начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Неизплатени заплати от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати от работодател

Мнениеот zizisp » 23 Юли 2009, 14:31

И аз имам същия проблем както много хора напоследък. Работодателят ми дължи общо 3 400,00лева нетна сума за заплати, да не говорим,че не са плащани и осигуровките. Някой може ли да ми каже колко ще са разноските по евентуално дело - такси и адвокатски хонорар. Аз съм от Варна. Приемам и конкретни предложения за защита. Пишете ми на личните съобщения.
Благодаря!
zizisp
Нов потребител

Re: Неизплатени заплати от работодател

Мнениеот sailer » 23 Юли 2009, 16:44

Ами зависи от адвоката, най тънкия вариант е 150лв за завеждане на дело в съда, 10лв. за оправяне на документи, и на всяко заседание по 20лв.Вече зависи колко ще се разтакава делото, но трудовите дела за заплати са по бързото производство, погледни ГПК за да ти се изяснят сроковете.
sailer
Нов потребител

Мнениеот zizisp » 24 Юли 2009, 10:12

Благодаря!!!
zizisp
Нов потребител

Мнениеот simted » 24 Юли 2009, 10:35

Уважаеми zizisp препоръчвам ви адв. Ани Димитриева - Варна. С нея по трудово-правен спор нямаме загубено дело.Успех.
simted
Младши потребител

Мнениеот zizisp » 24 Юли 2009, 12:32

А някави нейни контакти можете ли да ми дадете?
zizisp
Нов потребител

Мнениеот zizisp » 24 Юли 2009, 12:37

Всъщност аз това намерих в нета, за тази адвокатка ли става въпрос?
адв.Анна Младенова Димитриева
Колегия Варна
Адрес Код: 9000, Област: Варна, Община: Варна, Град: Варна, Адрес : ул. "27-ми Юли" 60
Тел (052) 617274
zizisp
Нов потребител

Мнениеот simted » 24 Юли 2009, 12:50

zizisp адреса на кантората е вече друг, но става въпрос за същата адвокатка.Ще се опитам да ви открия и изпратя адреса.
simted
Младши потребител

Мнениеот simted » 24 Юли 2009, 13:03

Улицата е ген.Радко Димитриев, но номера не знам- от Централна поща пресичате към Стоматологията- първата пряка в ляво- нова сграда на левият тротоар, като вървите по посока към държавното лесничейско управление . Оглеждайте се за табелката на адв.Димитриева. Доколкото си спомням имаше табела и на агенция за набирате на морски персонал. Това е, с което мога да ви бъда полезна. Имам и моб.телефон, но не е редно аз да ви го предоставям. Възможно е намереният от вас стационарен телефон да е бил преместен на новия адрес. Опитайте да го прозвъните. Успех.
simted
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 24 Юли 2009, 14:49

Не нарушавайте Закона за адвокатурата!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 24 Юли 2009, 16:07

Здравейте,

За такъв вид трудов спор, не е необходимо да се води дело и да се явява на заседание ....Има друга процедура, която е по-достъпна. Също така с 'дело" не може да се задължи работодателя да внесе дължимте осигуровки ..Това е функция на НАП.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот zizisp » 25 Юли 2009, 14:22

Каква е другата процедура?
zizisp
Нов потребител

Мнениеот maya_beu » 27 Юли 2009, 10:30

Моят съвет е да отидете при колега с документите, който ще прецени дали за някое трудово възнаграждение вече не е изтекла давността и ще Ви разясни как стоят нещата с хонорарите по трудови дела и т.н., защото не мисля, че някой може да Ви отговори на всички въпроси без да е погледнал документите Ви.
maya_beu
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 27 Юли 2009, 23:15

така наречената друга процедура колегата вероятно е имал в предвид незабавното поризводснво по чл.410 ,респ.чл.417 от ГПК.Където съда ти издава заповед за изпълнение и ИЛ,и в последствие при оспорване от длъжникеа съда ти спира изпълнението.Което си е жива тъпня.

водете си трудовия спор по общия ред-чл.310 от ГПК /бързото п-во/.Осъдителното решение подлежи и на предварително изпълнение.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот vetre » 28 Юли 2009, 00:08

sailer написа:Ами зависи от адвоката, най тънкия вариант е 150лв за завеждане на дело в съда, 10лв. за оправяне на документи, и на всяко заседание по 20лв.

20 лв защо?
vetre
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 28 Юли 2009, 00:19

момент-тук има материален интерес /претендираната сума/.Така,че може да се вместите в минималните 150 лв.а може и да не успеете.

за 20-те лева не е регламентирано .Но текущата почерпка-кафе след с.заседание с адвоката е желателна !!
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 28 Юли 2009, 14:59

sarbijanac написа:така наречената друга процедура колегата вероятно е имал в предвид незабавното поризводснво по чл.410 ,респ.чл.417 от ГПК.Където съда ти издава заповед за изпълнение и ИЛ,и в последствие при оспорване от длъжникеа съда ти спира изпълнението.Което си е жива тъпня.

водете си трудовия спор по общия ред-чл.310 от ГПК /бързото п-во/.Осъдителното решение подлежи и на предварително изпълнение.

Колега Каменов,

Възможността по чл.410 ГПК е много по-удачна, ефективна, по бърза. Така че ще си позволя да изразя несъгласие. Досега по всичките заповедни производства които съм предявил е имало плащане...Този факт сам говори за себе си, вместо явяването по дела, макар и в бързото производство, възможността за обжалване и прочие ....

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Юли 2009, 15:28

В ГПК отм. също имаше подобен текст, на базата на извлеченията от книгите /ведомости идр/се издаваше ИЛ. Понякога в самата заповед за прекратяване на ТПО се записваше на работника да се изплати примерно отпуск , възнаграждание за неспазено предизвестие и др.
В този случай лесно ще се снабдите със заповед по 410 ГПК , но ако нямате никви документи ,а само един запис в трудова книжка или една заповед за прекратяване на ТПО /в която не е записано кво се дължи/ или по документи получавате едно/заради осигуряването / ,а в действиелност е друго и следва да докажете със свидетели действителното положение водете си иска ,щото аз друг начин не виждап ,пък си обезпечете иска няма лошо.
donna
Старши потребител

Мнениеот dimist » 28 Юли 2009, 15:54

Не гледайте просто да минете тънко при завеждането на делото, търсете благоприятния изход, при който ще осъдът ответната страна да ви заплати и разноските. При този материален интерес хонорар под 400 лева е дъмпинг, сами направете извода какви хора го прилагат. Заплащане за заседание е допустимо да се уговаря, но е добре това да е в случаите след второто заседание. 20 лева за заседание ме карат да се усмихвам и да погледна календара коя година сме.
Като търсите съвет, не питайте толкова за хонорарите, а какви доказателства своевременно да представите.А забележката за почерпката е просто несериозна, пазете се от колеги които обичат да бъдат черпени. Може и да ви създадат добро впечатление на разговора на чашка кафе или нещо друго, но каква работа ще свършат не съм сигурен.
Последна промяна dimist на 28 Юли 2009, 16:01, променена общо 1 път
dimist
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2009, 16:00

:roll: :lol: :lol: сладури 8)

Което отново повдига едното питане, но е топло и не ми се спори.

Няма загубено дело... :wink: :lol:

И к-ви са тези цени?!? 20 кинта- това да не ви е наказателно производство? А? :lol: Кафета? :mrgreen: Скаричка нещо? :lol: Задължително?!? 8)
Както казах- сладури.

150лв. по никой начин няма да стигнат! Освен ако е в хипотезата на заповедно, за което спомена колегата Данев.
Апропо за трудовите винаги го препоръчвам, но с оглед фактологията изнесена в поста на питащия- какво ни е известно? Размера на дължимата сума и нищо повече. Което обуславя приказки на пазара...

Колко ще ви струва делото- с оглед необятната шир на пазарната икономика не мога да кажа, но минималния хонорар можете да прочетете в http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135488240
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 28 Юли 2009, 23:26

За разлика от колегата Данев /Монтескио/ нямам време да си играя "на шикалки" с гениалната разпоредба на чл.410 от ГПК,където право на длъжника /работодателя в случая/ е да направи възражение /което не е и длъжен да мотивира/.И съда да ми спира изпълнението ,че да ми дава указания да си предявявам иск.

Нещо друго-в чл.410 от ГПК трябва да посоча точния размер на вземането.В болшинството случаи самите "ухапани" работници дори не могат да си изчислят или респ.да посочат точния си размер дължимите суми,ведно с лихвите.Та се налага след като ССЕ се приеме от съда да правя изменение на иска по чл.214 от ГПК.
Като сега - дошли са ми двама и ми викат-дължат ни четири заплати и едно обезщетение по чл.328,ал.1,т.2 от КТ.Та не ми остава нищо друго освен на "око" да им напиша в иковата молба вземането и да си чакам заключението на "зловещото лице".Това в общия процес.Ами в производство по чл.410 от ГПК стиска ли ми да напиша нещо,което не е със строго установен размер на вземане ?

От друга страна - искът ми по общия ред е освободен от Д.такса.Не съм сигурен обаче ако претендирам трудово вземане по чл.410 от ГПК със заповед за изпълнение дали няма да ме задължат да внеса дължима такса.

И не на последно място.Друго си е да видиш смотания работодател или юриста му "очи в очи" как се черви в залата,как вещото лице "му вади кирливите ризи" за неплатените трудови вземания и т.н.Решението на иска по общия ред е със СПН,което дори и да ти се обжалва ,при приета ССЕ няма да се отмени или измени от възивната инстанция.
sarbijanac
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право