начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Проблеми на работното място

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми на работното място

Мнениеот poli_80 » 10 Авг 2009, 21:03

Здравейте!
Бих желала съвет какви са стъпките за започване на дело срещу некоректен работодател?
Моят казус е следният:
Работя(работех) като администратор в хотел. Майка съм на дете на 2г.и 8мес.
Преди няколко седмици управителя ми даде да подпиша допълнително споразумение според което трябваше да изпълнявам освен длъжноста администратор и длъжността барман в лоби-бара на хотела, а в същото време заплатата ми са намаляваше драстично. Аз отказах да го подпиша като заявих че разбирам че сме в криза и ще приема заплатата ми да се намали,но не и да изпълнявам две длъжности за по малко пари.
Естествено връчиха ми заповед за прекратяване на договора.
Но и тук не всичко бе наред. Прекратяването беше по чл.328 ал.1 т.3
но в нея не беше вписано обещетението което ми дължи работодателя. Пък и мисля че като майка на дете до 3год. имам някаква закрила от КТ.
И това не е всичко. Работех нощни смени и извънредно без допълнително заплащане. Заплатите се изплащат на 40-50 дни. Стигна се до там че към днешна дата аз чакам заплата за м.Април.
Затова съм решила да подам жалба до Инспекцията по труда и ако трябва да стигна до съд.
Кажете какво да правя стъпка по стъпка?
Предварително благодаря
poli_80
Младши потребител

Re: Проблеми на работното място

Мнениеот sarbijanac » 10 Авг 2009, 22:07

Ангажирате си адвокат и право в съда.Успехът е на Ваша страна. :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот invisible_ » 11 Авг 2009, 08:45

ТОЧНО ТАКА, ТРЯБВА ДА СИ ЗНАЕТЕ ПРАВАТА И ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ ТЯХ, ДЕЙСТВАЙТЕ И УСПЕХ :)
invisible_
Младши потребител

Мнениеот poli_80 » 11 Авг 2009, 14:42

Благодаря!
И аз съм на мнение че закона е на моя страна, но друго си е и друг да ти го каже.
Може ли да ме информирате на каква стойност(горе-долу) възлизат разходите по едно такова дело? И колко време протича то?
Аз знам че при спечелване другата страна ще поеме разходите по делото и ще ми плати обещетение за времето което съм останала без работа-нали така?
Но все пак да имам на представа колко пари и време ще ми е нужно.
poli_80
Младши потребител

Мнениеот c_welinowa » 17 Авг 2009, 11:15

По мое мнение сезирайте първоначално Дирекция "Изспекция по труда", за да може тя да си извърши проверката.
Съгласно чл. 359 от Кодекса на труда производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не плащат такси и разноски по производството, включително и за молбите за отмяна на влезли в сила решения по трудови дела.
Останалите разноски зависят от хонорара на адвоката Ви.
Поздрави и успех!
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право