- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 169 ал.3 от КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
чл. 169 ал.3 от КТ
Учащите специалност "право" на колко дни отпуск имат право за подготовка и явяване на държавни изпити при положение, че се явяват на 3 изпита? Посочените 30 дни за един държавен изпит ли са или касаят държавните изпити за целия период на обучение? Моля за аргументиран отговор т.к. е заведен иск с претенции за 90 дни отпуск, а не намерих тълкувателно решение. Аргументите за иска са, че законодателя е посочил изпит в единствено число, а не в множествено. Благодаря предварително.
- detxen
- Младши потребител
Re: чл. 169 ал.3 от КТ
detxen, в чл.169, ал.3 от КТ е записано, че това право е еднократно, от което следва, че и 6 държавни изпита да имате, имате право общо на 30 работни дни за подготовка и явяване. Ако законодателят имаше предвид броя на държавните изпити, щеше да укаже, че отпуска се дължи за всеки различен по вид държавен изпит, необходим за завършване на образованието по една специалност. Мисля, че не можете толкова разширително да тълкувате правата си, колкото явно Ви се иска
Евентуално, може и да не съм права (ако съда изтълкува нормата в смисъл, че "еднократно" означава за едно явяване на един държавен изпит и ако са предвидени 3 броя държ.изпити, се полага отпуск за всеки от тях) - също не разполагам с решение по случая.
Евентуално, може и да не съм права (ако съда изтълкува нормата в смисъл, че "еднократно" означава за едно явяване на един държавен изпит и ако са предвидени 3 броя държ.изпити, се полага отпуск за всеки от тях) - също не разполагам с решение по случая.
- rts
- Активен потребител
Много интересен казус, някой зрелостник чудесно може да се поупражнява в процесуално представителство по него. Но си мисля, че практиката ще си каже думата и колегата rts е напълно прав. Кодексът на труда не се съобразява с учебните програми на различните ВУЗ-ове и различните специалности.
- laridii
- Потребител
благодаря rts - аз съм на същото мнение. Това не е мое тълкуване, а на друг, който е завел иск, а аз съм отсрещната страна.
- detxen
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|