начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Проблем със нов съсед

Казуси за недвижими имоти

Проблем със нов съсед

Мнениеот velimk » 03 Сеп 2009, 14:09

Притежаваме лозе в регулацията на село,за което имаме нотариален акт.Преди години баща ми и съседите се разбират да оставят една пътека между двата имота, по която искат да им минават животните.
Проблемът сега е, че новият собственик на имота смята че тази пътека си е към неговия имот и трябва да навлезе 3м. в лозето,защото толкова трябвало да е разстоянието между неговата къща и оградата.
Какъв е редът да докажем, че правите сме ние?
velimk
Младши потребител

Re: Проблем със нов съсед

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 14:55

По принцип , отстоянието е три метра, ама ако не е спазено му кажете , се бута къщето :wink: . Вземете скица и повикайте геодезист, който да измери.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Сеп 2009, 15:14

velimk написа:Притежаваме лозе в регулацията на село,за което имаме нотариален акт.Преди години баща ми и съседите се разбират да оставят една пътека между двата имота, по която искат да им минават животните.
Проблемът сега е, че новият собственик на имота смята че тази пътека си е към неговия имот и трябва да навлезе 3м. в лозето,защото толкова трябвало да е разстоянието между неговата къща и оградата.

Има ли материализирана ограда по вътрешната регулационна (имотна) граница? - това между другото....
Налице е спор за граница (109 ЗС), а уреждането му е в ГПК, т.е. :arrow: по съдебен ред. Във всички случаи пестите време и нерви.
Желателно е да не предприемате самостоятелни стъпки.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 15:19

Melly написа:
velimk написа:Притежаваме лозе в регулацията на село,за което имаме нотариален акт.Преди години баща ми и съседите се разбират да оставят една пътека между двата имота, по която искат да им минават животните.

Има ли материализирана ограда по вътрешната регулационна (имотна) граница? - това между другото....
Налице е спор за граница (109 ЗС), а уреждането му е в ГПК, т.е. :arrow: по съдебен ред. Във всички случаи пестите време и нерви.

Понеже имам идея , как са поставяни по селата оградите, затова ги съветвам първо да си викнат геодезист, че току виж съседът се оказал прав,поне пари за делото ще спестят.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zelen » 04 Сеп 2009, 08:12

velimk написа:..Какъв е редът да докажем, че правите сме ние?

В България има една - единствена институция, която може да реши, че правите сте вие и това е българският съд.
Ако сте убедени в правото си, наемете адвокат, за да организира защитата ви пред съда.
Дотогава съседът ви е прав, а кривите сте вие.
zelen
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Сеп 2009, 13:51

sunrise написа:
Melly написа:

Понеже имам идея , как са поставяни по селата оградите, затова ги съветвам първо да си викнат геодезист, че току виж съседът се оказал прав,поне пари за делото ще спестят.

:D И накрая, тук във форума ще се появи следваща сага като тази: viewtopic.php?f=21&t=37641#p360047 - (нищо лично, sunrise :wink: )
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 16:00

Мели, нещо си се объркала! Искът по чл.109 ЗС е actio rei negatoria (негаторен иск). Искът за определяне на граници е по чл.109а ЗС.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Сеп 2009, 16:34

andy70 написа:Мели, нещо си се объркала! Искът по чл.109 ЗС е actio rei negatoria (негаторен иск). Искът за определяне на граници е по чл.109а ЗС.

velimk написа: Притежаваме лозе в регулацията на село,за което имаме нотариален акт.Преди години баща ми и съседите се разбират да оставят една пътека между двата имота, по която искат да им минават животните.

andy70, пак ли? :D

Определение № 37 от 14.05.2008 г. на ОС - Велико Търново
по в. ч. гр. д. № 521/2008 г., докладчик съдията Поля Спасова

чл. 109а ЗС
Правилото на чл. 109а от ЗС намира приложение, когато се касае до съседни имоти, намиращи се извън регулация и ако границата на два съседни имота извън регулация е неясна, неизвестна или спорна. По отношение на урегулираните поземлени имоти се прилагат разпоредбите на раздел трети от глава седма на ЗУТ, където е уредена административната процедура по изработване на подробните устройствени планове, които след влизането им в сила могат да се изменят при наличие на условията по чл. 134, ал. 2 от ЗУТ. След като в ЗУТ е предвидена специална процедура за определяне на границите между урегулирани поземлени имоти, съдът не е компетентен да установява точното местоположение на тези граници.

Ясно е, че и двата имота като кадастрални единици имат отложени на терена граници. Ясно е, че съседът с къщето (неговият имот е УПИ) при евентуална процедура по ЗУТ няма да подпише Констативния протокол за вярната граница, но пък в конкретния казус административната процедура е неприложима (ха сега ти ми кажи ЗАЩО? :D ), та именно по тази причина предложих да се мине направо по общия исков ред - чл.109 ЗС.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Сеп 2009, 17:20

Пак ли ще го препитвате? :) :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 04 Сеп 2009, 17:27

poli_g написа:Пак ли ще го препитвате? :) :roll:

Аааа, в никакъв случай няма да му изнасяме лекции.
И той, andy70, с този чл.109а ЗС, като Мирча Кришан с Приказката за краставицата :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 04 Сеп 2009, 17:36

Абе, ма`айте без основание.

Ще полудея от това право - един казва едно, друг друго.
Последна промяна ivan_lawyer3 на 04 Сеп 2009, 18:36, променена общо 1 път
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 18:28

poli_g написа:Пак ли ще го препитвате? :) :roll:

Поли, скъпа, Мели и от девет кладенеца вода да вади, искът за определяне на граници е по 109а ЗС, а не е 109 ЗС, както беше написала!
[quote="Melly"]Ясно е, че и двата имота като кадастрални единици имат отложени на терена граници. Ясно е, че съседът с къщето (неговият имот е УПИ) при евентуална процедура по ЗУТ няма да подпише Констативния протокол за вярната граница, но пък в конкретния казус административната процедура е неприложима (ха сега ти ми кажи ЗАЩО? ), та именно по тази причина предложих да се мине направо по общия исков ред - чл.109 ЗС."
Администативната процедура по 134, ал.2 ЗУТ не предвижда подписване на "Констативен протокол" а МОЛБА за одобряване на ПУП на основание чл.134 от ЗУТ, която се подава от всички собственици.
По-надолу ти цитирам мнението на Висшия адвокатски съвет по въпроса и след като се запознаеш с него ми отговори защо не може да се приложи 109а ЗС, моля!

"В практиката е прието, че установяването на границите между поземлените имоти в строителните граници предпоставя урегулирането на тези имоти в дворищнорегулационни парцели, съответно УПИ – урегулирани поземлени имоти (вж. пар. 5, т. 11 от допълнителните разпо¬редби на ЗУТ). От тук и изводът за допустимостта на установяване на границата или по административен ред или по чл. 108 ЗС - чрез ревандикиране на задържана от съсед част от урегулиран парцел на истеца .
Мисля, че искът по чл. 109а ЗС в горните случаи не би могъл изобщо да бъде изключен като допустим иск. Сам по себе си този иск за определяне на границите съдържа в себе си иск за ревандикация. Той има за предмет установяване на граница и неминуемо обхваща и незначителна ивица земя, минала във владение на собственика на съседния имот предвид неяснотата относно граничната линия между тези имоти . Това ревандикационно действие на иска за определяне на гранична линия между УПИ в строителните граници се отнася особено за случаите, когато е налице допустима грешка при трасирането на регулационните линии, предвидена в чл. 19, ал. 1 от Наредба № 14/2001 г. на МРРБ за съдържанието, създаването и поддържането на кадастрални карти и кадастрални планове (ДВ, бр. 71 от 14.VІІІ/2001 г.) , но Общинската администрация счете, че е налице спор за имуществено право, който следва предварително да се реши в отделно съдебно произ¬водство. В такъв случаи остава само иска до чл. 109а ЗС, тъп като в административно или в съдебно-административно производства не се решава спор за собственост."

Я дай пак като Мирча Кришан! :lol:
:lol: :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Сеп 2009, 19:49

НАРЕДБА № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, но и когато го е писал колегата Запрянов не е съществувала.

п.п.Извинявай, но би ли си включил ЛС?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kremu6ana » 05 Сеп 2009, 21:46

Може би най - добре да се трасират и двама имота от геодезисти и да се установи истината кой е крив и кой е прав! След установяване на фактите и обстоятелствата ще се прецени по кой член .................
kremu6ana
Нов потребител

Назад към Имотни казуси