начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

право на отдаване под аренда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право на отдаване под аренда

Мнениеот ilka_kula » 13 Авг 2009, 13:21

Искам да попитам .имам наследствени земи,които не са разделени между наследниците.Има ли право един от нас да сключва договор за отдаване под наем без съгласието на всичките.И още нещо-къде може да се провери дали тези земи са регистрирани като обработваеми и съответно някой получил ли е държавна субсидия за тях(в регионалната служба по земеделие ми отказаха тази инфирмация)Благодаря предварително
ilka_kula
Нов потребител

Re: право на отдаване под аренда

Мнениеот Standbay » 13 Авг 2009, 13:39

ЗАКОН ЗА АРЕНДАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Договорът за аренда се сключва в писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните. Той се вписва в нотариалните книги и се регистрира в съответната общинска служба по земеделие. При вписването се представя скица на арендувания обект на договора, издадена или заверена от общинската служба по земеделие.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 35 от 1999 г.)

(3) (Нова - ДВ, бр. 35 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Условията и редът за регистрация на арендните договори в съответната общинска служба по земеделие се уреждат с наредба, издадена от министъра на земеделието и продоволствието.

(4) (Новa - ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Когато договорът за аренда е сключен само от някои от съсобствениците на земеделската земя, отношенията помежду им се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността.

(5) (Новa - ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Договор за аренда по ал. 4 не може да се противопостави на арендатор по договор за аренда, сключен със съсобственик на същия имот, който е бил вписан по-рано в службата по вписванията.

Законът дава вече такава възможност, но не ти я препоръчвам.
При договор сключен при условията на ал. 4 и двете страни попадат в едни оплетени взаимоотношения по 30 и 31 ЗС, и по воденето на чужда работа без пълномощие ако пък такъв договор сключен от съсобственик, който не е с дял повече от половината от имота влиза в противеречие с 32/1 ЗС ....

Може обаче да не се съмняваш, че някой я работи тази земя. Как си представяш да има някой 20-30 дка, около тях всичко или почти всичко да е арендовано и като тръгнат да орат да ти заобилкалят нивичката - просто забрави - орат и сеят наред, особено ако в дадена местност са успели да арендоват по-голямата част от земите. Освен това арендаторите си ги преразпределят помежду си отделните масиви - ей така на устна уговорка.
Субсидии и кредити би трябвало да дават по принцип само въз основа на доказани обработваеми площи свои или с договори за наем/аренда, които да са със срок по дълъг от срока на кредитирането
Като си извадиш скица на нивата - там е записано дали има договор за наем/ аренда. Може да поискаш и справка за историята на имота - в нея също ще излезе ако има вписан договор за наем/аренда
Аватар
Standbay
Потребител

Re: право на отдаване под аренда

Мнениеот radost_yankova » 17 Дек 2009, 23:24

Здравейте,
нуждая се от помощ. По повод на това, че семейството ми (от страна на баща ми) има земеделска земя, която не е разделена, а наследниците са пръснати - по чужбина и за сега няма шанс да се съберат и поделят земята. Към момента тя се обработва от "някаква" арендаторка, която най-нагло вече 7 години прибира печалби от тази земя. Въпроса ми е по-скоро: Баща ми като наследник как може да си потърсе неговите права, защото до колкото разбирам нямат и сключен договор, а тя се разполага с чуждите имоти??? Освен това в селцето тя е известна с далаверите си и явно има и други потърпевши.
Тя не отрича, че я обработва, но лъже, че чака евро субсидии, за да изплати рентата.
Моля, насочете ме как се действа в този случай и може ли да се предприеме нещо срещу нея.
Благодаря Ви предварително за вниманието
radost_yankova
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба