- Дата и час: 30 Ное 2024, 13:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Замянка
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Замянка
Извършена е замяна на идеална част от масивна сграда на два етажа за поземлен имот-нива.Данъчната оценка на идеалната част от сградата е 3739,60лв,а даначната оценка на нивата е 196,60лв.Заменителите считат имотите за равностойни поради което парично уравнение не се договаря./Разлика в стойноста 20пъти/.Замяната е извършена без знанието на останалите съсобственици.Въпроса ми е има ли възможност тази замянка да се оспори в съда?Ако е възможно да се оспори има ли някакви срокове,защото замянката е извършена 2006г.
- pkrasimirov
- Младши потребител
Re: Замянка
Замяната е извършена без знанието на останалите съсобственици
Това е хубавото на замяната- не се интересува от волята на останалите съсобственици.
Кой да я оспори- вие, като заменител?, или вие- като някой от останалите съсобственици?
Не успявам да разгадая вашето правно положение в цялата схема- за това питам.
Срок- ама много принципно 5 лазарника.
п.п. Има един съфорумец- Гъдю, та намерете негови мнения, където описва как един небезизвестен нотариус се е сдобил с право на собственост по този ред, като се заменят- земя за... микровеле, или имот за... всякаква друга битова техника.
Апропо- сделката си е валидна.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви за мнението . Консултирахме се с адвокат според който замянката може да бъде оспорвана и твърди,че има такива съдебни практики,а само дарение не може да се оспори.Според вас възможно ли е ?
- pkrasimirov
- Младши потребител
pkrasimirov написа:Благодаря Ви за мнението . Консултирахме се с адвокат според който замянката може да бъде оспорвана и твърди,че има такива съдебни практики,а само дарение не може да се оспори.Според вас възможно ли е ?
Ако е само за идеята да се спори, да - може. Но дали този спор ще бъде увенчан с успех за вас, по-скоро - не. Сделката (замяна) си е напълно валидна.
-
Melly - Старши потребител
Аз отново не разбирам- вие страна ли сте по замяната?
Казал колегата- ок. Не му вярвате или какво? Той чл. 33 изрично указва кое и как, но ако се твърди да има практики- не съм запозната с последните модни течения.
Той е видял документацията, на него сте казали и повече факти... отколкото споделяте тук.
Дарението не може да се "оспори"?!?
И тук не съм съгласна, но и не знам какво точно ви е казано.
Казал колегата- ок. Не му вярвате или какво? Той чл. 33 изрично указва кое и как, но ако се твърди да има практики- не съм запозната с последните модни течения.
Той е видял документацията, на него сте казали и повече факти... отколкото споделяте тук.
Дарението не може да се "оспори"?!?
И тук не съм съгласна, но и не знам какво точно ви е казано.
- Гост.
- Старши потребител
Но, това с новите течения ме хвърли в размисли...
В двете Пис, с които работя, няма такава практика, в нета също не откривам.
По метода на изключването- пак стигам до извода, че правото на изкупуване е валидно само и единствено при продажбата. Въпреки чл. 223, който според мен е относим за всичко останало, но не и за правото на изкупуване.
Ако някой от колегите има практика в обратния смисъл, моля да я сподели.
В двете Пис, с които работя, няма такава практика, в нета също не откривам.
По метода на изключването- пак стигам до извода, че правото на изкупуване е валидно само и единствено при продажбата. Въпреки чл. 223, който според мен е относим за всичко останало, но не и за правото на изкупуване.
Ако някой от колегите има практика в обратния смисъл, моля да я сподели.
- Гост.
- Старши потребител
Не,че не вярваме на адвоката ,но преди със случая бяхме ангажирали друг адвокат,който беше категоричен,че чиста замянка без доплащане не може да бъде атакувана успешно в съда ,а сега мнението на този адвокат е противоположно и за това се допитваме и до трети лица.На въпроса ви дали сме страна на заменителя,не не сме ние сме потърпевши и ощетени в случая,ние сме от съсобствениците.
- pkrasimirov
- Младши потребител
Аз, лично, и при изложените факти, заставам твърдо зад становището на първия ви адвокат.
Изчакайте, вероятно някой ще ме санкционира.
Ще ви разкажа една история- познавам съдия, който често дава следния съвет( вярно след, няма как да го направи преди да влезе спора в съда, предполагам) на страните - преди да сторите, каквото и да е от правно естество, за да сте сигурни в успешността на стореното отивате при адвокат. Първи, после втори, ако имате финансови средства трети. Така ще сондирате повече мнения и ще си направите и сами изводите за крайния резултат.
Сумата от 200лв., примерно, похарчени правилно ви гарантират относително спокойствие и спестени хиляди в бъдеще.
( това е парафраза, не цитирам точно, но същината е тази)
Изчакайте, вероятно някой ще ме санкционира.
Ще ви разкажа една история- познавам съдия, който често дава следния съвет( вярно след, няма как да го направи преди да влезе спора в съда, предполагам) на страните - преди да сторите, каквото и да е от правно естество, за да сте сигурни в успешността на стореното отивате при адвокат. Първи, после втори, ако имате финансови средства трети. Така ще сондирате повече мнения и ще си направите и сами изводите за крайния резултат.
Сумата от 200лв., примерно, похарчени правилно ви гарантират относително спокойствие и спестени хиляди в бъдеще.
( това е парафраза, не цитирам точно, но същината е тази)
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви отново ,ние също сме на мнение ,че първия ни адвокат е бил прав като категорично каза ,че замянката не може да бъде атакувана успешно в съда .Явно втория адвокат иска да водим дело с неуспешен край воден само от метериалните си интереси .
- pkrasimirov
- Младши потребител
Не е само в това въпросът - в материалните интереси.
И на мен ми е неприятно, когато пуша вместо Кент НД (новият Кент е вълшебен), прост Ротманс. Но не си го изкарвам на клиентите.
Дела, дела и само дела - така е казано, но не е лъжа.
Делата са съвременната версия на боя, на войната и на други силови методи.
Няма по-съвършено средство от спечено като забравената нощна закуска на караула, дело.
Това е един вид наказание - ако се използва правилно.
Когато Темида - богинята на правосъдието - не върши работа - защото няма сила, поради законовите рамки, има и Немезида - това е богинята на отмъщението. Тя не е толкова сляпа като Темида, но е по-надолу в йерархията. Най-отдолу стои Велзевул - ковачът от вулкана Везувий.
Но това са детски приказки, разбира се.
И на мен ми е неприятно, когато пуша вместо Кент НД (новият Кент е вълшебен), прост Ротманс. Но не си го изкарвам на клиентите.
Дела, дела и само дела - така е казано, но не е лъжа.
Делата са съвременната версия на боя, на войната и на други силови методи.
Няма по-съвършено средство от спечено като забравената нощна закуска на караула, дело.
Това е един вид наказание - ако се използва правилно.
Когато Темида - богинята на правосъдието - не върши работа - защото няма сила, поради законовите рамки, има и Немезида - това е богинята на отмъщението. Тя не е толкова сляпа като Темида, но е по-надолу в йерархията. Най-отдолу стои Велзевул - ковачът от вулкана Везувий.
Но това са детски приказки, разбира се.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer,a какво е вашето конкретно мнение относно това може ли да се оспорва успешно замянка в съда или няма никакъв шанс ?
- pkrasimirov
- Младши потребител
Ако се подходи комплексно - тоест, се разгледат всички врати, вратички и магистрали - може - но това е твърде рано да се каже.
Тоест - да се проиграе ситуацията по всички възможни въртели - било за неплатени сметки, неиздължени отношения, както и за други отношения.
Работата е за майстор - но иска време за осмисляне.
Тоест - да се проиграе ситуацията по всички възможни въртели - било за неплатени сметки, неиздължени отношения, както и за други отношения.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Решение № 318 от 5.05.1999 г. на ВКС по гр. д. № 109/99 г., II г. о., докладчик председателят Милена Жабинска
Съдебна практика - Бюлетин на ВКС, бр. 7-8/99 г., стр. 23
чл. 19, ал. 3,
чл. 26 ЗЗД,
чл. 33 ЗС
Предварителният договор за прехвърляне право на собственост срещу задължение за издръжка и гледане може да се обяви за окончателен и след смъртта на обещателя, ако договорът е сключен не само за издръжка и гледане в бъдеще, но и за вече престирани такива до сключването му, което обуславя каузалния характер на договора. Разпоредбата на чл. 33 от ЗС не може да се прилага по аналогия за други договори.
------------------------
Предявен е иск по чл. 19, ал. 3 от ЗЗД за обявяване за окончателен на сключен между наследодателя на страните и ищцата договор за прехвърляне правото на собственост върху конкретно означени недвижими имоти, включително идеални части от такива имоти срещу задължение за издръжка и гледане на прехвърлителя и покойната му съпруга до 22.02.1996 г. и на прехвърлителя за бъдеще до смъртта му.
Договорът е сключен на 22.02.1996 г., а прехвърлителят е починал на 13.12.1996 г.
Искът е отхвърлен по съображение, че поради смъртта на прехвърлителя сключване на окончателен договор не може да се претендира, тъй като той би имал невъзможен предмет. Този извод на съда е незаконосъобразен.
В нарушение на чл. 26 ЗЗД е прието, че договорът не може да се обяви за окончателен поради фактическа и правна невъзможност на предмета със смъртта на прехвърлителя. Не е съобразено, че договорът е сключен и за престираните до 22.02.1996 г. издръжка и гледане на прехвърлителя и съпругата му и за издръжка и гледане на последния до смъртта му, която е настъпила преди сключване на окончателния договор. Касае се за алеаторна по своя характер сделка, т. е. такава, при която едната от двете престации не е била определена точно по своя размер. Обстоятелството, че смъртта на прехвърлителя е настъпила близо десет месеца по-късно и че прехвърлянето е обещано и срещу положени до сключване на предварителния договор грижи за него и съпругата му обуславят каузалния характер на договора и неговата действителност. Приемайки противното, съдът е постановил решение в нарушение на закона.
Неоснователно е възражението на ответницата по жалбата за нищожност за договора на основание чл. 33 от Закона за собствеността . Според посочената разпоредба съсобственикът има право да купи по предпочитане частта, продавана от друг съсобственик при същите условия, при които продавачът я предлага на трето лице. Тази разпоредба не може да се прилага по аналогия за други договори.
Съдебна практика - Бюлетин на ВКС, бр. 7-8/99 г., стр. 23
чл. 19, ал. 3,
чл. 26 ЗЗД,
чл. 33 ЗС
Предварителният договор за прехвърляне право на собственост срещу задължение за издръжка и гледане може да се обяви за окончателен и след смъртта на обещателя, ако договорът е сключен не само за издръжка и гледане в бъдеще, но и за вече престирани такива до сключването му, което обуславя каузалния характер на договора. Разпоредбата на чл. 33 от ЗС не може да се прилага по аналогия за други договори.
------------------------
Предявен е иск по чл. 19, ал. 3 от ЗЗД за обявяване за окончателен на сключен между наследодателя на страните и ищцата договор за прехвърляне правото на собственост върху конкретно означени недвижими имоти, включително идеални части от такива имоти срещу задължение за издръжка и гледане на прехвърлителя и покойната му съпруга до 22.02.1996 г. и на прехвърлителя за бъдеще до смъртта му.
Договорът е сключен на 22.02.1996 г., а прехвърлителят е починал на 13.12.1996 г.
Искът е отхвърлен по съображение, че поради смъртта на прехвърлителя сключване на окончателен договор не може да се претендира, тъй като той би имал невъзможен предмет. Този извод на съда е незаконосъобразен.
В нарушение на чл. 26 ЗЗД е прието, че договорът не може да се обяви за окончателен поради фактическа и правна невъзможност на предмета със смъртта на прехвърлителя. Не е съобразено, че договорът е сключен и за престираните до 22.02.1996 г. издръжка и гледане на прехвърлителя и съпругата му и за издръжка и гледане на последния до смъртта му, която е настъпила преди сключване на окончателния договор. Касае се за алеаторна по своя характер сделка, т. е. такава, при която едната от двете престации не е била определена точно по своя размер. Обстоятелството, че смъртта на прехвърлителя е настъпила близо десет месеца по-късно и че прехвърлянето е обещано и срещу положени до сключване на предварителния договор грижи за него и съпругата му обуславят каузалния характер на договора и неговата действителност. Приемайки противното, съдът е постановил решение в нарушение на закона.
Неоснователно е възражението на ответницата по жалбата за нищожност за договора на основание чл. 33 от Закона за собствеността . Според посочената разпоредба съсобственикът има право да купи по предпочитане частта, продавана от друг съсобственик при същите условия, при които продавачът я предлага на трето лице. Тази разпоредба не може да се прилага по аналогия за други договори.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
ivan_lawyer написа:Ако се подходи комплексно - тоест, се разгледат всички врати, вратички и магистрали - може - но това е твърде рано да се каже.
Разбирам смисъла на написаното, но няма как да бъде проведен успешно подобен иск на тези основания. Ако приемем, че са възникнали някакви задължения с оглед на "неплатени сметки, неиздължени отношения, както и за други отношения", то със сигурност липсва задължение за прехвърляне на имот на конкретен съсобственик. Освен това, ако все пак приемем, че има изобщо кредитор и длъжник, то кредитора не е намалил своето имущество, тъй като чрез замяната е придобил друго такова...
В крайна сметка, отговора на въпроса е- НЯМА НАЧИН! Не и при така представените данни.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
С темата си провокираш безмислени дела,с цел запориране на имота по всякакъв начин.
Замянката се прави с "платежен клиент" на който ПК ще предостави най-хубавия имот от ОПФ и най-близкия до околомръсното,за да си направи някой МОЛ,Бензиностанция или хипермаркет,а на вас да платят жълти стотинки,само защото шефа на Поземлена не разрешава,защото за тази замянка ще получи най-малко няколкостотин хиляди подарък.
Каква замянка,като коляното ще трябва първо да предложи на другите съсобственици замяна,или там каквото и да е.Иначе точно с обезщетението по колена с което е разрешено,се нарушават наследствените права,без да са имали разделителен протокол,която замянка е видимо доказателство за корупция в пк.Особоне ако има дело и за делба на други поземлени имоти,в които може да се упоменат и тези за допълване на дялове с други имоти.Иначе се създават врагове за търг,което е излишно според мен.
Но вие сте пуснали темата,искате ли врагове или не в поделбени предстоящи процеси,ви питам аз?
Иначе никой не би могъл да ви попречи,освен премиера и осведомяването на институциите.Веи си решавате,щом като имате такива роднини,то кръвта на вода не става,но всеки разказва,че не се ли сплоти едно семейство,една фамилия,то си гризе солетите..Предадоха ви ,нали
Замянката се прави с "платежен клиент" на който ПК ще предостави най-хубавия имот от ОПФ и най-близкия до околомръсното,за да си направи някой МОЛ,Бензиностанция или хипермаркет,а на вас да платят жълти стотинки,само защото шефа на Поземлена не разрешава,защото за тази замянка ще получи най-малко няколкостотин хиляди подарък.
Каква замянка,като коляното ще трябва първо да предложи на другите съсобственици замяна,или там каквото и да е.Иначе точно с обезщетението по колена с което е разрешено,се нарушават наследствените права,без да са имали разделителен протокол,която замянка е видимо доказателство за корупция в пк.Особоне ако има дело и за делба на други поземлени имоти,в които може да се упоменат и тези за допълване на дялове с други имоти.Иначе се създават врагове за търг,което е излишно според мен.
Но вие сте пуснали темата,искате ли врагове или не в поделбени предстоящи процеси,ви питам аз?
Иначе никой не би могъл да ви попречи,освен премиера и осведомяването на институциите.Веи си решавате,щом като имате такива роднини,то кръвта на вода не става,но всеки разказва,че не се ли сплоти едно семейство,една фамилия,то си гризе солетите..Предадоха ви ,нали
-
namakak - Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|