начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

За съдебната власт - GeorgiKERELOV

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Обменно бюро измами френски журналисти

Мнениеот balance » 02 Юли 2009, 22:04

plamen_penev пак се оплака:
Онези, за които споменах по-горе, дето бъркат наказателното с административното производство също са назначени и са си получили заплатите, и ако ги питаш и те ще се кълнат, че са си свършили работата... за която им плаща данъкоплатеца...

Определено не са си свършили работата. Иначе сега щеше да си в психиатрията, Пенев. Впрочем, да не пишеш оттам ? Може и там да са пуснали интернет :wink: ...
plamen_penev се направи на оригинален:
Ех balance, balance! Понеже видях, че обичате народните мъдрости почитаеми - ето ви още една: "Умря циганката дето ме хвалеше, та почнах да се хваля сам"

Циганката, дето ме хвали, е жива, Пенев. Преди един месец пратихме сина й в затвора за 10 години. Но ни хвали - и мен, и колегите. Защото се отнесохме с него като юристи и като хора - към човек, който е извършил престъпление, трябва да си понесе наказанието и да се покае за извършеното. Явно циганката е по-умна от тебе, защото го разбра.
balance
Потребител

Re: Обменно бюро измами френски журналисти

Мнениеот plamen_penev » 03 Юли 2009, 08:03

balance каза:
Определено не са си свършили работата. Иначе сега щеше да си в психиатрията, Пенев. Впрочем, да не пишеш оттам ?

:lol: Психиатрите отново СМЕ тук! Остана и вие като system преди време да призовете Калахан да ви подкрепи с точната диагноза. Много яко!
Но за какво дадохте 10 г. balance? Някаква кокошка ли е откраднал? Защото представите ви за измамата видяхме какви са... А убийците по пътищата знаем как ги съдите (не казвам, че точно вие, разбира се)... Знаем какво става и с подхвърлящите си пачки прокурори...
plamen_penev
Активен потребител

От 2 до 3 юли 2009г. Стефан Фиков е министър на правосъдието

Мнениеот GeorgiKERELOV » 03 Юли 2009, 19:19

Преди имаше един филм: Господин за един ден !

Сега вече има друг: Министър за два дена ! http://dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=286062

То правосъдие няма, но министър има ! Честито все пак ! :D

Но какво ли толкова ще трябва да разписва този нов министър, за да го произвеждат само за 2 дена ? :roll: :roll: :roll:

И кой е всъщност Стефан Фиков, някой може ли да ни каже две благи думи за него, защото днес му е последният ден и май повече няма да чуем за него ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Re: От 2 до 3 юли 2009г. Стефан Фиков е министър на правосъдието

Мнениеот razli4na » 04 Юли 2009, 13:07

Еми нали си пише кой е: "... заместник-министърът на правосъдието Стефан Фиков".
За благи думи... и аз не се сещам.
razli4na
Активен потребител

Re: Внос на магистрати: може или не може ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 08 Юли 2009, 13:53

По време на срещата си с емигрантите в православната църква “Св. Иван Рилски” в Чикаго ...... столичният кмет разясни пред аудиторията, че търси да внесе от чужбина не само кадри за ГЕРБ, но и прокурори и съдии, защото в България има недостиг на човешки “материал”. http://blog.webhousestudio.com/?p=516

Ура ! Бат Бойко дойде на власт ! Идва метлата :D :D :D
viewtopic.php?f=5&t=36940
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 08 Юли 2009, 14:35

Първо трябва да усвоят книжовния български език, защото иначе не може.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот 1968 » 09 Юли 2009, 09:08

Няма начин, това е поредната тъпа идея на пожарникарчето.
1968
Потребител

Мнениеот Julyan » 09 Юли 2009, 09:17

Остава да научим добре китайски.
Julyan
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 09 Юли 2009, 11:41

1968 възкликна:
Няма начин, това е поредната тъпа идея на пожарникарчето.

Идеята не е добра наистина - има някои неудобства, ама чак пък да е тъпа...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 09 Юли 2009, 11:43

Тъпа е, защото е невъзможна.
1968
Потребител

Мнениеот donna » 09 Юли 2009, 11:57

:D Хе хе ех предвид произхода ми смятам да "взема" чуждо гражданство и да ме внесат , сега какво да бъде румънско или унгарско :D :D :D
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 09 Юли 2009, 12:01

Аз съм за износ :lol: :lol: :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 09 Юли 2009, 12:04

Е знаеме се ти си по -напред с произхода :D :D :D :D
donna
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юли 2009, 12:05

Внос износ , хихихихи все хора.Според мен има две решения.Създаване на киборги за съдии или на клониране на императора и създаване от него на съдии клонинги , който ще познават цялото законодателство от ДВ от 37г. насам! :lol: :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот listi » 09 Юли 2009, 12:19

Ана Караиванова: Съдилища раздуват броя на делата си, за да отчитат дейност :roll:

- Защо инспекторатът се задоволява да иска от ВСС намаляване на заплатите, а не най-тежкото наказание - дисциплинарно уволнение?

- За да предложим дисциплинарна мярка "уволнение", нарушенията трябва да са изключително фрапантни. А и ВСС изобщо не е обвързан с нашето предложение за наказание и може да поеме отговорността и самият той да предложи уволнение. Съветът обаче трудно пристъпва към такива мерки. Нещата ще вървят по-добре, ако наложим общи стандарти на непримиримост към някои явления в съдебната власт. Особено там, където имаме съмнение, че нарушението е плод на корупционно въздействие.

А и понякога искаме най-тежката санкция. Друг е въпросът защо ВСС вече месеци наред не се произнася по едно такова наше искане, въпреки че приключи с дисциплинарното производство. В същото време магистратът, за когото искаме уволнение, участва в конкурс за повишаване. :D :D

- Напоследък пред ВСС редовно поставяте въпроса, че резултатите от проверките ви не се вземат предвид при атестациите на магистратите.

- Всички повтаряме, че правосъдието трябва да стане бързо, качествено, прозрачно. Но не полагаме необходимите усилия за това. Един магистрат трябва да получава много добра атестация само ако изпълнява образцово всичките си задължения.

- Магистратите, които не получават максималната много добра оценка, са единици.

- Именно. Така не можем да отличим тези, които полагат усилия. :D :D

- Кои са най-фрапиращите нарушения, на които сте се натъкнали при проверките?

- В някои проверки се установи, че статистиката не е вярна. Все повече се отчитат какви ли не дела, за да се защити големият брой работни места. Когато отидем на място, виждаме, че някъде има директно несъответствие между отчетените дела и реално свършените. Някъде отчитат като дела в открито съдебно заседание и действия, които трябва да се свършат в закрито заседание, с една резолюция. Но така излиза, че работят още повече, раздуват се бройки и се вземат допълнителни такси, което не е редно.

Друг случай - един съдия присъжда рекордни обезщетения за телесни повреди при катастрофи, но само когато по делото се е явявал определен адвокат. Например над 300 хил. лв. (За сравнение - на родителите на Петър Петров, който загина в катастрофата, причинена от Максим Стависки, бяха присъдени 200 хил. лв. - б. а.) :P

Няма как да си воден и от свободното си съдийско убеждение, когато в нарушение на закона си разгледал едно дело в Левски, а то би трябвало да се гледа в София, защото адресите на страните са в София, изпълнителното дело е в София и имотите са тук. :P

- Драстичните нарушения само на некомпетентност ли се дължат?

- Некомпетентност, но и липса на контрол. :lol:
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001001
:|
listi
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 09 Юли 2009, 13:11

Интересно и колко биха им плащали на вносните (?). Защото, от друга страна, ако на нашите им се плаща толкова, дали те не биха си вършили работата и по-добре от вносните ?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Юли 2009, 23:37

"Кариерата на Никодим Дизма" - Тадеуш Доленга-Мостович

Ана Караиванова е главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Юридическата й кариера започва през 1973 г. като зам. районен прокурор на Ямбол. През 1976 г. се премества като следовател в Провадия. Три години по-късно става зам. районен прокурор на София, а от 1981 до 1991 г. е зам. градски прокурор. Била е депутат в 36-ото и 37-ото НС, а от 1997 до 2005 г. е адвокат. В края на 2005 г. е назначена за зам.-министър на правосъдието.

Моля, многоуважаемата, безпристрастна и високо отговорна, милееща за българската съдебна система г-жа Инспекторката да не ме упреква твърде много, но си позволявам да направя кратка бележка на следния цитат от нейното в никакъв случай популистко интервю: "Някъде отчитат като дела в открито съдебно заседание и действия, които трябва да се свършат в закрито заседание, с една резолюция." Познати са три акта на съдията - "решения", "определения" и "разпореждания". Известно ми е обаче, че кметът на с. Люботрън издава "резюлиции".
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот listi » 10 Юли 2009, 00:13

Pink_Floyd написа:"Кариерата на Никодим Дизма" - Тадеуш Доленга-Мостович

Ана Караиванова е главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Юридическата й кариера започва през 1973 г. като зам. районен прокурор на Ямбол. През 1976 г. се премества като следовател в Провадия. Три години по-късно става зам. районен прокурор на София, а от 1981 до 1991 г. е зам. градски прокурор. Била е депутат в 36-ото и 37-ото НС, а от 1997 до 2005 г. е адвокат. В края на 2005 г. е назначена за зам.-министър на правосъдието.

Моля, многоуважаемата, безпристрастна и високо отговорна, милееща за българската съдебна система г-жа Инспекторката да не ме упреква твърде много, но си позволявам да направя кратка бележка на следния цитат от нейното в никакъв случай популистко интервю: "Някъде отчитат като дела в открито съдебно заседание и действия, които трябва да се свършат в закрито заседание, с една резолюция." Познати са три акта на съдията - "решения", "определения" и "разпореждания". Известно ми е обаче, че кметът на с. Люботрън издава "резюлиции".

Винаги буквоядството и бумащината на развития социалистически формализъм са будили у мен възторжено възхищение. Сега дали разпореждането било вид резолюция или резолюцията била вид разпореждане ? :roll:

Ех, колко е проста тази другарка Караиванова, та не може да направи разлика между сено и слама. :D :D :D Сеното е за конете, а сламата е за магаретата, толкова е просто, нали ?

Тук се повдигат множество основни проблеми, но те няма да се обсъждат. Ще обсъждаме пак ползваните за описването на тези проблеми думи, дали били точно такива, каквито били написани в нормативния акт. Тогава щом ще ядем буквите, кажете ми къде вече се говори за разпореждания на съда в новите процесуални закони, дайте легалната дефиниция, ако може ! Или и Вие разбирате толкова, колкото другарката, на която се подигравате ?
listi
Потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 10 Юли 2009, 01:14

Аз не бих си позволил да подигравам многоуважемата г-жа Инспектор, най-малкото защото не съм достоен пред нейната величава кариера. Но моля Ви, отново прочетете интервюто - то е толкоз искрено, обаче в една насока - как да бъде изваян образът на "добрия" инспектор пред "лошия" лик на магистрата. И все пак инспекторите са назначени от парламента (по-удобно и икономически целесъобразно би било обаче магистратите не да бъдат контролирани от избрани от НС инспектори, а да бъдат назначавани и уволнявани от легислатурата). Наистина, прав сте - това четиво не навява никакви мисли за популизъм, то е безкрайно обективно, оценяващо действителните проблеми на съдебната власт и е в духа на основната задача на Инспектората - да анализара проблемите на съдебната система и да дава предложения за тяхното преодоляване. Нима Вие не сте доловили тази загриженост, а сте се подвели, навярно не само Вие, по лесно "смилаемата" теза-антитеза "добър Инспекторат-лош магистрат". Все пак Инспекторатът не е наказващ орган, а неговата основна функция не е само да поставя проблема, а да дава решенията. Всеки може да критикува напразно и безспир. Защото, трябва да се съгласите, ще пострадат истински добри магистрати, за да се удовлетвори публичното мнение за некадърност в съдебната система, а ще бъдат "укрити" истинските виновници. Може би те не са известни?! И г-жа Инспекторката призовава т. нар. редови магистрати да ги изкажат гласно! А не са ли го сторили до сега - тя явно не е включвала радиоприемника, окачен на метър и 80 "светла височина". Зная, сега не можете да ми се доверите в моите думи - но бъдещето ще ви убеди в правотата ми. С назидание не се решават проблемите, а с разум, с душа и воля за промяна. Но тя е свързана с истински конфликт - моля Ви, докажете ми, че той съществува - г-жа Инспекторката иска доблестно "редовите" магистрати да влязат в него. Тя има властта да го стори, а не те! Останалото е популизъм. Но щом желаехте "другарски" да Ви посоча актовете на съда, с удоволствие ще удовлетворя желанията Ви - почти като Инспектората: НПК - Видове съдебни актове
Чл. 32. (1) Съдът постановява:

1. присъда, когато като първа и въззивна инстанция решава въпросите за виновността и отговорността на подсъдимия;

2. решение, когато се произнася по основателността на жалба и протест или на искане за възобновяване на наказателното дело;

3. определение - в останалите случаи.

(2) Председателят на съда, съдията-докладчик и председателят на състава постановяват разпореждания.

За актовете, постановявани от съда в гражданския и адвинистративния съдебен процес, бих Ви насочил към доктрината - напр. учебника на проф. д-р Живко Сталев - "Българско гражданско процесуално право", респ. отделни разпоредби на ГПК, от които се изясняват видовете съдебни актове - решения (по съществото на спора), определения (по процесуални спорове и въпроси) и разпореждания (по хода на делото и редовността на процесуалните действия, когато съдът действа от един съдия, дори и когато е в съдебен състав). Прецизността на правния изказ не е просто "социалистически формализъм", а атестат за професионализъм. Благодаря Ви, че ме дочетохте, аз надали щях да издържа, ако бях на Ваше място! :D
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 10 Юли 2009, 07:57

listi каза:
Винаги буквоядството и бумащината на развития социалистически формализъм са будили у мен възторжено възхищение. Сега дали разпореждането било вид резолюция или резолюцията била вид разпореждане ? :roll:

Може би нямаше да забележа този текст, ако не беше белязан от посттоталитарна демагодия ("социалистически формализъм"!).
Надявам се да се съгласите с мен listi, че алегориите в работата на артиста са допустими, дори и желателни, но не и в работата на съда. Формализма (наричан от вас "буквоядство") е задължителен в съдопроизводството за да се реализира Закона. Идеята за съдията като "творец" е толкова абсурдна, че именно "съдията-творец" е този който предизвиква смях, а по-скоро възмущение в нас - наблюдаващите съда отстрани. Разбира се че "разпореждането" е "разпореждане", а не "резолюция" (в превод "решение") и не разбирам за какъв развит социалистически формализъм говорите тук :roll:
plamen_penev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт