начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Как да накарам работодателя си ???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да накарам работодателя си ???

Мнениеот fintiflu » 15 Авг 2009, 00:12

Да ми направи трудов договор.
Работя вече 8 месеца, по 10 часа на ден.
Но договор и осигуровки нямам.
Пенсионер по болест съм.
Не мога да ползвам болнични и отпуск.
Колкото пъти се опитвам да говоря с него,
по този въпрос, все едно не ме чува изобщо...
fintiflu
Нов потребител

Re: Как да накарам работодателя си ???

Мнениеот sadiata » 15 Авг 2009, 15:17

На въпроса Ви отговарям:
Според Кодекса на труда Работодателя допуска новоназначения работник на работното място след като и сключил трудов договор,който се придружава с уведомлението по чл.62 от КТ.
В случаи обаче че е полаган труд без сключен тредов договор това е нарушение на трудовото законодателство за което нарушение работодателя може да бъде глобен с 15,000 лева за всеки назначен работник без трудов договор.
Какви са обаче възможностите за предизвикване правните последици от трудовоправоотношение при сключен трудов договор,КОГАТО ТАКЪВ НЕ Е СКЛЮЧЕН:В случая следва да се предприеме процедура по установяване на трудово правоотношение.Тази процедура може да се задеиства от всяко лице което е полагало труд в определен период от време при несключен трудов договор.Процедурата по установяване на трудовоправоотношение може да се задеиства пред Изпълнителна агенция"Главна инспекция по труда" или пред съответния раионен съд по местополагането на труда.И в двата случая следва да се ажгажират свидетели ,които да разкажат че са били свидетели когато сте полагал/а/ труд в съответното предприятие.
При полагане на труд без да е сключен трудов договор не може да се ползва платен и неплатен отпуск,болничен и пр.Това е така защото не е възникнало трудовоправоотношение по смисъла на Кодекса на труда,което да прояви последиците си във времето на полагане на труда.Но ако бъде установено трудовото правоотношение по отношение на Вас работодателя ще бъде задължен да Ви изплати трудовото възнаграждение за периода на установеното трудово правоотношение и всички други блага произтичащи от трудовото правоотношение.
На последно място за нарушения на трудовото законодателство се сигнализира инспекцията по труда по местоизвършване на нарушението.
С уважение: Марин Маринов
sadiata
Потребител

Мнениеот namakak » 15 Авг 2009, 19:29

В телк удостоверяването ви за инвалидност е посочено какво може да работите или какво неможете.
Във вашия случай явно можете и няма да ви бъде отнета пенсията,за което може да подскажете на работодателя,че се ползувате с преференция.Една година мисля че беше,държавата дава минималната заплата на работодателя ви да ви плаща,допълнително възнаграждение от него,но все пак се консултирайте и с юрист във всяко едно бюро по труда.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот fintiflu » 15 Авг 2009, 22:10

Много благодаря на Съдията и на Нямакак.
Третият отговор го прескачам.
Не предполагах,че и тук има спам :(
Но проблема е друг.Ако сигнализирам в Инспекция по труда, те
не правят анонимни проверки.Веднъж се оплаках.Уволниха ме от работа.
За това и зададох въпроса си тук.От пенсия знам, че няма да ме лишат.Трета
група с право на работа съм.Имам и свидетели.Всички които работят около мен.
И знаят, че работя без договор.Но в тази криза ще загубя и тази работа, за
съжаление. :( А това не мога да си позволя.Но ето, че ми се налага да вляза в болница.И нямам право на болнични.Ако искам да вземам някакви пари т.е да имам доход, трябва да работя.Надницата ми се плаща всеки ден.Ако не работя, няма и заплата :( .В това е проблема.Винаги когато му спомена за договор
(на работодателя ми) просто се прави, че не ме чува...
Вече наистина не знам как да действам :(
fintiflu
Нов потребител

Назад към Трудово право