Моля за вашето мнение:
Баща ми е починал. 2006г. майка ми ми дари собствените си 2/3 от даден имот, а сестра ми- нейната 1/6 от същия имот. За това дарение нотариус издаде нотариален акт и платих съответните нотариални такси по данъчната оценка на имота. Последната 1/6 от имота е моето наследство от баща ми, доказвано с удостоверение за наследници. Сега - 2009г. ми трябва констативен нотариален акт за същия имот, в който изрично да бъда посочена като единствен собственик. Нито едно обстоятелство не се е променило. Обърнах се към същия нотариус... и който ме таксува отново по чл.8 от Тарифата за нотариалните такси. Ще ми се да вярвам, че за такава констатация би трябвало да таксата да е по чл.1 а) от Тарифата.
Ще бъда благодарна на всеки изказал се.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 13:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
констативен НА и нотариална такса
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: констативен НА и нотариална такса
Съжалявам, ще Ви "таксуват" по чл. 8, все пак ще се състави нов нот. акт, който ще е с различни номера, ще бъде вписан и т.н.т.
Имайте предвид, че таксите се вдигнаха от 01.07.2009г, освен това се вдигнаха и таксите на АВ...
Ето удобен линк за справки:
http://www.mirela.bg/index.php?p=usefully_view&id=1135
Имайте предвид, че таксите се вдигнаха от 01.07.2009г, освен това се вдигнаха и таксите на АВ...
Ето удобен линк за справки:
http://www.mirela.bg/index.php?p=usefully_view&id=1135
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
I. Обикновени нотариални такси (в лв.)
1. За извършване:
а) на нотариални актове за поправка на нотариални актове, за извършване на актове за отмяна на завещания, за съставяне на констативни протоколи, за приемане на съхранение на саморъчни завещания, на документи и книжа без определен материален интерес 30 лв.;
Защо смятате че нотариусът трябва да ви таксува по т. 1а ?!
1. За извършване:
а) на нотариални актове за поправка на нотариални актове, за извършване на актове за отмяна на завещания, за съставяне на констативни протоколи, за приемане на съхранение на саморъчни завещания, на документи и книжа без определен материален интерес 30 лв.;
Защо смятате че нотариусът трябва да ви таксува по т. 1а ?!
- city-m
- Младши потребител
konstatacia написа:Моля за вашето мнение:
.... Последната 1/6 от имота е моето наследство от баща ми, доказвано с удостоверение за наследници. Сега - 2009г. ми трябва констативен нотариален акт за същия имот, в който изрично да бъда посочена като единствен собственик. Нито едно обстоятелство не се е променило. Ще ми се да вярвам, че за такава констатация би трябвало да таксата да е по чл.1 а) от Тарифата.
Без да отговарям по същество на питането, защото и аз смятам, че се следва таксата по чл.8, но ми стана интересно мнението...- НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО, предполагам в обстоятелствата- за 5/6 ид. части има акт за собственост, по наследство- 1/6, ерго и преди и сега- тя е собственик на имота и нищо не се е променило- в това отношение. И е права по същество, но само за това.
И се пита- как може нотариуса при положение, че няма промяна в ТОВА обстоятелство да и търси още веднъж такса?
То, изричното посочване, като единствен собственик на имота си има цена...
хъм... дали няма да мине, като поправка на НА?
- Гост.
- Старши потребител
И като нищо не се е променило за какво ви е нов нотариален акт? И за какво точно ви трябва този констативен нотариален акт? Вие се легитимирате за собственик с предходния нотариален акт и с удостоверение за наследници.
- city-m
- Младши потребител
Вие сериозно ли?
Удостоверяване право на собственост по този начин си създава известни неудобства- навсякъде следва да доказваш онази 1/6 от къде и как...
Удостоверяване право на собственост по този начин си създава известни неудобства- навсякъде следва да доказваш онази 1/6 от къде и как...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::roll: Вие сериозно ли?
Съвсем сериозно - констативев нотариален акт за собственост в описания случай не е задължителен. А ако някой смята, че представянето на предходния нотариален акт с удостоверението за наследници създава особени неудобства и желае да си ги спести следва да плати и таксата по т. 8 от тарифата.
- city-m
- Младши потребител
Благодаря, много мило, че ми разяснихте.
Известни! Не "особени".
Известни! Не "особени".
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|