начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на трудови правоотношения по чл. 328 ал.1 т.2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудови правоотношения по чл. 328 ал.1 т.2

Мнениеот panaka » 27 Авг 2009, 18:31

Здравейте,
Днес прекратиха трудовия договор на съпругата ми по чл. 328 ал.1 т.2. Съгласно това тя може да ползва обещетения и ще и бъдат изплатени две заплати и не използвания годишен отпуск.
Преди това при съкращението на щата и е била предложена работа в друг отдел на същата длъжност, но тя е отказала. В случая съпругата ми е защитена от закона като онко болна и въпреки, че е представена епикриза от Онко диспансер не е искано мнението на ТЕЛК и ИТ.

Има ли смисъл да си потърси правата в съда за неправомерно уволнение или няма? Можете ли да препоръчате добър адвокат в Бургас по трудови правоотношения?
Благодаря предварително.
panaka
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудови правоотношения по чл. 328 ал.1 т.2

Мнениеот andy70 » 27 Авг 2009, 20:33

А Вие как разбрахте, че не е искано мнението на ТЕЛК и предварителното съгласие ИТ-гр.Бургас? При прекратяване на ТПО работодателя няма задължение да представи на работника/служителя мнението и разрешението на тези институции и Вие няма как да знаете дали има такива.
Естествено, че има смисъл да си търсите правата и да искате отмяна на уволнението като незаконосъобразно заедно с обезщетение за това време – чл.225 КТ. Но само ако сте сигурен, че уволнението е незаконосъобразно. Т.е. че липсват предвидените в закона мнение на ТЕЛК и разрешение от ИТ! В противен слечай е causa perduta!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот panaka » 27 Авг 2009, 21:26

В същия ден е явяването на ТЕЛК а решението ще излезе в понеделник
panaka
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 27 Авг 2009, 23:00

Явяването пред ТЕЛК на онкоболната Ви съпруга и последващото решение нямат нищо общо с мнението на ТЕЛК за прекратяване на ТПО при положение, че вече е била извършена оценка на работоспособността и резултата от оценката е % тр.намалена работоспособност.
Ако пък за пръв път съпругата Ви се явява пред ТЕЛК за оценка на работоспособността, то не се иска дори и мнение на ТЕЛК при прекратяване на ТПО, защото все още няма решение на ТЕЛК за намаляване на работоспособността и следователно съпругата Ви не се ползва с правото на предварителна защита при прекратяване на ТПО.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 10:16

andy70 написа:Явяването пред ТЕЛК на онкоболната Ви съпруга и последващото решение нямат нищо общо с мнението на ТЕЛК за прекратяване на ТПО при положение, че вече е била извършена оценка на работоспособността и резултата от оценката е % тр.намалена работоспособност.
Ако пък за пръв път съпругата Ви се явява пред ТЕЛК за оценка на работоспособността, то не се иска дори и мнение на ТЕЛК при прекратяване на ТПО, защото все още няма решение на ТЕЛК за намаляване на работоспособността и следователно съпругата Ви не се ползва с правото на предварителна защита при прекратяване на ТПО.

Подкрепям колегата! Боб ли е трябвало да хвърля работодателят, след като не е имало решение на ТЕЛК към датата на прекратяването.В какво според Вас се състои неправомерността на уволнението?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот panaka » 28 Авг 2009, 13:51

Явяването на ТЕЛК е по искане на работодателя във връзка със съкращенеието. Съкращенеието е извършено преди да е излязло решението на ТЕЛК.
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17.12.1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването/ взема се мнението и на трудово-експертната лекарска комисия/
Съгласно наредба 5 на министъра на здравеопазването, работодателят следва да събере предварителна информация от работниците, които са определени за уволнение, дали страдат от някоя от следните болести:

1. исхемична болест на сърцето;

2. активна форма на туберкулоза;

3. онкологично заболяване;

4. професионално заболяване;

5. психично заболяване;

6. захарна болест.
panaka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 15:00

я, тя по принцип си няма телк, така ли? :roll: Това е много странно. За първи път чувам работодател да праща на ТЕЛК за съкращение, че да и определят процент инвалидност.Взема се становището им.
Освен това , на съпругата Ви е била предложена работа в друг отдел, който тя е отказала. Какво всъщност искате от работодателя. Човекът явно е извършил подбор съобразно КТ, съпругата Ви сама е отказала.
Ако се закрива отдела изцяло , предложена и е друга работа на същата длъжност, а тя е отказала, по кой член ще го задължите да държи само нея?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 28 Авг 2009, 16:24

"...Явяването на ТЕЛК е по искане на работодателя във връзка със съкращенеието. Съкращенеието е извършено преди да е излязло решението на ТЕЛК...." - Глупости на квадрат.
Праща се запитване до ТЕЛК за становището им относно прекратяване на трудово правоотношение по чл.328, ал.(1) т.2 КТ вр. с чл.333 т.2 КТ. Аз лично съм го правил 3-4 пъти. В писмото се конкретизира, кое е предприятието, кой го представлява, с кого са трудовите правоотношения, които предстои да се прекратят, каква е оценката на неработоспособността, какъв процент и от кого е извършена. След което следва искане за становището им. От ТЕЛК винаги са ми давали положително становище, поне засега.
След това се праща до ИТ искане за разрешение за прекратяване на ТПО с работник/служител, ползващ закрила при предварително уволнение като се прилага становището на ТЕЛК. След получаването на разрешението от ИТ следва прекратяване на ТПО.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот panaka » 28 Авг 2009, 16:43

andy70 написа:"...Явяването на ТЕЛК е по искане на работодателя във връзка със съкращенеието. Съкращенеието е извършено преди да е излязло решението на ТЕЛК...." - Глупости на квадрат.

Ти май не четеш. ТЕЛК беше на 27 Август. Решението му излиза след три дни. Съпругата ми беше съкратена на 27 Август. Не знам кой приказва глупостите.
panaka
Младши потребител

Мнениеот panaka » 28 Авг 2009, 16:53

Съкратена е само нейната длъжност, а не отдела.
panaka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 17:12

Добре, нали и е предложена друга работа, тя е отказала. А и този ТЕЛК, на който е ходила, не е становище на ТЕЛК, както колегата е посочил. Каква е целта Ви в същност?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот panaka » 28 Авг 2009, 17:20

От ТЕЛК не са дали становище, поне засега.Няма искане до ИТза разрешение за прекратяване на ТПО с работник/служител, ползващ закрила при предварително уволнение като се прилага становището на ТЕЛК.
panaka
Младши потребител

Мнениеот panaka » 28 Авг 2009, 17:52

sunrise написа: Каква е целта Ви в същност?

Няма значение в понеделник ще занесем всичките документи при адвоката, който вече е запознат със случая и ще ви пиша какъв е резултата от делото в крана сметка. Просто няма смисъл да говорим.
panaka
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 28 Авг 2009, 19:50

panaka написа:
andy70 написа:"...Явяването на ТЕЛК е по искане на работодателя във връзка със съкращенеието. Съкращенеието е извършено преди да е излязло решението на ТЕЛК...." - Глупости на квадрат.

Ти май не четеш. ТЕЛК беше на 27 Август. Решението му излиза след три дни. Съпругата ми беше съкратена на 27 Август. Не знам кой приказва глупостите.

Забелязал съм, че е невъзможно на неюристи да обясняваш тънкости от занаята защото не могат да те разберат.
Панака написа „ явяването пред ТЕЛК е по искане на работодателя във връзка със съкращението”.
Като юрисконсулт на голямо търговско дружество за първи път чувам за работодател, който иска негов работник да се яви пред ТЕЛК за оценка на неработоспособността във връзка с предстоящо съкращение.
При положание, че няма влязло в сила експертно решение на ТЕЛК, драги ми Панака, работника не се ползва с правото на предварителна защита при уволнение.
Второто – пак ти казвам, че няма как да знаеш дали работодателя е спазил процедурата дори и да има влязло в сила експертно решение на ТЕЛК за оценка на неработоспособността. Но в случая не притежаваш такова влязло в сила експертно решение на ТЕЛК и следователно не се ползваш с правото на предварителна защита. ЩЕ ЗАГУБИШ ДЕЛОТО!!!
А, Панака, не ни цитирай правни норми от КТ. Ние сами можем да си ги прочетем!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Авг 2009, 00:37

С всяка следваща вечер откривам по нещо ново... :) , като късове от пъзел, намерили мястото си.

По отношение поставеният въпрос- според мен имате шанс да съборите Заповедта за прекратяване на ТПО, но с документите при адвокат. Надявам се, че на съпругата ви при всичките съпътстващи прегледи свързани с онкологичното заболяване, коректно и е оформена и ЛАК. Нещо повече- ако има през периода преди съкращението и болнични- ползват ви. В този смисъл- не съм съгласна със становището на колегите. Има начини у работодателят да се докаже знание за заболяването на служителката при това не е нужно да има влязло в сила решение на ТЕЛК.

За мен е притеснително това ви твърдение
Преди това при съкращението на щата и е била предложена работа в друг отдел на същата длъжност, но тя е отказала.

което ме навежда на мисълта- няма да се получи с питане във форума. Трябва ви реална консултация с колега, работещ предимно трудово-правни казуси.
Успех.

Допълвам се,но ако колегата не е сигурен в изхода на делото- имате една възможност- да сезирате комисията за защита от дискриминация. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2009, 09:57

Скъпа, къде се изгуби?
Останах с усещането, че пъзела, който сглобяваш всяка вечер, е славеят на форума!
В петък вечер младите момичета не трябва ли да се забавляват, вместо да дават напразни надежди на хората, Поли Г.?
:wink:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Авг 2009, 10:32

Съвсем правилни усещания.

По отношение надеждите- не давам такива, но и няма да ти обяснявам защо съм написала горният си пост. Ти си човека с претенции за тънкости и прочее.
panaka написа:въпреки, че е представена епикриза от Онко диспансер
- това е! По отношение обжалването, както знаеш, е разместена тежестта на доказване. Та, в този случай не виждам ищцата да има проблеми. Не казвам същото за работодателя. С уговорката, която съм направила в предходния си пост по отношение предложението за друго раб. място.

От мен - спокоен ден и наистина прекрасни песни.
http://www.youtube.com/watch?v=lBfA2zEB ... edded#t=21 :wink: :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2009, 11:19

Кога е представена епикризата, на кого и има ли входящ номер в деловодството?
Работодателя много лесно ще докаже, че не е представена такава, като представи като доказателство заверено копие от деловодния регистър на дружеството.
Не ми отговори на последния въпрос от предния пост.
Относно песните, ти си музата, която ме вдъхновява най-много! :) :) :)
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Авг 2009, 11:30

Анди, упорит си, но онкозаболяването не е от нещата, които можеш да скриеш. Особено ако е на фаза- лъче/химио терапия... възможно придружено и с хирургична интервенция преди това. Не знаем нищо по повод болестта на дамата, а и не сме вещи лица.

Защо не помисли предварително- за да я изпраща именно работодателя на експертна комисия, значи е имал някакви знания?! Според мен няма да е проблем установяване на този факт.
И още нещо- мисля мога да се обзаложа, че не е дочакал резултатите( това ако наистина е направил искане за становище), което опорочава и цялото производство по прекратяване на ТПО.
Дали ме разбра?

п.п. Схватлив си, песните ти са хубави, но понякога задълбаваш в странични неща.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2009, 11:58

Разбирам те много добре, но гледам само през призмата на работодателя. Работодателя няма правомощието да изпрати работника/служителя на ТЕЛК за оценка на неработоспособността. Това зависи само от преценката на медицинско лице – личен лекар или ЛКК. Ако е на фаза лъче/химиотерапия то значи, че е минала поне през ЛКК за да й издадат болничен над 7 дена. От изнесената фактология по случая няма данни да е минала през ЛКК, а имаме само епикриза от Онко диспансер без дори да знаем дали е ползвала болничен.
Понякога страничните неща се явяват съществени за решението по същество!
П.П. Тази вечер излез да се забавляваш, да послушаш истинска музика с приятели, а не пред компютъра с някакъв си славей!
Аватар
andy70
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право