начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Молба за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за съвет

Мнениеот ombbre » 06 Авг 2009, 13:55

Здравейте.
Изправен съм пред странен казус, за който искам вашия компетентен съвет.
Бях освободен от работа по чл.331 от КТ. В трудовата ми книжка е отразена тази промяна. Също така ми е изплатено и съответното обезщетение.
Проблема е, че акта за прекратяване на правоотношението не е готов, тъй като един от директорите който трябва да го разпише отказва да го направи.

Ще съм благодарен, ако ми дадете съвет какво мога да направя по въпроса?
Благодаря.
ombbre
Нов потребител

Re: Молба за съвет

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 14:14

Какъв акт, нали вече сте освободен, как Ви платиха,без да сте освободен?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ombbre » 06 Авг 2009, 14:49

Въпросният акт или заповед за прекратяване на договора е подписан от моя страна, но остана да се подпише от страна на работодателя, който в случая се състои от няколко човека/директора/подписа. Всички без един (нещо, което научих тази седмица) са подписали въпросният акт, което е и проблема да го получа.
Както вече написах в трудовата ми книжка фигурира, че от еди-коя си дата съм освободен по чл.331. Също така там е отразена и сумата на обещетението, която вече ми е изплатена.
Въпроса е, какво мога да предприема за да получа въпросния документ, който ще ми е необходим за пред държавни институции?
ombbre
Нов потребител

Мнениеот detxen » 06 Авг 2009, 16:34

не сте посочили дали работодателя писменно Ви е предложил прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение и дали Вие сте отговорили писмено в срока по чл. 331 ал.1 от КТ. В случай, че са налице тези писмени волеизявления мисля, че няма проблем договора да се счита за прекратен при положение, че сте си получили дължимите обезщетения.
detxen
Младши потребител

Мнениеот ombbre » 06 Авг 2009, 16:44

Здравейте.
Да, работодателя ми предлоижи писменно да прекратим договорните условия и аз го приех. Нямам притеснение (или поне така си мисля), че договора ми не е прекратен. Притеснението ми е, че не мога да си получа въпросният акт, който ми се изисква в конкретни държавни институции (например НОИ), тъй като не е подписан от един от директорите. Въпроса ми е дали има начин/механизъм по който да изискам въпросният документ.
ombbre
Нов потребител

Мнениеот detxen » 06 Авг 2009, 19:04

След като можете да докажете, че работодателят е прекратил тродовото правоотношение с Вас, можете да заведете дело по реда на АПК, за издаване на въпросния акт
detxen
Младши потребител

Мнениеот ombbre » 06 Авг 2009, 19:45

Много благодаря на всички, които се отзоваха.
Приятна вечер :D
ombbre
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 10 Авг 2009, 10:56

Трудовата книжка е основният удостоверителен документ за факти и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя. Трудовата книжка е официален документ, включително и когато се издава от частен работодател и има публично удостоверително значение.
Какъв точно друг документ Ви е необходим за пред държавни институции? Ако имате предвид заповедта на работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение, то тя има само вътрешноведомствено значение за отдел „Човешки ресурси” и за отдел „ТРЗ”.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Авг 2009, 15:48

detxen написа:След като можете да докажете, че работодателят е прекратил тродовото правоотношение с Вас, можете да заведете дело по реда на АПК, за издаване на въпросния акт

Ей това ме хвърли в оркестъра!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот narina » 25 Авг 2009, 17:26

...
За да не отварям нова тема, бих помолила за отговор тук.

Фирменият печат задължителен атрибут ли е по отношение Заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение?
...или поне да ме упътите в кой източник да потърся изчерпателно изброено императивното съдържание на една такава Заповед.
Благодаря!
Аватар
narina
Потребител

Назад към Трудово право