начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Прилагане на чл.282 ал.1 от ГПК/нов/

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прилагане на чл.282 ал.1 от ГПК/нов/

Мнениеот kris_maturata » 05 Юни 2009, 00:25

При наличие на две последователни решения - съответно на Районен и на Окръжен съд, които отменят уволнение и възстановяват на предишна работа дадено лице, същото следва ли в 14 дневен срок в съответствие с чл.345 ал.1 от КТ да се яви на работното си място, макар да има подадена касационна жалба ?
Новото ГПК сочи в чл.282 ал.1, че подаването на касационна жалба не спира изпълнението на решението.
Значи ли това според Вас, че решението на въззивния съд, което не е влязло в сила, има предварително изпълнение в цялата си част ?
Акцентирам на "цялата си част", тъй като в старото ГПК изрично беше упоменато, че подаването на касационна жалба не спира изпълнението на решението, НО в осъдителната част /т.е. в присъдената сума в случая/.
Сега при липса на такъв уточняващ текст, не означава ли това, че освен получаването на обещетението, лицето следва да се върне на работното си място ?
Кристиан Гьошев (юрист)

Правото не е за спящите, а за бдящите...
kris_maturata
Потребител

Re: Прилагане на чл.282 ал.1 от ГПК/нов/

Мнениеот ivankavrakov » 05 Юни 2009, 16:27

Връщането на работа след незаконно уволнение е право, а не зъдължение на работника. Той може, ако иска да се върне, ако иска да не се върне.
Разбира се, връщането трябва да стане в 14-дневан срок по чл.345 от КТ.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Юни 2009, 16:39

Много странно. В стария ГПК пишеше изрично "осъдителните решения". Тук не го пише.
Според мен би трябвало да не следва да се върне сега (т.е. да не тече от сега 14-дневният срок), а чак след влизане в сила на решението, ама знам ли... :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kris_maturata » 05 Юни 2009, 17:24

Умишлено изчаках да Ви видя мненията. Колега, именно защото законодателят в новото ГПК изрично не е посочил, че решението се изпълнява само в осъдителната част, следва да се изпълнява цялото. Така или иначе ВКС в 80% от случаите не допуска касационно обжалване.
Днес поисках становището на доц.д-р Ванюша Ангушева, преподавател по трудово и осигурително право в СУ, ЮЗУ и УНСС и нейното мнение беше, че решението на въззивния съд се изпълнява предварително цялото, съгласно новото ГПК и няма някакво особено тълкуване на новата норма на чл.282 ал.1 от ГПК/нов/.
Интересно ми беше наистина дали не се тълкува по различен начин, но след нейното мнение вече съм убеден, че се изпълнява цялото решение и лицето следва да се върне на работа :)
Благодаря Ви за отговорите все пак :)
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 06 Юни 2009, 21:57

Не бих могъл да се съглася съвсем.Уведомлението по чл.345,ал.1 от КТ се издава от първоинстанционния съд,който е разглеждал делото.Такава е и константната съдебна практика.

При условие,че делото отива във ВКС как би могъл първоинстанционния съд да знае какво е постановила въззивната инстанция,с оглед да издаването на уведомлението по чл.345,ал.1 от КТ.

Няма и логика докато ВКС не се произнесе - по допустимостта,а евентуално ако се премине допустимостта и по основателността на касационната жалба решението за признаване на незаконното уволнение и последващото възстановяване на работа да е влязло в сила.Защото ако все пак ВКС допусне касационната жалба и при разглеждането и по същество постанови законосъобразността на уволнението....кво правим тогава с предварително възстановения вече работник :D
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 08 Юни 2009, 14:27

Според мен в интерес на работника е да поиска да се върне на работа и да се позове на цитираното до тук от колегите, че решението следва да се изпълни съобразно ГПК.
Доколкото все пак не му е връчено уведомление по чл. 345 ал.1 КТ мисля, че не би имало проблем и след това като му връчат уведомлението да се върне на работа и не би следвало да е изтекъл 14-дневния срок за постъпване на работа, но ще видим какво ще се случи, ако колегата сподели казуса по-нататък
pitasht
Активен потребител

Мнениеот lulia » 08 Юни 2009, 23:10

Двуседмичният срок тече след получаване на съобщението за възстановяване от РС - Чл. 345. , ал.1 - При възстановяване на работника или служителя на предишната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини.
Практиката показва, че понякога е необходимо работникът сам да си пусне молба до РС да му бъде изпратено съобщението за възстановяване на работа.
lulia
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 10 Юни 2009, 08:35

Според мен смисълът на въпроса е дали на база на решение на окръжен съд което е обжалвано пред ВКс работникът може да поиска основавайки се на новия ГПК да се върне на работа.
Според мен -да. Друг въпрос че работодателят ще се опита да създаде пречки.
А това дали ВКС ще допусне касационно обжалване и дали ще разгледа спора по същество-то може да се случи и след две години.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Юни 2009, 21:34

pitasht написа:Според мен смисълът на въпроса е дали на база на решение на окръжен съд което е обжалвано пред ВКс работникът може да поиска основавайки се на новия ГПК да се върне на работа.
Според мен -да. Друг въпрос че работодателят ще се опита да създаде пречки.
А това дали ВКС ще допусне касационно обжалване и дали ще разгледа спора по същество-то може да се случи и след две години.

E добре-Окръжния съд не издава уведомление по чл.345,ал.1 от КТ.Това е задължение на първоинстанционния съд,а той би го издал едва като се върне делото от горните инстанции.
Без това уведомление не тече и 14 дневния срок,в който работника следва да се върне на работа.
Дори работника да се снабди с решението на ОС,на него няма да има щемпел-Влязло в законна сила,при условие,че делото отива на ВКС.И това е повод за работодателя да не възстанови работника.

Това,че ВКС стана бутиков съд с тия истории по допустимост и недопустимост спор няма.Проблемът е,че с това ново ГПК следва да се оправи и чл.345 ,ал.1 от КТ за регламентирането точно на такива объркани случаи.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот kris_maturata » 17 Юни 2009, 11:42

Днес беше явяването. Имаше недопускане. Началника на РИО на МОН - гр.Пловдив беше написал с писмо до вр.изп.Директор на гимназията, че до представяне на съобщението по чл.345 ал.1 от КТ не може възстановената на въззивна инстанция да заеме длъжността си "Директор". В тази връзка адвоката на гимназията не я допусна до работа.
Беше съставен констативен протокол, подписан от двамата адвокати, въстановената на работа и заместващия временно-изпълняващата длъжността "Директор", че не я допускат до работа.
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 17 Юни 2009, 20:56

Така и го предполагах.Но няма пречка да депозирате молба до Окръжния съд за издаване на изпълнителния лист,касаещ обезщетенията по чл.344,ал.1,т.3 от КТ,във вр. с чл.225 от КТ.

Имам подобен случай - окръжния ми потвърди незаконосъобразността на уволнението.Другата страна депозираха касационна жалба ,но това не ми попречи аз да си взема изп.лист.Пуснах молбата в ОС,оттам препратиха делото в Районен.Районния издаде ИЛ след което веднага върна делото на окръжния за движението на касационната жалба.
Лошото в този случай е,че ако ВКС допусне и в последствие реши и признае уволнението за законосъобразно то ще следва пък ние да връщаме изплатеното чрез Изпълнителния лист и изп.дело обезщетение по чл.344,ал.1,т.3,във вр.с чл.225 от КТ.

Наистина за уведомлението по чл.345,ал.1 от КТ следва да се изчака.Не се знае знае ли се ВКС какво ще решат.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот kris_maturata » 17 Юни 2009, 22:38

Окръжния съд издава изпълнителния лист, колега :) Държа го в ръцете си.
Сега ще видим обаче какво ще кажат относно това съобщение за възстановяване :)
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 18 Юни 2009, 17:42

kris_maturata написа:Окръжния съд издава изпълнителния лист, колега :) Държа го в ръцете си.
Сега ще видим обаче какво ще кажат относно това съобщение за възстановяване :)

Нашия ОС не издаде ИЛ,тъй като обезщетението ми по чл.344,ал.1,т.3 от КТ ми е присъдено от РС .
РС ми издаде общ ИЛ в който включи присъденото обезщетение и разноските за двете инстанции.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот donna » 18 Юни 2009, 18:04

[/quote]Нашия ОС не издаде ИЛ,тъй като обезщетението ми по чл.344,ал.1,т.3 от КТ ми е присъдено от РС .
РС ми издаде общ ИЛ в който включи присъденото обезщетение и разноските за двете инстанции.[/quote]

Ако делото е върнато в архива на РС -ИЛ се издава от Рс , ако ли не е върнато ,пр. е обжалваемо на ВКС или иска се допълнаве на решение -няма проблем и ОС да издаде тоя ИЛ.
donna
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 18 Юни 2009, 18:09

donna написа:Ако делото е върнато в архива на РС -ИЛ се издава от Рс , ако ли не е върнато ,пр. е обжалваемо на ВКС или иска се допълнаве на решение -няма проблем и ОС да издаде тоя ИЛ.

Обжалвано ми е от другата страна на ВКС.макар молбата ми за ИЛ да е до ОС,същия "прецени",че не той,а РС следва да издаде ИЛ и го върна в РС.
Съотвметно РС издаде ИЛ и пак го върна на ОС ,във връзка с движението на Касационната жалба .Да не забряваме,че БГ-правосъдието е върха на сладоледа :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот donna » 18 Юни 2009, 18:17

Те за такова движение по коридорите за пръв път чувам,но важен е крайния резултата ИЛ!
donna
Старши потребител

Назад към Трудово право