начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Социализмът още не е си отишъл от науката.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Социализмът още не е си отишъл от науката.

Мнениеот diaida » 29 Юни 2009, 04:39

miriam написа:колега Инспектор , ама защо сте такъв?
гаче ли някой ви е киснал в оцет ; ами всички сме фърчали , пък после сме накацали по принуда , един вътре един навън -какво го громите Николов?!
Ще ви кажа една моя прогноза , не че много следя изявите на въпросния Адвокат , но от време на време попадам на груповите халосвания тука . Та смятам , имайки предвид че с него завършват същите капацитети които ще влетят в съдебните зали и зад прокурорските банки и в съседния на вас кабинет у МВР че Николов е упорит като вирус , не му пука особено , рови се все където не му е работа и от него ще излезе добър адвокат.Остави другото , ами ще му се връзват и на приказките. Вие нивото много го вдигнахте , мърморите като свекърва тука , ама иде бодра смяна-и тя ще накаца у залите .
Дайте по-ведро , мъжът трябва да има два зъба-единият да го боли а другия да си отваря бирата.Приберете вашите излишни 26
:mrgreen: :P

р.р.николов , само така ,дерзай , адвокатът трябва да е като хибрид между китайска капка и въшка на чело , ама не забравяй че кое го пише у книгите- ако растеше по нивите не можем го ожъна-предричам ти светло бъдеще!
:lol:

Мириам, :lol: :lol: :lol: винаги ама винаги се забавлявам четейки постовете ви и хем се възхищавам, хем ми предизвиквате радост от факта, че макар и принудително накацали, хвърчащите нямат приземяване!
и ни в клин ни в ръкав ... за Мириам! (Николов ще прости спама)
... за хвърчащите хора
http://vbox7.com/play:96a0010d
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 29 Юни 2009, 09:24

Inspector_MBP написа:... Наказателното право на Република България е такова, каквото го е детерминирал законодателят, независимо дали на Вас, на мен или на филанкишията му харсва, как го е направил. ...

На първо място става въпрос за конституционно положение и онова което адресирате, че легислатурата постановява кое е престъпление и кое не е, значи, че политическата (представителна) власт в България осъществява съдебната. Това положение не издържа на критиката в теоретичен или емпиричен план и можем само да се радваме, че такива въпроси биват повдигани, независимо дали в или извън контекста на така добре дефинираната тема

Inspector_MBP написа:... Всеки, който смята да практикува в тази област, независимо дали като разследващ, прокурор, съдия, адвокат.... следва да се съобразява с това, което обективно съществува, като нормативен фундамент, и да бъде достатъчно теоретично и практически подготвен да работи ИМЕННО по съществуващите правила на играта. ...

Когато се отнася за конституционен, а не просто за нормативен фундамент, и в частта за съдебната власт този фундамент търпи критиките, които наблюдаваме през последните години, с оглед на необходимата реформа е съвсем нормално юристите в България да се ориентират към една по-адекватна и добре организирана система. Проблемът е при онези като визирания в темата професор, които, въпреки научната несъстоятелност на поддържаните или преподавани от тях положения, явно все още не могат да се ориентират
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот miriam » 29 Юни 2009, 10:55

Благодаря ти , Дия , тук сме да се забавляваме и чат пат /ако успяваме/- и да си прецизираме знанията и уменията....Та, удоволствието е взаимно :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 29 Юни 2009, 11:06

E, колега Николов,

До момента да имате в този форум общо (заедно с предишния Ви ник, който беше баннат), колко... хиляда поста ?

Искам да Ви кажа, че ТОЗИ, който прочетох последно, е първият който ми хареса. Това не значи, че съм съгласен със всички тезиси, които поставяте. Но всеки четящ би оценил, че изложението е целенасочено, структурирано, аргументирано... - добре написано. Поздравявам Ви.

Пак ще кажа обаче, че критичните си думи към Вас - назад не ги връщам.
Вижте, аз съм последният, който ще твърди, че нормативната база на наказателно-правната ни система е съвършена. Най-малкото защото всеки божи ден работя с ТАЗИ нормативна база.
Само че, от позицията а инспектор, адвокат, прокурор, съдия и т.н. никой не те пита, дали според теб закона е правилен. И колкото по-рано свикнете с тази мисъл колега, толкова по-добре за Вас и за Вашите бъдещи клиенти.
Защото от тази позиция колега, най-доброто което можете да направите, е да научите правилата на играта, такива каквито са, и да играете добре.

Някой ден ясно е, че ще дойде време нашето поколение да смени професорите и на свой ред да пише правилата. Естествен кръговрат на природата. Но сред тези които ще го правят, ще бъдат онези, които са натрупали зад гърба авторитет, от постигантите победи по действащите закони. А не тези, дето са хленчили, колко зле са били написани правилата на играта.
Последна промяна Inspector_MBP на 01 Юли 2009, 22:34, променена общо 1 път
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 29 Юни 2009, 11:15

kostadin.iordanov написа:[
На първо място става въпрос за конституционно положение и онова което адресирате, че легислатурата постановява кое е престъпление и кое не е, значи, че политическата (представителна) власт в България осъществява съдебната.

Господин Йорданов, е точно това НЕ значи.

"Кое е престъпление и кое не", се определя от органа на законодателната власт, разбира се. Тя затова и така се нарича - ЗАКОНОДАТЕЛНА. Или Вие отново имате самородно и оригинално виждане по въпорса ?

И впрочем, сега за пръв път от Вас разбитам, че наред с триадата съдебна, изпълнителна и законодателна, в теорията на конституционното правото имало и "политическа" власт. Това Ви твърдение, можете ли да ми посочите, кой точно го поддържа в науката ?
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 29 Юни 2009, 12:40

Inspector_MBP написа:
kostadin.iordanov написа:На първо място става въпрос за конституционно положение и онова което адресирате, че легислатурата постановява кое е престъпление и кое не е, значи, че политическата (представителна) власт в България осъществява съдебната.

Господин Йорданов, е точно това НЕ значи.

"Кое е престъпление и кое не", се определя от органа на законодателната власт, разбира се. Тя затова и така се нарича - ЗАКОНОДАТЕЛНА. Или Вие отново имате самородно и оригинално виждане по въпорса ? ...

Преди време в този форум беше написано, че 'Справедливост раздава само Всевишния' - viewtopic.php?p=225520#p225520 - и понеже от понятийната постановка, на която се опирате сега излиза, че законът пък е нещо, което се прави само от хората, като гледам, още малко ще напишете, че е редно за закон да приемаме несправедливости. И тъй като при вчерашния дебат за съдебната по 'Хоризонт' отново чух в национален ефир да се вменяват такива сентенции - 'И лош закон е закон' - то наистина ми се струва че е необходимо първо да се замислите за понятията и едва тогава да твърдите коя власт каква е и с какво се занимава. Пленарните органи в развитите демокрации осъществяват легислативна власт, а иначе зная, че на руски също е по другия начин

Inspector_MBP написа:... И впрочем, сега за пръв път от Вас разбитам, че наред с триадата съдебна, изпълнителна и законодателна, в теорията на конституционното правото имало и "политическа" власт. Това Ви твърдение, можете ли да ми посочите, кой точно го поддържа в науката ?

Разбира се че представителните власти са политически - "...Greek polītikos, from polītēs, citizen, from polis..." http://dictionary.reference.com/browse/politic - за разлика от съдебната, която е професионална. Нали именно затова съдебната произтича от съответното научно познание и произхода на нейната воля не може да се търси и да се открива у волята на представителните власти
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 13:45

diaida написа::shock: :shock: :shock: Николовче, ти направо ми обърка представите за писане! :lol: :lol: :lol:
Това сега ли го съчини или го писа през седмицата :shock: Браво! За пледоариите вече съм те признала. То не че е важно да говориш кой знае какво, ама за един хадвукатин е важно да е дуго, тужно и сърцераздирателно, а по тези показатели просто свалям ... кво да сваля и аз така, като се гледам ... свалям нощница! :lol: :lol: :lol:

"Без луди няма открития
без открития няма прогрес
без прогрес няма развитие"

:P :P :lol: :lol: :lol:

40 мин. някъде го писах. Немаше кво да правя и така.
advokat__nikolov

Мнениеот Inspector_MBP » 29 Юни 2009, 16:36

И сега на втори прочит... Колкото и да съм готов да с замисля, по някои от другите точки на изложението Ви, ей тука примерно:

В чл. 14 е записано "Не знанието на фактическите обстоятелства... Първо, правилното е не съзнаване и второ става въпрос за несъзнаване на противоправността, а не за фактическите обстоятелства. В тоя случай деецът ги съзнава, но греши в противоправността. А ако деецът не съзнава и фактическите обстоятелства (error facto и error jure) деецът няма да отговаря нито умишлено нито непредпазливо, т.е. ще има подвид на случайното деяние, което се различава от чл.15 по това, че при последното е налице неочакваемост

... сте много, ама много далеч от истината.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 19:35

Inspector_MBP написа:И сега на втори прочит... Колкото и да съм готов да с замисля, по някои от другите точки на изложението Ви, ей тука примерно:

В чл. 14 е записано "Не знанието на фактическите обстоятелства... Първо, правилното е не съзнаване и второ става въпрос за несъзнаване на противоправността, а не за фактическите обстоятелства. В тоя случай деецът ги съзнава, но греши в противоправността. А ако деецът не съзнава и фактическите обстоятелства (error facto и error jure) деецът няма да отговаря нито умишлено нито непредпазливо, т.е. ще има подвид на случайното деяние, което се различава от чл.15 по това, че при последното е налице неочакваемост

Inspector_MBP написа:И сега на втори прочит... Колкото и да съм готов да с замисля, по някои от другите точки на изложението Ви, ей тука примерно:

Del. Трия.

Ще го прочетете пак до 2 г. в Наказателно право. Обща част.

Автор: Пламен Николов
Последна промяна advokat__nikolov на 30 Юни 2009, 01:54, променена общо 1 път
advokat__nikolov

Мнениеот Inspector_MBP » 29 Юни 2009, 20:11

Колега, черпете за петицата и сe усмихвайте !
Хайде така да сложим точка. :wink:
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 29 Юни 2009, 21:05

Търговското свалено във ІІ-ти курс ?Чак не ми се вярва.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот miriam » 29 Юни 2009, 21:06

Ех , Николов....кой ще е жив да дочака края на тирадата...
Съдът вече ще си е тръгнал....секретарката ще е припаднала от писане , колегите ще ви причакват пред залите и ще стискат палци вашето дело да не е пред тяхното...На кого ще ги зарказвате тия всичките лакърдии , те имат значение дотолкова, доколкото да научат един студент на основните разграничителни критерии
Вижте какво направихте с Инспектора , обезкървихте го напълно, изтръпна и вече квото и да пишете-няма да реагира - а не е важно как звучиш ,по- важно е слуша ли те още някой:)) не е важно какво точно говориш , а успяваш ли да внушиш необходимия образ и асоциация в мозъка на този насреща;но това трябва да е стегнато , обрано , елегантно , леко хапливо на ръба на глобата , прецизно , и без да го накараш да се почувства по-глупав от теб /чети систем/
:mrgreen:
Седнете и от тази тирада изчистете 3/4 от алабализмите , и опитайте да остане толкова че да се разбира какво говорите , махнете сложните думи чуждиците и латинските изрази . Ако не ви мързи , пратете преработеното пак тук....? :idea:
miriam
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 21:08

Да, съгласен съм. Нещо ми се допи бира с цаца. Направо отивам :D

Инспекторе, приятна личност сте.

Към районните съдии: Ако имате трудни казуси във връзка със субективната страна на престъплението-питайте. Вашето решение после ще бъде закон за по-горните инстанции, т.е. то ще бъде потвърждавано.

Гаранция от адв. Николов :D
advokat__nikolov

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 21:18

Мириам, пиша за науката в момента, а не за приактиката. Ясно? Знам как трябва да подходя при дела. Говоря сега за НАУКА.
advokat__nikolov

Мнениеот miriam » 29 Юни 2009, 21:21

три "без коз" и отивам да пуша на терасата :P
аз днес колкото "ръце" ми трябваха-направих ги
цаца с бира + НАУКА-замириса на културтрегер с продънен жоб и научно звание :mrgreen:
ок , пас ! и лека вечер
miriam
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 21:23

А и да кажа - изказът си е мой, т.е. не е преписано.
advokat__nikolov

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 21:29

Че какво и има на цацата. Нощен СПОРТЕН риболов, бира, защото ми се допива от време на време и цаца, защото ми се дояде. А после Траминер със шаран :D
advokat__nikolov

Мнениеот sarbijanac » 29 Юни 2009, 21:37

advokat__nikolov написа:

Към районните съдии: Ако имате трудни казуси във връзка със субективната страна на престъплението-питайте. Вашето решение после ще бъде закон за по-горните инстанции, т.е. то ще бъде потвърждавано.

Гаранция от адв. Николов :D

В залата трябва да внимаваш в картинката.Защото от сега трябва да знаеш :

"НЕ РЕШАВА АДВОКАТА - РЕШАВА СЪДА !!!" :wink:

Хубаво е в началато поне да не се правиш на многознайко и голям отворко.Че има после да се чудиш защо решението е такова ,или пък присъдата крайно неприемлива за клиента ти . :lol: :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Юни 2009, 21:46

Да, това някак си ще си го набия в главата, както и съвета на Систем, който е фантастичен.

Малко съм си отворко, ама се старя в емоциите си.
advokat__nikolov

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Юли 2009, 21:44

Намислил съм да се захващам с немския следващите три години и като му ударя една яка бригада и с парите да запиша специализация в Германия по Наказателно право, но след като придобия юридическа правоспособност тук.

И то при учениците на проф. д-р Едуард Коолрауш в Берлин.

Първото нещо, което ще прочета е Zum logishen autbau des Shuldbegaiffis.

И като се върна директно на изпит за младши адвокати.
advokat__nikolov

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии