Здравейте,
купих си апартамент изграден в груб строеж и в нотариалния ми акт пише че, заедно с апартамента ми се дават процент общи части както и процент от учреденото право на строеж който е равен на процента на общите част. Сега обекта е вече завършен има разрешение за ползване пред блока има място за паркиране на автомобили, на което паркират всички в сградата, независимо от това дали имат подземен гараж или не. Въпросът ми е , мога ли да си закупя едно от тези паркоместа, те не са обособени като такива, в смисъл че, няма навеси или очертания. Моля ако някой може да ми внесе малко светлина по въпроса, защото ми писна да трябва да спирам на другия край на квартала. Кажете ми има ли вариант да си закупя такова паркомясто без да е необходимо строителя да прави нов проект.
Предварително Ви благодаря
- Дата и час: 30 Ное 2024, 13:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажбата на паркоместа в нова сграда
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
1
Предполагам , че става въпрос за София
СЪГЛАСНО ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО И ЗАСТРОЯВАНЕТО НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА Чл. 18. (1) Столичният общински съвет приема наредба за условията и нормативите за изграждане на паркинги и гаражи на територията на Столичната община.
(2) Строителството на нови сгради се разрешава само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране в границите на урегулирания поземлен имот.
(3) Предназначението на гаражи в съществуващи сгради не може да се променя.
ВИЖТЕ ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 2 ОТ СЪЩИЯ.
ДАЛИ Е ПРИЕТА ВЪПРОСНАТА НАРЕДБА НА ПОСЛЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА СОС - ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ
А от друга страна земята, върху която имате предвид да паркирате (закупите като парко място) с какъв статут е - публична общинска или частна?
СЪГЛАСНО ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО И ЗАСТРОЯВАНЕТО НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА Чл. 18. (1) Столичният общински съвет приема наредба за условията и нормативите за изграждане на паркинги и гаражи на територията на Столичната община.
(2) Строителството на нови сгради се разрешава само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране в границите на урегулирания поземлен имот.
(3) Предназначението на гаражи в съществуващи сгради не може да се променя.
ВИЖТЕ ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 2 ОТ СЪЩИЯ.
ДАЛИ Е ПРИЕТА ВЪПРОСНАТА НАРЕДБА НА ПОСЛЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА СОС - ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ
А от друга страна земята, върху която имате предвид да паркирате (закупите като парко място) с какъв статут е - публична общинска или частна?
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Ами според мен можете да си идеална част от собствеността върху земята където е изградена сградата и след това да си разпределите правото на ползване върху земята с останалите собственици или собственик, тогава евентуално можете да си поставите преградна скоба или нещо друго което да ви гарантира правото да си паркирате колата.
Другия вариант е направо да си сложите скобата и да си запазите мястото
но доколкото познавам българите ще имате доста разправии.
Другия вариант е направо да си сложите скобата и да си запазите мястото
но доколкото познавам българите ще имате доста разправии.
- pinkopanter
- Потребител
В сградата има направени две нива на подземни гаражи земята около сградата е частна /на строителя е/, аз искам да закупя от него част от земята и да обособя тази част като паркоместо.
- hrissy
- Нов потребител
Можете да закупите идеална част от земята от строителя, след което да сключите договор за ползване със строителя на тази идеална част и да опишете приблизително границите на паркомястото.
- pinkopanter
- Потребител
На основание на какво ще ми продаде тази земя? Не трябва ли преди това земята да се раздели на части за да може да се обособи това паркомясто и съответно да могат да се опишат границите му?
- hrissy
- Нов потребител
Парцела в строителните граници на населеното място има минимални размери, лице минимум 10 м. към улица, дълбочина еди колко си, размерите са посочени в Закона за устройство на територията. Затова строителя няма да може да ви продаде конкретен имот определен с граници а ще ви продаде идеална част от земята.
Говорете със строителя той вероятно е запознат с този въпрос.
Говорете със строителя той вероятно е запознат с този въпрос.
- pinkopanter
- Потребител
Re: Продажбата на паркоместа в нова сграда
здравейте!
Захващам въпроса защото никъде не можах да намеря конкретен отговор.
Инвеститорът иска да ми продаде парко вясто в подземен гараж на сграда, в която съм закупил жилище (на зелено).
На какво правно основание може да ми продаде пак повтарям парко място не гараж или клетка?
Иследващият ми въпрос е може ли изобщо да се даде някакъв документ за собственост при покупка (по-скоро даване на пари)?
Ще съм много благодарен ако някой ми отговори конкретно!
Захващам въпроса защото никъде не можах да намеря конкретен отговор.
Инвеститорът иска да ми продаде парко вясто в подземен гараж на сграда, в която съм закупил жилище (на зелено).
На какво правно основание може да ми продаде пак повтарям парко място не гараж или клетка?
Иследващият ми въпрос е може ли изобщо да се даде някакъв документ за собственост при покупка (по-скоро даване на пари)?
Ще съм много благодарен ако някой ми отговори конкретно!
- zdravkoaleksiev
- Нов потребител
Re: Продажбата на паркоместа в нова сграда
Паркомясто в подземния гараж може и да представлява самостоятелен обект - зависи от архитектурния проект. Ако е самостоятелен обект, няма проблем да ви го продаде с нотариален акт. Ако паркомястото няма стени и таван, т.е. не е помещение, а само разчертано място в подземния гараж, няма как да бъде самостоятелен обект и съответно няма как да бъде отделен обект на продажба-в този случай целият подземен гараж ще бъде обща част на сградата и всеки, който си е купил обект в нея има идеална част и от подземния гараж - как обаче ще се ползва паркомясто, е въпрос на уреждане на отношенията с останалите собственици в сградата.
Ако сте платили на фирма, документът за платените от вас пари трябва да е фактура, а ако сте плащали на физическо лице и плащането не е по банков път, а в брой-разписка.
Ако сте платили на фирма, документът за платените от вас пари трябва да е фактура, а ако сте плащали на физическо лице и плащането не е по банков път, а в брой-разписка.
- rts
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|