Здравейте,
Проблема е че няколко човека сме помолени да си пуснем молба за прекратяване на трудовото правоотношение, но датата на молбата да е след 3месеца. Това си е съкращение, което обаче шефката не иска да мине по чл.328 ами да е по чл.325 и да си спазим един вид предизвестието, което имаме по договор , а именно 3 месеца. Отказва да приеме молба по чл.326 с предизвестие и настоява за нейното. Смятам да не предприемам нищо и да я оставя тя да съкращава щата, но мой колега си подаде точно такава молба - по 325 с дата на молбата 30/10/2009г
Бих искал да помоля за вашето мнение и коментар.
Предварително Ви благодаря.
P.S - Звънях и в инспекцията по труда, опитах се да обясня и да ми кажат аджеба има ли възможност да ти прекратят договора, на основание на такава молба (за след 3 месеца) преди настъпване на датата на молбата.
Не можаха да ми отговорят. Ще го оставя без коментар. Може пък да не съм попаднал на компетентен и отговорен служител...Казаха ми да пусна жалба без да знам реално имам ли основание.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
молба по чл.325,ал.1 за след 3месеца???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: молба по чл.325,ал.1 за след 3месеца???
Не подавайте никакви молби, щом наистина не искате да напуснете това предприятие. Молбата от ваша страна ще доведе до това, че ще имате право на обезщетение от борсата само за 4 месеца и то по минимума. При съкращение от страна на работодателя обаче, ще ползвате това, което стажът и осигурителния Ви доход позволяват (което в общия случай е повече).
Молба с вписана от вас бъдеща дата може да се тълкува като предизвестие от Ваша страна по чл.326 от КТ за прекратяване на договора, при което с изтичане на срока на предизвестието договорът Ви се счита за прекратен.
Има и друга, криминална възможност - за подправяне на датата и тогава не се знае в кой момент може да останете без работа уж по Ваша молба.
Молба с вписана от вас бъдеща дата може да се тълкува като предизвестие от Ваша страна по чл.326 от КТ за прекратяване на договора, при което с изтичане на срока на предизвестието договорът Ви се счита за прекратен.
Има и друга, криминална възможност - за подправяне на датата и тогава не се знае в кой момент може да останете без работа уж по Ваша молба.
- rts
- Активен потребител
Когато прекратяването на трудовото правоотношетие е по чл.325, т.1 КТ страните не си дължат никакво предизвестие, защото има съгласуваност на волите и на двете страни. Така, че не смесвайте взаимното съгласие с едностранното пректаряване на ТПО с предизвестието по чл.326, ал(1) КТ, което според вашия колективен трудов договор е три месеца.
Вашата шефка може и да поиска да си подадете молби са прекратяване на ТПО по взаимно съгласие и без в нея да е написана дата. Аконаправите това, вие ще бъдете в едно висящо положение през целия период на изпълняване на трудовите ви задължания.
Моят съвет е - ако искате да запазите работата си, не разписвайте никакви молби за прекратяване на ТПО. Изчакайте какъв ход ще предприеме работодателя ви, но какъвто и да е той, ще ви се дължат много повече обезщетения и осигурителните ви вноски ще бъдат дължими за много по-дълъг период.
Относно хипотезата на rts за криминалната възможност за подправяне на датата- в тази хипотеза, колега, къде виждаш подправяне на датата в този случай и от кого. Това може да стане само ако молбата е подадена предварително без написана в нея дата (по нареждане на работодателя). Ами ако молбата е написана на фирмената пишеща машина без дата, и датата само се добави - а? Помисли първо как се доказва подправянето на документ в едно наказателно производство, а после намесвай "Криминалната възможност".
Вашата шефка може и да поиска да си подадете молби са прекратяване на ТПО по взаимно съгласие и без в нея да е написана дата. Аконаправите това, вие ще бъдете в едно висящо положение през целия период на изпълняване на трудовите ви задължания.
Моят съвет е - ако искате да запазите работата си, не разписвайте никакви молби за прекратяване на ТПО. Изчакайте какъв ход ще предприеме работодателя ви, но какъвто и да е той, ще ви се дължат много повече обезщетения и осигурителните ви вноски ще бъдат дължими за много по-дълъг период.
Относно хипотезата на rts за криминалната възможност за подправяне на датата- в тази хипотеза, колега, къде виждаш подправяне на датата в този случай и от кого. Това може да стане само ако молбата е подадена предварително без написана в нея дата (по нареждане на работодателя). Ами ако молбата е написана на фирмената пишеща машина без дата, и датата само се добави - а? Помисли първо как се доказва подправянето на документ в едно наказателно производство, а после намесвай "Криминалната възможност".
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Анди, криминалната възможност затова е криминална, защото се извършва неправомерно деяние - как, кой, при какви обстоятелства - не мисля да коментирам по обясними причини и оставям на Вашата фантазия.
- rts
- Активен потребител
Благодаря Ви за съветите! Аз всъщност след известни пререкания с въпросната шефка приех 3-те пълни заплати в брой и подписах по чл.325, ал.1. Имахме пререкания за това дали мога да ползвам при необходимост 1час по смисъла на чл.157, ал.6, заплаших с молба и че ако не бъде удовлетворена ще сезирам инспекция по труда...и на следващия ден 09:05ч - "Имам съм негативно отношение към компанията, имал съм проблеми с комуникацията с колегите, държал съм се непочтително с нея" и ме помоли да напусна като ми изплати всичко официално и неофицилно за трите месеца, по договор.
Приех !!!
Синът ми е на 2 год., яслите са във ваканция м.Август, ще се гледаме без да притесняваме баби и прочие, пък и съм on-line на обявите.
Считам, че семейството и душевното здраве са ми по-важни от желанието за удовлетворение и справедливост, споделих с т.н Директорка че е жалка и неграмотна, преброих си банкнотите и подписах.
Колегите ми обаче останаха и съм им препратил линк и ще им предам лично съветите Ви.
Благодаря, бъдете здрави!!!
Приех !!!
Синът ми е на 2 год., яслите са във ваканция м.Август, ще се гледаме без да притесняваме баби и прочие, пък и съм on-line на обявите.
Считам, че семейството и душевното здраве са ми по-важни от желанието за удовлетворение и справедливост, споделих с т.н Директорка че е жалка и неграмотна, преброих си банкнотите и подписах.
Колегите ми обаче останаха и съм им препратил линк и ще им предам лично съветите Ви.
Благодаря, бъдете здрави!!!
- nikkie
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|