начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прехвърляне на идеална част

Казуси за недвижими имоти

Прехвърляне на идеална част

Мнениеот bonobono » 08 Авг 2009, 19:07

Здравейте. Ще прехвърлям идеална част от недвижим имот, придобит в режим на СИО по следния начин: двамата съпрузи ще прехвърлят половината от имота на трето лице и ще си запазят другата половина. Питането ми е за данъчната оценка: за целия имот ли се вади или има възможност и само за ½ от него. Съображенията ми са с оглед калкулиране на таксите, т.е. при дан.оценка за целия имот – дали ще ми сметнат таксите само върху ½.
Благодаря
bonobono
Младши потребител

Re: Прехвърляне на идеална част

Мнениеот Melly » 08 Авг 2009, 19:19

Попитайте Нотариуса, той ще Ви каже таксите до стотинка.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2009, 22:54

bonobono написа:Здравейте. Ще прехвърлям идеална част от недвижим имот, придобит в режим на СИО по следния начин: двамата съпрузи ще прехвърлят половината от имота на трето лице и ще си запазят другата половина. Питането ми е за данъчната оценка: за целия имот ли се вади или има възможност и само за ½ от него. Съображенията ми са с оглед калкулиране на таксите, т.е. при дан.оценка за целия имот – дали ще ми сметнат таксите само върху ½.
Благодаря

Скромното ми мнение, и не до там добросъвестно днес :idea: , е следното- нотариуса ще ви одере кожата. Без значение данъчната оценка дали е за 1/2 идеална част или за целия имот.
Вие нали прехвърляте право на собственост- какво общо има данъчната оценка, не разбирам? Хъм... бихте ли ми обяснили? Моля.
И какво прехвърляте? Цял имот или идеални части от него( нали така му казват)? :oops:
Адвоката, какво казва? Тези не са важни- обикновено не казват истината.
А нотариуса? Този не можете прескочи, ще се наложи да се съобразите. Така чувам, но може и да са измислили начин и без тях да стават сделките.
А купувача? е... тук е ключа от палатката, мен ако питате.
А продавача? дано не е чел ЗЗД, ама вие можете да го апострофирате.
А студента?

п.п. оф, това се оказва трудновато. Ама се хванах на хорото- няма мърдане. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Авг 2009, 13:39

уффффф

Вече съм сериозна и защото знам, че сте студент:
Не сте виждали УДО, това е ясно, но е без значение дали ще пише, че посочената ДО е за 1/2 или за целия имот. Обикновено я дават за целия имот( зависи си все пак и как е подадена декларацията по чл. 14 от ЗМДТ в миналото), като в долната половина на същата са отразени трите имена и ЕГН на съсобственици и дяловете им.
Нотариалните такси ще се изчислят на база продажна цена( записана в НА). Ако има разлика между данъчна оценка и продажна цена за 1/2-ра- нотариуса ще ви таксува върху по-голямата стойност.
При така зададеният въпрос е ясно, че сделката ще се изповяда на данъчна оценка. Без значение дали последната е за целия имот, нотариуса ще ви таксува само върху стойността на 1/2 ид. части. Разбира се- останалите такси се дължат- за декларации( удостоверявания на подписи и дата), на страница НА, ако и той го пише "проекта на НА"...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот latina » 10 Авг 2009, 10:01

Според мен трябва да настоявате данъчната оценка да бъде издадена за 1/2 идеални части от имот, така както се изчислява ОПС. Не че не може да се изчисли дори да е издадена за целия имот, но с цел прецизност, а и най-вече носене на отговорност, ще Ви поискат за частта, която купувате. Дори нотариуса да не направи проблем, служба вписвания може да се прояви, те са доста взискателни, на моменти даже прекалено.
latina
Младши потребител

Мнениеот stillminkova » 10 Авг 2009, 10:15

Извинявам се че ще добавя нещо.
Удостоверението за данъчна оценки за имот придобит в режим на СИО се издава за целия имот като се посочват в него имената на двамата съпрузи. А когато различни ЮЛ или ФЛ са съсобственици на имот - тогава се издава дан.оценка за съответната идеална част. Именно такава ще се издава за всяка от идеалните части в бъдеще след извършването на прехвърлителната сделка и възникне съсобственост между съпрузите и третото лице (купувача).
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот latina » 10 Авг 2009, 14:47

То и в режим на обикновена съсобственост може да се издаде за целия имот като се опишат съсобствениците, но тук според мен става дума за оценка на частта, която е предмет на продажбата, а не за описание на собствениците в данъчната оценка. Или смятате, че ако се продава имот съсобствен на 15 човека, ще се представят 15 дан. оценки на сделката за съответните идеални части?
latina
Младши потребител

Мнениеот Melly » 10 Авг 2009, 14:55

latina написа:То и в режим на обикновена съсобственост може да се издаде за целия имот като се опишат съсобствениците, но тук според мен става дума за оценка на частта, която е предмет на продажбата, а не за описание на собствениците в данъчната оценка. Или смятате, че ако се продава имот съсобствен на 15 човека, ще се представят 15 дан. оценки на сделката за съответните идеални части?

Нищо не смятам. :D
Данъчната оценка се издава за целия имот. А кой колко ид. части ще прехвърля е въпрос на договор между страните, Продавач/и - Купувач/и.
Толкова по въпроса :!:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Авг 2009, 16:20

Ех ... в какво се е превърнал форумът на лекса ...
А едно време не беше така ... спомени ...
Просто като гледам тази тема, а и доста подобни ... мъка ...
Това да се спори дали при продажба на ид.ч. трябва да се издаде УДО за целия имот, или само за частите, предмет на сделката ... ужасТ ...
/то не че ако се отиде при двама различни нотариуса няма да ти поискат 4 различни УДО де ... та в този смисъл и донякъде е оправдано форумът да е такъв .../
inspectora
Активен потребител

Назад към Имотни казуси