил.

ЖИВОТЪТ е стълба: едни се качват, други слизат.
alexander_
Младши потребител

Re: Изплащане на трудово възнаграждение

Мнениеот c_welinowa » 03 Сеп 2009, 10:22

Здравейте,

Съгласно чл. 270,ал. 3 от Кодекса на труда, трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.
Това е нормата, която урежда правните възможности за изплащане на заплата. Ако имате допълнителни въпроси или притеснения, пишете отново.
c_welinowa
Младши потребител

Мнениеот alexander_ » 03 Сеп 2009, 10:26

Да, прочетох тази норма от КТ, но въпроса ми е по-скоро следния:

При получаване на заплатата в брой - се издава фиш, който трябва да бъде подписан то работника/служителя.
При получаването по банков път това задължитлено ли е? Ако да - защо и къде е уредено? Ако не - отново къде е уредбата?

Благодаря

alexander_
Младши потребител

Мнениеот c_welinowa » 03 Сеп 2009, 19:35

Ама чакайте сега...
Задълженията на работодателя са такива каквито са и произтичат не от волята му, а от КТ, поне основните.
И работника не попълва фиш, а ведомост или разписка. Фиша е нешо друго - той Ви дава разбивка на плащанията във връзка с осигуряването, ползваният отпуск, болнични и други.
Ако въпросът Ви е необходима ли е ведомост или разписка при превод по банков път - не не е неоходима...
Не знам каква е била законодателната воля, но моята логика обяснява факта с доказването на изплащането на трудовото възнаграждение - във всеки един момент работодателя може да докаже каква сума и кога е била изплатена. А пък Вие си искайте и фиш...
"Вярвам защото е абсурдно. Ако беше достоверно щях да знам"
e-mail: c_welinowa@abv.bg
c_welinowa
Младши потребител

Мнениеот alexander_ » 04 Сеп 2009, 16:53

c_welinowa написа:Ако въпросът Ви е необходима ли е ведомост или разписка при превод по банков път - не не е неоходима...

Да, това ми е въпроса и аз също мисля, че не е необходима, но не знам на коя правна норма да се обоснова...

КТ
Място и срокове за изплащане
Чл. 270.(1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата.(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти, доколкото не е уговорено друго.(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

Това означава ли, че за да изплащаш трудовите възнаграждения на всички свои служители по банков път, преди това трябва да получиш писмено съграсие :( ?

alexander_
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 04 Сеп 2009, 21:48

c_welinowa написа:Ако въпросът Ви е необходима ли е ведомост или разписка при превод по банков път - не не е неоходима...

КОДЕКС НА ТРУДА
Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение

Чл. 128. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Апропо, срокът за съхранение на ведомостите за заплати е 50 години.
Bianca
Младши потребител

Мнениеот c_welinowa » 05 Сеп 2009, 10:47

Bianca написа:

КОДЕКС НА ТРУДА
Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение

Чл. 128. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Апропо, срокът за съхранение на ведомостите за заплати е 50 години.

Първо се извинявам, че изяждам по някоя друга буквичка, но имам проблеми с клавиатурата..не ме слуша..

Bianka,
да съгласна съм с това, но..
чл. 270,ал. 3 от Кодекса на труда
Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост ИЛИ срещу разписка ИЛИ по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.
Последната хипотеза, а именно превода на влог, не виждам изрично да посочва, че е необходима ведомост.
Съгласна съм, че на практика голяма част от предприятията водят ведомости, но банката предоставя други извлечения за извършените преводи. Все пак да не забравяме каква е целта на ведомостите..
c_welinowa
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 05 Сеп 2009, 14:56

c_welinowa:
Все пак да не забравяме каква е целта на ведомостите

Уважаема c_welinowa,
Чл.128 КТ визира задължението за начисление и плащане на трудово възнаграждение, докато чл.270 конкретизира начините за плащане, което не отменя задължението за начисление, и то именно във ведомости за заплати.
Целта на ведомостите за заплати е да се документират коректно както задълженията към персонала, така и задълженията към различните осигурителни фондове и към бюджета в частта на подоходния данък.
Те, ведомостите за заплати, служат за ежемесечно и поименно подаване на данни за осигурените лица в НАП, както и като база за издаване на различни документи за осигурителен стаж и осигурителен доход на лицата, осигурявани от конкретния осигурител, в продължение на 50 години.
Прочетете внимателно чл. 5 и сл. от Кодекса за социално осигуряване, както и:

ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛЕН ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

Задължение за съхраняване
Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., в сила от 13.07.2007 г.) Счетоводната и търговската информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане и задължителните осигурителни вноски се съхраняват от задълженото лице по реда, установен в Закона за Националния архивен фонд, в следните срокове:
1. ведомости за заплати - 50 години;

ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО
СЪХРАНЯВАНЕ НА СЧЕТОВОДНАТА ИНФОРМАЦИЯ
Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., в сила от 13.07.2007 г.) Счетоводната информация се съхранява в предприятието по реда, предвиден в Закона за Националния архивен фонд, в следните срокове:
1. ведомости за заплати - 50 години;
Bianca
Младши потребител

Мнениеот c_welinowa » 06 Сеп 2009, 10:29

Нашият дебат ще стане като яйцето и кокошката май си мисля. :)
Bianka, чидесно разбирам това, което сте написали, но..аз споделих своето мнение.
Нека да чуем и колегите.
c_welinowa
Младши потребител

Мнениеот alexander_ » 08 Сеп 2009, 09:36

alexander_ написа:
Това означава ли, че за да изплащаш трудовите възнаграждения на всички свои служители по банков път, преди това трябва да получиш писмено съграсие?

:roll:

alexander_
Младши потребител

Мнениеот c_welinowa » 09 Сеп 2009, 14:10

КТ казва "по писмено искане". Писменото искане трябва да посочва естествено и сметката, по която следва да се извърши превода.
Съгласието от своя страна предполага две насрещни волеизявления - ако имате предвид работодателя Ви е предложил да изплаща по този начин възнаграждението и Вие сте се съгласили. Но Вашето съгласие трбява да е направено под формата на искането по чл. 270, ал. 3 от КТ.
В някои предприятия нещата са уредени по следния начин: всеки нов служител подава декларация, че е съгласен заплата да му се изплаща по банков път на дебитна карта.
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право