- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Big Brother" в училище ... Нормално ли е това?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
95 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: "Big Brother" в училище ... Нормално ли е това?
Така, така... ще се съгласите, че до тук само общи приказки и лафче.
Това щото четете К изолирано, а има такова разнообразие от НА.
Но, някой ден и до там ще стигнете.
До тогава.
п.п. И Вие не сте колега...
Това щото четете К изолирано, а има такова разнообразие от НА.
Но, някой ден и до там ще стигнете.
До тогава.
п.п. И Вие не сте колега...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:... ще се съгласите, че до тук само общи приказки и лафче. ...
Напротив, не съм съгласен. Като се започне от самото начало на темата.., или Вие имате нужда да Ви се подчертават съществените моменти
?katetu написа:... Кажете ми нормално ли е едно наглед нормално и спокойно училище да се превръща в център за наблюдение?
Ученичка съм във едно държавно училище. По точно професионална гимназия. От 2 дена насам в нашето малко и спретнато училище се правят безумни разстановки и се поставят десетки камери. И то не къде да е, а именно в класните стаи. По 2 камери на класна стая. Материалът излъчван от камерите ще бъде наблюдаван в Министерството на Образованието и ще се осигури достъп до интернет страница със свободен достъп “за наблюдение в реално време” по думи на ръководството но моето училище. Най-интересното е, че всичко това се случва без преди тези действия да бъде направено допитване нито с родителите нито с нас, учениците.
Въпросът ми е къде отидоха правата на човека, на личното му пространство, на правото му на гласност? И това не е ли едно живо промиване на мозъци ( тези от Вас които са чели Джордж Ороел “1984” ще разберат какво имам предвид )? И как така решиха, с уважение, нашите министри да слагат камери , вместо да направят малко повече за материалната база на училището, примерно?
Не искам да прекарвам половината си ден снемана на всяка крачка! Не е нужен този стрес! Та ние сме в Училище, не в лаборатория!
...
viewtopic.php?f=5&t=36454
Последна промяна kostadin.iordanov на 01 Юли 2009, 21:11, променена общо 2 пъти
- kostadin.iordanov
- Потребител
Здравейте отново,
Преди време се включих по темата след, което не обръщах внимание дали продължава да се „вихри” из форума но сега видях...
Нямах фическата възможност да проследя всички мнения, но успях бегло да придобия представа за мненията на младите във форума. Отварям скоба като казвам, че под „младите” имам предвид тези, които мислят, че „всичко, което фърчи – се яде”. Или по-точно „ние имаме само права...”
Вероятно тези „младите” когато проимат дечица ще са на друго мнение по въпроса. Особено ако (да не дава Господ) се случи да се прибере дтенцето със синина по телцето или под окото, предизвикана от, някой по-буен съученик или батко. Или, ако в ученическата му чантичката с ужас откриете малко пакетче с прахообразно в-во.
ДАНО, ДАНО! на никого не му се случват гореописаните случки.
По логиката на противниците на видеоконтрола в учебните заведения, те и бебетата са с нарушени права, защото родителите им ги наблюдават с бебефони и /или/ камерки...
Аз също съм ЗА, наблюдението в училищата. Разбира се както писах и в предният си пост, това наблюдение трябва да е умерено. Естествено, че не приемам напълно да има камери във всяка класна стая. Макар, че защо не?! Но съм напълно против видеонаблюдението да се излъчва онлайн в публичното пространство (интернет). Онлайн може, но само с оторизиран достъп чрез парола или друг подходящ начин, с цел родителите при желание да може по поглеждат какви ги вършат децата им.
На тези с нарушените права: Всеки съвременник е наясно, че времената не са такива каквито бяха само преди 10-15-20 години. Тогава не беше така изразена детската агресия, не беше така изразена престъпността, както и тази всред подрастващите. Я се завъртете около вас в едно съвременно школо по-време на междучасие!... гоненици, бутаници, цигари (с какво ли не в тях) тормоз от по-силните към по-слабите или тормоз към „различните”...
Поддържам връзка с доста от преподавателите си, и с неприятни чувства установих, че голяма част от тези кадърни и добри Учители и Педагози вече са счетоводители, секретари/ки/, продавачи и т.н. Защо!!? Отговорът обикновено е един: „Не издържам повече...”!?
Защо не накарате някой от тормозените в училище да напише пост тук във форума по тази тема...?
Ами за да не се чувствате като в някакъв си „брадър” не ходете и на публични места, защото там е пълно с „очичките” на „...брадър”
Мога да пиша още доста, ама има ли смисъл?
Е, уважаеми, с нарушените права! помислете дали тези камери всъщност не бдят именно за да бъдат защитвани тези Ви ПРАВА?
Чао!
Не е важно колко добри неща ще осъзнаеш. Важно е дали осъзнаването ще е на време
Преди време се включих по темата след, което не обръщах внимание дали продължава да се „вихри” из форума но сега видях...
Нямах фическата възможност да проследя всички мнения, но успях бегло да придобия представа за мненията на младите във форума. Отварям скоба като казвам, че под „младите” имам предвид тези, които мислят, че „всичко, което фърчи – се яде”. Или по-точно „ние имаме само права...”
Вероятно тези „младите” когато проимат дечица ще са на друго мнение по въпроса. Особено ако (да не дава Господ) се случи да се прибере дтенцето със синина по телцето или под окото, предизвикана от, някой по-буен съученик или батко. Или, ако в ученическата му чантичката с ужас откриете малко пакетче с прахообразно в-во.
ДАНО, ДАНО! на никого не му се случват гореописаните случки.
По логиката на противниците на видеоконтрола в учебните заведения, те и бебетата са с нарушени права, защото родителите им ги наблюдават с бебефони и /или/ камерки...
Аз също съм ЗА, наблюдението в училищата. Разбира се както писах и в предният си пост, това наблюдение трябва да е умерено. Естествено, че не приемам напълно да има камери във всяка класна стая. Макар, че защо не?! Но съм напълно против видеонаблюдението да се излъчва онлайн в публичното пространство (интернет). Онлайн може, но само с оторизиран достъп чрез парола или друг подходящ начин, с цел родителите при желание да може по поглеждат какви ги вършат децата им.
На тези с нарушените права: Всеки съвременник е наясно, че времената не са такива каквито бяха само преди 10-15-20 години. Тогава не беше така изразена детската агресия, не беше така изразена престъпността, както и тази всред подрастващите. Я се завъртете около вас в едно съвременно школо по-време на междучасие!... гоненици, бутаници, цигари (с какво ли не в тях) тормоз от по-силните към по-слабите или тормоз към „различните”...
Поддържам връзка с доста от преподавателите си, и с неприятни чувства установих, че голяма част от тези кадърни и добри Учители и Педагози вече са счетоводители, секретари/ки/, продавачи и т.н. Защо!!? Отговорът обикновено е един: „Не издържам повече...”!?
Защо не накарате някой от тормозените в училище да напише пост тук във форума по тази тема...?
Ами за да не се чувствате като в някакъв си „брадър” не ходете и на публични места, защото там е пълно с „очичките” на „...брадър”
Мога да пиша още доста, ама има ли смисъл?
Е, уважаеми, с нарушените права! помислете дали тези камери всъщност не бдят именно за да бъдат защитвани тези Ви ПРАВА?
Чао!
Не е важно колко добри неща ще осъзнаеш. Важно е дали осъзнаването ще е на време
- nikodim77
- Активен потребител
И то какво допитване, след като очевидно все още никъде не се е провело и обсъждане за целесъобразността от тези камери и цялото това оборудване с неговата поддръжка -- какво точно ще се постигне в съответното училище, какво няма да се постигне, действително ли се налага и са изчерпани всички други възможности, това ли е най-ефективния начин, как се оправдават средствата и т.н.
Последна промяна kostadin.iordanov на 01 Юли 2009, 22:18, променена общо 1 път
- kostadin.iordanov
- Потребител
kostadin.iordanov написа:И то нека да се стигне до допитването, ами както виждате все още никъде не се е провело и обсъждане за целесъобразността от тези камери -- какво точно ще се постигне в съответното училище, какво няма да се постигне, действително ли се налага и са изчерпани всички други възможности, това ли е най-ефективния начин, как се оправдават средствата и т.н.
И отново ще ви попитам- и какво ще стане после? Ако отговорите не съответстват на личното ви убеждение? Вие лично- какво ще предприемете?
За да се излезе веднъж завинаги от наистина безкрайното чоплене на този въпрос- заснели някого, пък той обиден, пък каква калпава ни е управата, пък гарантираните от върховния ни закон права как се тъпчели.. и прочие импровизации.
Решението ми се ще да прочета. Вашето.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:... Вие лично- какво ще предприемете? ...
Не виждате ли, че не е имало обсъждане по въпроса
kostadin.iordanov написа:И то какво допитване, след като очевидно все още никъде не се е провело и обсъждане за целесъобразността от тези камери и цялото това оборудване с неговата поддръжка -- какво точно ще се постигне в съответното училище, какво няма да се постигне, действително ли се налага и са изчерпани всички други възможности, това ли е най-ефективния начин, как се оправдават средствата и т.н.
- kostadin.iordanov
- Потребител
Не виждам, не чувам... не мога да чета, но пък забелязвам, че отговор на питанията ми не давате.
Очаквате някой да направи референдум ли по този въпрос?!?
Очаквате някой да направи референдум ли по този въпрос?!?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:... Очаквате някой да направи референдум ли по този въпрос?!?
Не, въпросът не може да бъде решаван като цяло за всички учебни заведения. Ситуацията при всяко училище е специфична и се характеризира с едни или други обстоятелства, които трябва да бъдат разглеждани индивидуално за отделния случай. В едни учебни заведения действително може да се налагат камери на определени места и вероятно, след обсъжданията с родителите и учителите, ще се очертае тенденция, колкото по-елитно, спретнато и т.н. е дадено училище, толкова по-малка да е и необходимостта от инсталация на видеонаблюдателно оборудване
- kostadin.iordanov
- Потребител
nikodim77 написа:Здравейте отново,
...Нямах фическата възможност да проследя всички мнения, но успях бегло да придобия представа за мненията на младите във форума. ...
Именно тази позиция застъпих в началото на темата.
Затова и бих изслушала с интерес само мнения на родители и учители. Младите и малките могат да си говорят, разбира се, само че през този етап вече сме минали, някои преди доста години, и от настоящата си позиция вече сме осъзнали наивността и прекомерността на някои тогавашни наши претенции.
Училището е публично място и като такова си има и съответните специфики, нямащи много общо с интимния живот в личния апартамент и спалня, примерно. За възрастните и родителите е сигурно, че това е ясно и няма нужда от пространни разяснения.
На младежите и децата само искрено желая един ден техните деца да живеят в по- сигурна и здравословна среда и да не им се налага да дирят кой взе паричките, наби, опипа и т.н. тяхното дете.
- Julyan
- Потребител
kostadin.iordanov написа:poli_g написа:... Очаквате някой да направи референдум ли по този въпрос?!?
Не, въпросът не може да бъде решаван като цяло за всички учебни заведения. Ситуацията при всяко училище е специфична и се характеризира с едни или други обстоятелства, които трябва да бъдат разглеждани индивидуално за отделния случай. В едни учебни заведения действително може да се налагат камери на определени места и вероятно, след обсъжданията с родителите и учителите, ще се очертае тенденция, колкото по-елитно, спретнато и т.н. е дадено училище, толкова по-малка да е и необходимостта от инсталация на видеонаблюдателно оборудване
Не ви ли се струва, че проявявате двоен стандарт?
Като как законодателно да се уреди в кое училище "няма да има нужда, не е задължително заснемане"? И защо възпитаниците на елитните у-ща да са в привилегировано положение спрямо децата, които се образоват в общински или държавни у-ща?
Не сме/ са ли равни пред закона всички? Нещо, което дори и в К е прокламирано...
п.п. ще стане по дългия начин
- Гост.
- Старши потребител
Julyan написа:nikodim77 написа:Здравейте отново,
...Нямах фическата възможност да проследя всички мнения, но успях бегло да придобия представа за мненията на младите във форума. ...
Именно тази позиция застъпих в началото на темата.
Затова и бих изслушала с интерес само мнения на родители и учители. Младите и малките могат да си говорят, разбира се, само че през този етап вече сме минали, някои преди доста години, и от настоящата си позиция вече сме осъзнали наивността и прекомерността на някои тогавашни наши претенции.
Училището е публично място и като такова си има и съответните специфики, нямащи много общо с интимния живот в личния апартамент и спалня, примерно. За възрастните и родителите е сигурно, че това е ясно и няма нужда от пространни разяснения.
На младежите и децата само искрено желая един ден техните деца да живеят в по- сигурна и здравословна среда и да не им се налага да дирят кой взе паричките, наби, опипа и т.н. тяхното дете.
Родител съм и по тази причина се включвам. Сега ще монтираме камери в училищата, утре обаче трябва да направим това и на всяка улица, на всеки тротоар, да проследим цялостният път на детето си от училище до вкъщи, ще монтираме камери и във входовете на блоковете ... Така или иначе документите ни за самоличност съвсем скоро ще съдържат биометричните ни данни, да поставим тогава на всеки човек и по една гривна, от тези, с които във всеки един момент ще можем да локализираме къде се намира той, а да, ще и поставим и мини-камера, за да знаем какво прави.
Няма сигурна и здравословна среда, в която и да е държава, сигурна съм, че го знаете. Масово в училищата в САЩ има монтирани камери - да сте чули това да е спряло поредния изперкал ученик, който е решил да изпозастреля 10-12 души, заради пуберска недоразбраност. Или е намаляло разпространението на наркотици, може би? Не осъзнавате ли, че това, което децата ни няма да правят пред камерите или което няма да им се случи пред окото на камерата, ще продължава да се случва - на улицата, в училищната тоалетна, във входа на блока ...
Понеже сме безсилни като общество, като родители, учители и т.н. следва да наложим тотален контрол, за да осигурим собственото си спокойствие и привидното такова на децата ни, това ли е решението?
Чудесно е идеята иначе, нe мога обаче да разбера защо непрекъснато се сещам за това Pink Floyd - Another Brick in the Wall
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
poli_g написа:... Не ви ли се струва, че проявявате двоен стандарт? ... И защо възпитаниците на елитните у-ща да са в привилегировано положение спрямо децата, които се образоват в общински или държавни у-ща? ...
Двоен стандарт означава при едни и същи фактически обстоятелства да се прилага различно правило, а в случая ставаше въпрос за различни обстоятелства. Но помислете наистина, в този смисъл, защо е необходимо всички държавни и общински училища да се подлагат под непрекъснато видеонаблюдение, все едно че са някакви трудово възпитателни заведения или лаборатории, където се експериментира с ученици и учители. Ще се поставят ли такива камери например и в специалното училище, което построиха в горичката до монумента 'Знаме на мира' над ж.к. 'Младост' за децата на дипломати и чужди бизнесмени в България?
- kostadin.iordanov
- Потребител
poli_g написа:kostadin.iordanov написа:poli_g написа:... Очаквате някой да направи референдум ли по този въпрос?!?
Не ви ли се струва, че проявявате двоен стандарт?
Като как законодателно да се уреди в кое училище "няма да има нужда, не е задължително заснемане"? И защо възпитаниците на елитните у-ща да са в привилегировано положение спрямо децата, които се образоват в общински или държавни у-ща?
Не сме/ са ли равни пред закона всички? Нещо, което дори и в К е прокламирано...
п.п. ще стане по дългия начин
Поздравления за мнението на Поли.
- katerinakuch
- Активен потребител
ianeva написа:Julyan написа:nikodim77 написа:Здравейте отново,
...
...Сега ще монтираме камери в училищата, утре обаче трябва да направим това и на всяка улица, на всеки тротоар, да проследим цялостният път на детето си от училище до вкъщи, ще монтираме камери и във входовете на блоковете ... Pink Floyd - Another Brick in the Wall
По улиците са масово вече поставени и по този начин доста хора, паркирали и преминали на червено, са установени и глобени. Съседът на път за Варна е бил двукратно заснет и глобнат. В резултат сега си кара в града с 50, нещо немислимо до скоро за него.
За мен лично няма пречки поставянето на камери на публични места, защото не аз нарушавам реда. Не ми и пречат, съответно.
А за камери във входа, по площадките и повече улици също съм "за". Добре би било да знам, чие куче сутрин се облекчава в пясъка, там, където играе детето ми. Защото сега не знам кого да търся и сме принудени да тъпчем фекалии в пряк и преносен смисъл.
Камерата не гарантира липса на нарушения, такава гаранция не е измислена още и не се претендира, но намаляването им- със сигурност.
- Julyan
- Потребител
kostadin.iordanov написа:poli_g написа:... Очаквате някой да направи референдум ли по този въпрос?!?
Господине, смятам, че у нас по принцип училищата /които си функционират/ са си елитни. Няма "по-" елитни училища. Не бива да се допуска до изкуствено разделение на училищта на "по-".
Освен това едно е да се завърши начално, основно и средно образование/независимо от училището/, друго е какво ще постигне човек след това.
Последна промяна katerinakuch на 02 Юли 2009, 16:04, променена общо 1 път
- katerinakuch
- Активен потребител
katerinakuch написа:... Няма "повече" или "по-малко" елитни училища. ...
Напротив, има.
katerinakuch написа:... Не бива да се допуска до подобно изкуствено разделение.
То не е изкуствено, а е съвсем естествено. И естественото, колкото и да не го допускате, пак си се възпроизвежда в една или друга форма. Нормално е не само да има по-добри и по-лоши, но това разделение и да се измерва посредством съответните класации.
За да не изместваме темата, обаче, въпросът тук е, че инсталирането на видеонаблюдателно оборудване в дадено учебно заведени не може да бъде добра атестация за качеството на образованието и отношенията в него.
Последна промяна kostadin.iordanov на 02 Юли 2009, 16:07, променена общо 1 път
- kostadin.iordanov
- Потребител
kostadin.iordanov написа:katerinakuch написа:... Няма "повече" или "по-малко" елитни училища. ...
Напротив, има.katerinakuch написа:... Не бива да се допуска до подобно изкуствено разделение.
То не е изкуствено, а е съвсем естествено. И естественото, колкото и да не го допускате, пак си се възпроизвежда в една или друга форма. Нормално е не само да има по-добри и по-лоши, но и това разделение да се измерва посредством съответните класации.
Въпросът е, че инсталирането на видеонаблюдателно оборудване в дадено учебно заведени не може да бъде добра атестация за качеството на образованието и отношенията в него.
Камери трябва да има.
- katerinakuch
- Активен потребител
kostadin.iordanov написа:katerinakuch написа:... Няма "повече" или "по-малко" елитни училища. ...
Напротив, има.katerinakuch написа:... Не бива да се допуска до подобно изкуствено разделение.
То не е изкуствено, а е съвсем естествено. И естественото, колкото и да не го допускате, пак си се възпроизвежда в една или друга форма. Нормално е не само да има по-добри и по-лоши, но и това разделение да се измерва посредством съответните класации.
За да не изместваме темата, обаче, въпросът тук е, че инсталирането на видеонаблюдателно оборудване в дадено учебно заведени не може да бъде добра атестация за качеството на образованието и отношенията в него.
Няма по-лоши и по-добри училища. Училището се избира от ученика и неговият родител.
- katerinakuch
- Активен потребител
katerinakuch написа:Камери трябва да има.
На кого му трябват? На онзи дето ги произвежда или на другия, който ги препродава
Защо първо въпросът не се обсъди в отделните училища между администрацията, родителите и учителите, и те да преценят дали трябва
- kostadin.iordanov
- Потребител
95 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|