начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

молба по чл.325,ал.1 за след 3месеца???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

молба по чл.325,ал.1 за след 3месеца???

Мнениеот nikkie » 30 Юли 2009, 15:01

Здравейте,

Проблема е че няколко човека сме помолени да си пуснем молба за прекратяване на трудовото правоотношение, но датата на молбата да е след 3месеца. Това си е съкращение, което обаче шефката не иска да мине по чл.328 ами да е по чл.325 и да си спазим един вид предизвестието, което имаме по договор , а именно 3 месеца. Отказва да приеме молба по чл.326 с предизвестие и настоява за нейното. Смятам да не предприемам нищо и да я оставя тя да съкращава щата, но мой колега си подаде точно такава молба - по 325 с дата на молбата 30/10/2009г
Бих искал да помоля за вашето мнение и коментар.
Предварително Ви благодаря.
P.S - Звънях и в инспекцията по труда, опитах се да обясня и да ми кажат аджеба има ли възможност да ти прекратят договора, на основание на такава молба (за след 3 месеца) преди настъпване на датата на молбата.
Не можаха да ми отговорят. Ще го оставя без коментар. Може пък да не съм попаднал на компетентен и отговорен служител...Казаха ми да пусна жалба без да знам реално имам ли основание.
nikkie
Нов потребител

Re: молба по чл.325,ал.1 за след 3месеца???

Мнениеот rts » 30 Юли 2009, 16:20

Не подавайте никакви молби, щом наистина не искате да напуснете това предприятие. Молбата от ваша страна ще доведе до това, че ще имате право на обезщетение от борсата само за 4 месеца и то по минимума. При съкращение от страна на работодателя обаче, ще ползвате това, което стажът и осигурителния Ви доход позволяват (което в общия случай е повече).
Молба с вписана от вас бъдеща дата може да се тълкува като предизвестие от Ваша страна по чл.326 от КТ за прекратяване на договора, при което с изтичане на срока на предизвестието договорът Ви се счита за прекратен.
Има и друга, криминална възможност - за подправяне на датата и тогава не се знае в кой момент може да останете без работа уж по Ваша молба.
rts
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 30 Юли 2009, 22:44

Когато прекратяването на трудовото правоотношетие е по чл.325, т.1 КТ страните не си дължат никакво предизвестие, защото има съгласуваност на волите и на двете страни. Така, че не смесвайте взаимното съгласие с едностранното пректаряване на ТПО с предизвестието по чл.326, ал(1) КТ, което според вашия колективен трудов договор е три месеца.
Вашата шефка може и да поиска да си подадете молби са прекратяване на ТПО по взаимно съгласие и без в нея да е написана дата. Аконаправите това, вие ще бъдете в едно висящо положение през целия период на изпълняване на трудовите ви задължания.
Моят съвет е - ако искате да запазите работата си, не разписвайте никакви молби за прекратяване на ТПО. Изчакайте какъв ход ще предприеме работодателя ви, но какъвто и да е той, ще ви се дължат много повече обезщетения и осигурителните ви вноски ще бъдат дължими за много по-дълъг период.
Относно хипотезата на rts за криминалната възможност за подправяне на датата- в тази хипотеза, колега, къде виждаш подправяне на датата в този случай и от кого. Това може да стане само ако молбата е подадена предварително без написана в нея дата (по нареждане на работодателя). Ами ако молбата е написана на фирмената пишеща машина без дата, и датата само се добави - а? Помисли първо как се доказва подправянето на документ в едно наказателно производство, а после намесвай "Криминалната възможност".
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот rts » 31 Юли 2009, 11:32

Анди, криминалната възможност затова е криминална, защото се извършва неправомерно деяние - как, кой, при какви обстоятелства - не мисля да коментирам по обясними причини и оставям на Вашата фантазия.
rts
Активен потребител

Мнениеот nikkie » 19 Авг 2009, 23:28

Благодаря Ви за съветите! Аз всъщност след известни пререкания с въпросната шефка приех 3-те пълни заплати в брой и подписах по чл.325, ал.1. Имахме пререкания за това дали мога да ползвам при необходимост 1час по смисъла на чл.157, ал.6, заплаших с молба и че ако не бъде удовлетворена ще сезирам инспекция по труда...и на следващия ден 09:05ч - "Имам съм негативно отношение към компанията, имал съм проблеми с комуникацията с колегите, държал съм се непочтително с нея" и ме помоли да напусна като ми изплати всичко официално и неофицилно за трите месеца, по договор.
Приех !!!
Синът ми е на 2 год., яслите са във ваканция м.Август, ще се гледаме без да притесняваме баби и прочие, пък и съм on-line на обявите.
Считам, че семейството и душевното здраве са ми по-важни от желанието за удовлетворение и справедливост, споделих с т.н Директорка че е жалка и неграмотна, преброих си банкнотите и подписах.
Колегите ми обаче останаха и съм им препратил линк и ще им предам лично съветите Ви.
Благодаря, бъдете здрави!!!
nikkie
Нов потребител

Назад към Трудово право