Здравейте!
Досега се лутах в КТ и не мога да открия това, което ме интересува, пък и може би е по-добре да ви опиша случая...
Съпругът ми работи в една фирма от септември 2008 година. След като изтече 6 месечния трудов договор отново го преназначиха на 6 месечен, като остана на същата длъжност, но в новия временен трудов договор е записан под друга длъжност. Сега - на 31 август му изтече вторият 6 месечен договор. Никой от т.нар. началници нищо не му каза, само че политиката на фирмата била такава, че не правели постоянни договори заради кризата, но ще направели всичко възможно ТОЙ да е на постоянен вече. Писали писмо до личен състав, представили нужните документи, но решението било на личен състав.
Да, но това е от преди няколко дни. Никаква информация...и в момента той работи три дни на никакъв договор. Доколкото знам при тази ситуация автоматично трябва да е на постоянен, но.... днес му било споменато, че още не се е взело решение по неговият въпрос. Той е попитал - как така, та нали вече няколко дни работи - на какъв договор? Те му отговорили, че не било проблем, можело да му го пуснат със задна дата.....
Та..това със задната дата ме притеснява....Може би отново ще го правят на 6 месечен, който да е със задна дата.
Но въпросът ми е- какво право има той? Ако реши да не подпише със задна дата (има пълното право за това) те могат ли спокойно да му пуснат предизвестие и да го освободят след месец?
Не знаем какво да правим..Ако беше през друг период нямаше и да се замисля и направо щеше да си пусне сам молбата, а не да го разиграват, но аз в момента не работя, а и имаме гаден жилищен кредит, за който първо трябва да мислим, преди гордостта си...но все пак...
Какво можем да направим в тази ситуация?
Извинявам се за дългото обяснение, но съм притеснена.
Предварително благодаря за отговорите!
Желая ви хубав и усмихнат слънчев ден!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет: за временен и постоянен трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет: за временен и постоянен трудов договор
Кога е изтекъл последният срочен договор?
- c_welinowa
- Младши потребител
На 31-ви август.
- naskomimi
- Младши потребител
Трудовият договор за определен срок се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок ПЕТ или ПОВЕЧЕ работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността Е свободна.
При всички положения възражението трябва да е писмено, а длъжността да няма тутуляр, тоест да не е договор за заместване. Ако е от последният вид, имаме различна хипотеза.
Имате още няколко дни чакане...
При всички положения възражението трябва да е писмено, а длъжността да няма тутуляр, тоест да не е договор за заместване. Ако е от последният вид, имаме различна хипотеза.
Имате още няколко дни чакане...
- c_welinowa
- Младши потребител
Благодаря Ви от сърце, c_welinowa!
Имам и друг въпрос - за длъжността..
Ами ако и сега му сменят длъжността (писмено само) тогава?
Имам и друг въпрос - за длъжността..
Ами ако и сега му сменят длъжността (писмено само) тогава?
- naskomimi
- Младши потребител
Активирайте си моля Лични съобщения от Потребителския панел или ми дайте скайп ако имате.
- c_welinowa
- Младши потребител
Ако договорът стане постоянен, няма как да му променят длъжността, недопустимо е.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Ако договорът стане постоянен, няма как да му променят длъжността, недопустимо е.
Това - да, но ако решат отново да му предложат 6-месечен временен договор, както направиха предния път....
- naskomimi
- Младши потребител
Ако е след изтичането на петте работни дни и непротивопоставяне от страна на работодателят, няма как да стане шестмесечен. Което не означава, че не могат да го освободят с предизвестие.
А реално една и съща работа ли работи? Защото , ако е така, явно работодателят заобикаля законът.
А реално една и съща работа ли работи? Защото , ако е така, явно работодателят заобикаля законът.
- sunrise
- Активен потребител
Мдааа, именно това прави...
- c_welinowa
- Младши потребител
Спокойно, нали знаете :хитрата сврака , с двата крака , какво и се е случило. Има си практика, или указания бяха, че договорът е безрочен в този случай, мога после да потърся.
А каква е всъщност целта Ви, защото няма проблем и безсрочен договор да се прекрати.
А каква е всъщност целта Ви, защото няма проблем и безсрочен договор да се прекрати.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:А каква е всъщност целта Ви, защото няма проблем и безсрочен договор да се прекрати.
Не, не искаме да прекратяваме договора, а напротив - искаме да си стане, както си е нормално вече - постоянен.
- naskomimi
- Младши потребител
След обяд , ще Ви посоча малко практика , която не знам дали работодателят ще уважи.Ако и дори да е безсрочен, щом не иска да работи съпругът Ви там, ще го прекрати с предизвестие от месец.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:След обяд , ще Ви посоча малко практика , която не знам дали работодателят ще уважи.Ако и дори да е безсрочен, щом не иска да работи съпругът Ви там, ще го прекрати с предизвестие от месец.
Той ИСКА да работи там или поне иска да работи на безсрочен договор.
- naskomimi
- Младши потребител
Ами да работи и да си трае, докато изтекат петте работни дни,какъв му е проблема?
- sunrise
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|