начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Как да отида на борсата?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да отида на борсата?

Мнениеот daniela_dimitrova » 21 Авг 2009, 12:49

Здравейте!Имам следния проблем и моля за помощ. Септември т.г. ми свършва майченството.Ходих при работодателя си и той ми каза че няма работа за мен.Съгла си да ме пусне в платен отпуск,но след това тряба да отида на борсата.Питам,по каква причина е най-добре да ме уволни за да мога да отида за 12м на борсата?
Другото което ме интересува е:от септември'06г.сън на работа в тази фирма,но от март '07 съм осигурявана на 8ч.,преди това на 4ч. Винаги съм била на мин. работна заплата.Всимам майченство 240лв. Колко горе долу ще взимам на борсата?

Питам защото имам чувството,че нещо ще ме изработят най-вече с платения отпуск :evil: .
daniela_dimitrova
Нов потребител

Re: Как да отида на борсата?

Мнениеот rts » 24 Авг 2009, 15:18

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.
Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като за 2009г. е определен дневен минимален размер на обезщетението за безработица - 6 лв., и дневен максимален размер - 12 лв.
Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж Период за изплащане
(години) на обезщетението
(месеци)
до 3 4
от 3 до 5 6
от 5 до 10 8
от 10 до 15 9
от 15 до 20 10
от 20 до 25 11
над 25 12

Минималното обезщетение за 2009г. е:
средно месечно 21 раб.дни Х 12 лв. = 252 лева за пълен месец, в който има 21 работни дни.
Ако напуснете по взаимно съгласие, или по Ваша молба или бъдете уволнена дисциплинарно, ще получавате обезщетение на борсата само 4 месеца по минимума.
Ако Работодателят Ви съкрати, ще можете да получавате обезщетение за безработица за период, съобразно осигурителния Ви стаж.
Не ми се вярва да имате повече от 25 години осигурителен стаж, затова няма да получавате 12 месеца обезщетението, а съобразно горната таблица (за стаж до 3 год- 4 месеца обезщетение, за стаж от 3год. до 5 год. - 6 месеца и т.н.).
Съвет: преценете колко време ще получвате обезщетението според таблицата и, ако то е 4 месеца или ако сте си намерили нова работа, можете и да напуснете по свое желание, в противен случай – чакайте да ви съкратят.
За да ползвате натрупалия се платен отпуск, още 2-3 седмици преди края на майчинските подайте писмена молба, в която посочете началната дата на ползването, броя работни дни и от кои години е неползвания отпуск. Ако до края на майчинските не получите писмено позволение, се явете на работа. Останалия неизползван платен годишен отпуск трябва да ви бъде заплатен като обезщетение след прекратяване на трудовия договор, като в заповедта за прекратяване изрично бъде вписано и това обстоятелство.
rts
Активен потребител

Мнениеот rts » 24 Авг 2009, 19:53

Допуснала съм грешка в изчисления минимален размер - минималният размер за 2009г. на обезшетението при 21 работни дни в месеца е 21Х6= 126 лева, а максималният е: 21Х12=252 лв.
rts
Активен потребител

Мнениеот namakak » 24 Авг 2009, 20:47

Трябва да имаш оправдателна причина за да не започнеш всяка работа ,която се предлага и на таблата пред всеки кабинет за помощ от страна на този при който се водиш на разписание ,този който ще ти помогне с едно телефонно обаждане до този който предлага работа.Иначе се записва ..отказва работа и може да ти спрат помощите,защото не си заинтересована да си търсиш работа.Това е
Възможно е да поискаш да се квалифицираш с някой от безплатните курсове предлагани от бюрото по труда,но те винаги започват от началото на годината.Има по счетоводство и компютърни умения,за което след завършен курс и редовно посещение за няколко 1-2 часа,ти издават удостоверение за грамотност по специалността,но не и практика,за което после можеш да посочиш че си добра в това си умение и държиш точно това да работиш.
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Трудово право