- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къде да уча право?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Къде да уча право?
Здравейте! Тази година кандидатствах за специалността "Право". Не успях да се преборя за място в Софийския университет. Другите два варианта са УНСС и ВТУ. Моля споделете мнението си!? Благодаря предварително!
- stanimir_angelov
- Нов потребител
Re: Къде да уча право?
Какво е ВТУ? Великотърновския свободен университет или Вишето транспортно училище (щото силно се съмнявам че във второто имат специалност право)
- geronimo79
- Нов потребител
geronimo79 написа:Какво е ВТУ? Великотърновския свободен университет или Вишето транспортно училище (щото силно се съмнявам че във второто имат специалност право)
Великотърновския...
- stanimir_angelov
- Нов потребител
По-добре не учи право,за да не питаш след 7 години - къде мога да работя!!!
- realno_pogledni
- Нов потребител
stanimir_angelov написа:Здравейте! Тази година кандидатствах за специалността "Право". Не успях да се преборя за място в Софийския университет. Другите два варианта са УНСС и ВТУ. Моля споделете мнението си!? Благодаря предварително!
Здравей, зависи откъде си... Принципно всеки защитава университета, който е завършил, така че преценката е изцяло твоя. Има реализирали се юристи, както от Великотърновския университет, Благоевградския, Пловдивския, така и от УНСС. Ако ти се пътува и искаш да разнообразиш "пейзажа"-казва един близък...иди по-далеч, ако ли не - се задоволи с УНСС Важно е да не се отказваш, а имаш ли желание и положиш ли труд, не се съмнявам, че ще бъдеш успешен, независимо кой университет си завършил
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
-
andrea - Активен потребител
Здравей, за мене разстоянието не е проблем, защото съм от Варна и уча в СУ, но като втори вариант за мен е ВТУ, според мен там е по-добре.
- toni1985
- Младши потребител
За УНСС не знам, аз завърших ВТУ,който обаче е държавен, а не свободен.Има и вече самост.юрид. факултет.Само че материалната база е мн.зле.След това можеш да се прехвърлиш в СУ - имах колеги, които направиха това.А Борис Велчев ще идва да ти чете лекции.
- judex
- Младши потребител
Както казаха колегите няма значение къде, ти ако си четеш сериозно, не толкова за изпит, колкото за себе си, няма да имаш проблем.
Аз съм възпитаник на УНСС и мога да кажа, както лоши, така и хубави работи, познавам хора от ВТУ и те горе-долу така могат да разкажат, както и лошо, така и хубави неща, затова просто те съветвам да се насочиш към финансово по-изгодното за семейството ти следване. Дилемата явно е София или Търново, каквото и да избереш сигурно няма да съжеляваш, успех!
Аз съм възпитаник на УНСС и мога да кажа, както лоши, така и хубави работи, познавам хора от ВТУ и те горе-долу така могат да разкажат, както и лошо, така и хубави неща, затова просто те съветвам да се насочиш към финансово по-изгодното за семейството ти следване. Дилемата явно е София или Търново, каквото и да избереш сигурно няма да съжеляваш, успех!
- laridii
- Потребител
.
Последна промяна voltron на 28 Яну 2010, 04:52, променена общо 1 път
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
judex написа:А Борис Велчев ще идва да ти чете лекции.
Толкова го чакахме за общата част /НП/ но така и не дойде да ни води лекции
- toni1985
- Младши потребител
Където Вие си прецените. Вие сама трябва да си го решите. Хубаво е, че имате избор. В крайна сметка по-важно е как ще се реализирате, чак след като завършите висшето си образование. Дотогава имате много време, а и след като завършите и искате да си работите по специалността, тепърва ще продължавате да се обучавате и образовате. Завършването на висшето образование е едно стъпало, една основа към по-нататъшното Ви развитие.
- katerinakuch
- Активен потребител
Мисля, че ВТУ е по-добре като подготовка от УНСС.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
stanimir_angelov написа:Здравейте! Тази година кандидатствах за специалността "Право". Не успях да се преборя за място в Софийския университет. Другите два варианта са УНСС и ВТУ. Моля споделете мнението си!? Благодаря предварително!
Естествено е, че трябва да учиш във Великотърновския университет. Плюс това ВУЗ-а, така да се каже, е побратим със СУ, т.е. премественето е детска игра, стига да четеш през годината, и да имаш хубави оценки от КСК.
Учил съм там История една година и знам за кво иде реч. Е, не съм се прехвърлил, просто пак кандитствах, но в ЮЗУ.
Та учи във ВТУ, няма да съжаляваш.
- advokat__nikolov
Въобще няма какво да се обсъжда, нали гледаш новини,нали знаеш какви легенди се носят за УНСС, аз пет години съм в Търново и си е добре университета, в крайна сметка след като завършиш право,както казваше един от професорите,ние ще се опитаме да ви ориентираме в законите,за да знаете кое в кой закон да търсите,другото ще го учите като завършите....
- paruchev_
- Потребител
В крайна сметка университетите, дето си заслужава да учиш са четири:
СУ "Климент Охридски / Юридически факултет
ЮЗУ "Неофит Рилски" / Правно-исторически факултет
ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" / Историко-юридически факултет
ПУ "Паисий Хилендарски" / Юридически факултет
Поредността е произволна.
Това е лично мнение. Всеки може, разбира се, да ме обори.
- advokat__nikolov
paruchev_ написа:Въобще няма какво да се обсъжда, нали гледаш новини,нали знаеш какви легенди се носят за УНСС, аз пет години съм в Търново и си е добре университета, в крайна сметка след като завършиш право,както казваше един от професорите,ние ще се опитаме да ви ориентираме в законите,за да знаете кое в кой закон да търсите,другото ще го учите като завършите....
Парушев, остави ги митовете и легендите. Когато започнах следването си в УНСС бях много плашена от приказки, но на мене или на мои колеги за 5 години учене, никой никога не ни е поискала пари за изпити. То и да беше поискал, аз нямаше да му дам, де.
Основно празни приказки е всичко, не се взимал изпита по Облигационно при Сукарева, нямало начин да си вземеш изпита при Златарев по финансово и т.н. и т.н. Който учи си взима изпита това е истината.
Само веднъж съм чувала и то от други хора, не от него лично, за един колега, който уж си бил платил за един изпит ..., но пък същото съм чувала и за един колега от СУ, с когото стажувахме заедно, че той бил си платил за незнам какъв си изпит, пак подобни истории от една друга колежка, с която работим съм чувала и за ЮЗУ, истината е, че навсякъде има хора, които искат да си купят диплома. Да ги питаш за какво им е, не могат да ти кажат
- laridii
- Потребител
То май не останаха преподаватели, като гледам.
Имах шанса да уча при Герджиков, Калайджиев, Попов, Баламезов, Зидарова - все имена. Още - Чинова, Стойнов, много други. А - и Пламен Панайотов.
Разбира се, практиката на Софийския университет е великолепна, но не ти трябва толкова академична подготовка, защото не се движат нещата на високограмотен език, а е по-добре да си и добър оперативен работник - в смисъл да можеш да се явиш навреме на дело, да си добре информиран за движението по делата и т.н.
От друга страна, да разчиташ, че ще се обучиш след университета - това е абсурд, при положение, че сегашните кадри с които ще работиш, ще са по-неграмотни и от теб - факт.
Просто ходя в съда и се сблъсквам с ярко изразени неграмотници - просто дори не са и културни - облекли се с дънки и говорят за едва ли не висши понятия, сложни материи.
Тоест, ще се провалиш в средата на някоя кантора - невежеството отдавна е на заплата там. Разбира се, можете да водите примерно заповедни производства - гледам ги едни такива девойки с по 30 заповедни производства на рамо - сигурно е доста обемна работата.
Имах шанса да уча при Герджиков, Калайджиев, Попов, Баламезов, Зидарова - все имена. Още - Чинова, Стойнов, много други. А - и Пламен Панайотов.
Разбира се, практиката на Софийския университет е великолепна, но не ти трябва толкова академична подготовка, защото не се движат нещата на високограмотен език, а е по-добре да си и добър оперативен работник - в смисъл да можеш да се явиш навреме на дело, да си добре информиран за движението по делата и т.н.
От друга страна, да разчиташ, че ще се обучиш след университета - това е абсурд, при положение, че сегашните кадри с които ще работиш, ще са по-неграмотни и от теб - факт.
Просто ходя в съда и се сблъсквам с ярко изразени неграмотници - просто дори не са и културни - облекли се с дънки и говорят за едва ли не висши понятия, сложни материи.
Тоест, ще се провалиш в средата на някоя кантора - невежеството отдавна е на заплата там. Разбира се, можете да водите примерно заповедни производства - гледам ги едни такива девойки с по 30 заповедни производства на рамо - сигурно е доста обемна работата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
advokat__nikolov написа:В крайна сметка университетите, дето си заслужава да учиш са четири:
Това не е само Ваше мнение.
- katerinakuch
- Активен потребител
моя съвет- ВТУ и след първата година се местиш в СУ!независимо какво ще ти струва-дали "дарение",дали нерви,дали много тичане из учебни отдели!не съм възпитаник нито на ВТУ,нито на СУ,а още по-малко на УНСС.Но факт е,че все още се срещат обяви за работа от сорта-"успешния кандидат трябва да е завършил "Право" в СУ...".
Но в крайна сметка си зависи и от теб-ако считаш да лежиш на едното име на университета-няма да стане. "Не става само с ядене..."
Но в крайна сметка си зависи и от теб-ако считаш да лежиш на едното име на университета-няма да стане. "Не става само с ядене..."
- devilchos
- Потребител
Най-добре първо се запитай къде мислиш да работиш. Ако е в София- ясно, че ще е УНСС, ако не, все тая- в Бг. никъде не е на ниво образованието. Аз не съм доволен от начина на обучение в СУ, макар че има блестящи теоритици, но не всички са добри преподаватели. Ако можеш да се ориентираш към нещо друго, бягай от правото или се приготви да се спукаш от работа, защото особено за адвокатската професия се иска да се докажеш. Във ВТУ знам, че има преподаватели от СУ, така че може би е по-добре. Знам, че си още неориентиран в живота, но се стреми преди всичко да си изясниш какви са ти приоритетите, а къде ще учиш не е толкова важно.
- jjf
- Младши потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|