- Дата и час: 30 Ное 2024, 13:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ! Ремонт на имот и разходи
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Помощ! Ремонт на имот и разходи
Здравейте. Наскоро се регистрирах във форума и споделях различни проблеми свързани с неуредиците, произтичащи от вмирисани взаимоотношение след наскоро приключил развод. Сега пореден казус. Аз и бившият ми съпруг сме в обикновена съсобственост на имот, закупен преди брака, чието ползване сме разпределили със споразумение, влязло в сила след решението на съда за развода. Като цяло имотът е голям. Ако се наложи по- натам и има въпроси, свързани с размера му, бих могла да дам повече подробности. Обявили сме го за продан, но... естествено чакаме. И докато чакаме все някак трябва да се живее. Докато него го нямаше (той пътува и оцъства дълго време от страната) аз и детето си ползвахме това, което ни е по споразумение- детска и всекидневна (баня, тоалетна, кухня са общи), а спалнята е за него. Не искам да коментирам какво стана след като се прибра бившият съпруг и настоящ мой съсобственик, но в момента аз и детето сме при моите родители. Собствеността ни е равна (1/2 идеални части). И двамата участвахме с равни суми при закупуването на имота, после сключихме брак и т.н, дотако стигнахме до развод. Така, това беше предисловие, възможно най- кратко. Проблемът е следният: От 2002 г. покривът (нашата част) на сградата тече. Всеки път, когато съпругът ми се прибереше се опитвах да му обясня, че трябва да го поправим, аз ще търся майстори и т.н. Той отказваше. Вчера му обясних какво следва ако не предприемем ремонт и протече на долния етаж при комшиите. Тогава бившият ми съпруг изведнъж много се разбърза и заяви, че вече даже бил говорил с майстори- негови приятели, строители, които щели да му направят ремонта без пари. После каза, че този, който ще "ръководи" ремонта проявял интерес към таванското помещение. Искал да го наеме. Та уж ремонта щял да бъде за сметка на бъдещия наемател. После пък изведнъж почна за ДДС да ми говори и как това щяло да мине за разход на "фирмата" която щяла да извърши ремонта. Сигурна съм, че почти нищо няма да плати (най- много малко дървен материал), а материалтите са "излишъци" от строежи. Аз предложих, т.к. сме съсобственици да поема половината разходи. Той отказа.... Страх ме е, при евентуална бъдеща продажба на имота или делба да не предяви претенции за този ремонт, измъквайки разни фактурки и домъквайки свидетели! Отказва да ми даде разходооправдателни документи (той в момента няма такива), както и да ми каже какви пари е дал. Какво да правя? Другият ми въпрос е, трябва ли и в кои случаи той да ме уведомява, когато е решил да прави нещо по къщата. Повтарям, едва ли ще имам сили да се върнем там с детето... Но съсобствеността си остава факт, до момента на прекратяването и... Мога ли да го накарам да повтори твърдението си пред свидетел? Че отказава моето предложение за подялба на разходите и те ще се поемат изцяло и доброволно от него?
- zvezdomira
- Младши потребител
Re: Помощ! Ремонт на имот и разходи
Госпожо, покривът на една сграда е обща част за собствениците в цялата сграда. Разходите за текущ ремонт на общите части трябва да се поемат от всички собственици и обитатели на сградата, а не само от живущите на последния етаж, като се спазят правилата на етажната собственост или съсобствена сграда (зависи колко обекта и собственици има в сградата). Едва ли имате основание за големи притеснения, защото съпругът Ви може да търси от Вас само тази част от направените от него разходи, които съответстват на Вашата собственост, а не всички направени разходи.
Съветвам Ви обаче, да се консултирате с адвокат, като му предоставите всички документи за бракораводното дело, както и за закупения от Вас обект и сградата, в която той се намира.
Съветвам Ви обаче, да се консултирате с адвокат, като му предоставите всички документи за бракораводното дело, както и за закупения от Вас обект и сградата, в която той се намира.
- rts
- Активен потребител
Re: Помощ! Ремонт на имот и разходи
Благодаря Ви rts. Нека поясня. Имотът представлява част от Двуетажна жилищтна сграда с две тавански помещения. Едното на хората, живеещи на втория етаж, а другото- нашето. Наш е и първият етаж от тази сграда. Покривът, който е в частта на комшиите и е над тяхното таванско помещение е ремонтиран отдавна, още преди ние да се нанесем. Частта, която се нуждае от ремонт е тази над нашето таванско помещение. Това е казусът. Бившият ми съпруг ще "ремонтира" както изясних в предното си послание. Аз предложих да си разделим разходите- той отказва, като не ми казва нито колко ще струва, нито пък ми предоставя разходооправдателни документи. Та за това си мислех дали да не търся някакви начини, които да ме предпазят за бъдеще... Благодаря на всички, които ще вземат отношение по проблема ми!
- zvezdomira
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|