начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

покана за плащане на дълг, различни форми

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покана за плащане на дълг, различни форми

Мнениеот palimsest » 17 Юли 2009, 10:06

Колеги,
от известно време ми се върти в главата една идея!

По ЗЗД, длъжникът е длъжен да престира, веднага когато е поканен, или му бъде поискано да престира. Сега, всички знаем нотариалните покани, или пък писмо с обратна разписка, но на идея ми идва една форма на покана, чрез способите на безкасовите плащания...

Ако кредитор отправи т.нар. платежно искане (сега се казва Директен дебит)към длъжника, по парично задължение, смята ли се длъжника за поканен да престира. Наистина, за да може банката да удовлетвори искането, тя трябва да има съгласие за незабавно инкасо,ясно е отсъствието на което да е съществена пречка да удовлетвори кредитора, дори и да има ресурс по сметката, но мен ми се струва, че уведомителния момент да се е случил с отправянето на такова искане ...

Естествено се турих в сериозни полемики с юристконсултите на моята банка, както и на другите банки интересно ми е вашето мнение...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: покана за плащане на дълг, различни форми

Мнениеот sunrise » 17 Юли 2009, 13:59

Ами според мен ,би следвало,но по мои разсъждения само. Законът не сочи изрично формата , така ,че в случая е важно до ответната страна да стигне грубо казано кой , колко и за какво си търси парите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 17 Юли 2009, 14:03

...именно, така хем в съвсем лапидарна форма може да се индивидуализира вземането, като сума и т. н., хем да ги поканиш да престират(,ако е парично) да издължат по сметка...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот law_master » 17 Юли 2009, 21:44

sunrise написа:... Законът не сочи изрично формата , така ,че в случая е важно до ответната страна да стигне грубо казано кой , колко и за какво си търси парите.

Точно. Поканата за изпълнение може според мен и устно да се направи. Но при такава форма е проблематично доказването. Нот. Покана и обратната разписка са форми за доказване. Ако е възможно да се докаже, и с устната покана, би следвало да няма проблем. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот luba » 18 Юли 2009, 14:25

ЗЗД Чл. 87. Когато длъжникът по един двустранен договор не изпълни задължението си поради причина, за която той отговаря, кредиторът може да развали договора, като даде на длъжника подходящ срок за изпълнение с предупреждение, че след изтичането на срока ще смята договора за развален. Предупреждението трябва да се направи писмено, когато договорът е сключен в писмена форма.
luba
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 18 Юли 2009, 14:56

palimsest написа:Наистина, за да може банката да удовлетвори искането, тя трябва да има съгласие за незабавно инкасо,ясно е отсъствието на което да е съществена пречка да удовлетвори кредитора, дори и да има ресурс по сметката, но мен ми се струва, че уведомителния момент да се е случил с отправянето на такова искане ...

На мен ми се струва, че правилно си се ориентирал, с тази разлика, че моментът е не отправяне на искането, а моментът на уведомяването на титуляра на сметката, с оглед получаване на съгласието му за незабавно инкасо.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Общи дискусии