начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Как мога да се защитя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как мога да се защитя?

Мнениеот alexa05 » 16 Юли 2009, 12:38

Започнах работа като заварчик по чл.70, ал.1 от КТ за срок от 3 месеца.Имам заболявания - деабет (неинсулинозависим и на стресова основа) и хипертония,отразени в предоставеното от мен мед.свидетелство при постъпване на работа.Редовно вземам предписаните ми от специалисти лекарства.Чувствам се в отлична форма.Но от личен състав ме пращат на лекарска комисия с цел тя да се произнесе дали съм годен за заеманата длъжност.Ако решението не е в моя полза имам ли право да обжалвам и къде?Има ли нормативен документ който ме защитава в тази ситуация?Към коя институция мога да се обърна за информация и подкрепа?
alexa05
Нов потребител

Re: Как мога да се защитя?

Мнениеот realist » 16 Юли 2009, 15:18

Не казвате дали срокът за изпитване е изтекъл. Ако не е + е уговорен в полза на работодателя, той може да Ви освободи по време на тези 3 месеца, без да Ви дава каквито и да било обяснения.
Ако в медицинското, което сте представил при започване на работата заболяванията Ви са отразени и нямате издаден ТЕЛК, с който да се установява, че не е препоръчително за Вас да работите като заварчик, тези заболявания не могат да станат причина да бъдете освободен от работа.
realist
Младши потребител

Re: Как мога да се защитя?

Мнениеот realist » 16 Юли 2009, 15:22

Забравих да Ви кажа, че ако се стигне до решение на експертите и мерки на работодателя, които смятате, че нарушават правата Ви, е най-добре веднага да се обърнете към адвокат.
Не се притеснявайте за парите - устната консултация ще Ви струва около 20 лв., а и в повечето случаи трудовите дела се печелят от работниците/служителите, което пък значи, че работодателят ще плати и възнаграждението на Вашия адвокат.
realist
Младши потребител

Назад към Трудово право