начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

заплащане на щета

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заплащане на щета

Мнениеот usera » 31 Юли 2009, 17:51

Здравейте,
При ремонт на една машина на клиент счупих една част от машината. Сега работодателят ми иска да я платя ,а тя хич не е евтина. Предполагам, че има такива основания, но искам да знам какъв е редът. Трябва ли да е бил попълнен някакъв констативен протокол или нещо друго? Вариант за солидарно поемане на щетата? Не съм МОЛ.
usera
Младши потребител

Re: заплащане на щета

Мнениеот ivan_lawyer3 » 01 Авг 2009, 11:25

Ако нямате трудов договор, както и ако в трудовият договор отсъства изречение, отнасящо се до такива щети, ще се приложи общото трудово законодателство.

Но първо работодателят трябва да заплати щетата на клиента, защото работодателят има с клиента договор за изработка (поръчка или друг тип договор) - тоест има граждански договор по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и оттам следват отговорностите, а с Вас като трудов служител - има само и единствено трудов договор, подчинен единствено на Кодекса на труда (отчетническа отговорност, бригадно-имуществена отговорност и прочее).

Следват паралелно и се развиват успоредно двете процедури - по възстановяване на щетата от страна на работодателя, спрямо клиента - ако иска да запази доброто си отношение, реклама и тъй нататък, работодателя следва да заплати незабавно, съответно да възстанови повредената част, а от друга страна - спрямо Вас може да се провежда процедура по Кодекса на труда и в частност по подписаният от Вас и работодателя трудов договор.

Може и да Ви наложат дисциплинарно наказание, като че ли - но не тежко. Но Вие да възстановявате щети, от работата си - не виждам начин.

Това е така, защото Вие дължите не нещо конкретно, а полагане на труд, тоест, Вие нямате ангажимент пряко към клиента, а изпълнявате нареждания и се подчинявате на трудови заповеди на работодателя.
ivan_lawyer3
Потребител

Re: заплащане на щета

Мнениеот dask » 02 Авг 2009, 13:32

Най-много ми хареса първата фраза от отговора "Ако нямате трудов договор,.... ще се приложи общото трудово законодателство."
А останалото е направо чудо. Но поне успокоихте човека макар и за кратко- докато шефа му не разбере от юриста си как стоят нещата. :lol:
dask
Потребител

Назад към Трудово право