начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обезщетение за времето за водене на трудово дело

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение за времето за водене на трудово дело

Мнениеот irka_4 » 13 Юни 2009, 16:10

През м.ІХ 2008г.бях съкратена от работа като учителка.След водене на трудово дело, бях върната на работа с решение на съда през м.VІ 2009г.За периода от ІХ.2008г. до VІ.2009г. съм работила около 3 месеца (Х.2008-ХІІ.2008).Имам ли право на обезщетения, отпуски и др. за този период ІХ.2008г-VІ.2009г., и какви ?
irka_4
Нов потребител

Re: Обезщетение за времето за водене на трудово дело

Мнениеот lawyer_plsabev » 15 Юни 2009, 14:38

Да,със иск по чл.344,ал.1,т.3 във вр. с чл.225,ал.1-При незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.Възстановяването ви на работа със решението на съда разгледал спора,след като то е влязло в сила и вие сте заели длъжността на която сте възстановени можете да претендирате заплащането на по-горната претенция,но само до 6 брутни трудови възнаграждения,като времето през това време ви се зачита за тр. стаж и следващите му се социални придобивки
lawyer_plsabev
Нов потребител

Re: Обезщетение за времето за водене на трудово дело

Мнениеот lawyer_plsabev » 15 Юни 2009, 16:06

съответно от Кодекса на труда,тъй като съм пропуснал да отбележа
lawyer_plsabev
Нов потребител

Назад към Трудово право