начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнениеот mito_nikov » 08 Юни 2009, 22:36

На 16 03 2009г. постъпих на работа в една транспортна фирма като шофьор със трудов договор за неопределено време със шест месечен изпитателен срок в полза на работодателя. На 19 05 2009 г. ми беше прекратен договора по член 71 ал.1 от К.Т. защото отказах да изляза с технически неизправно превозно средство. Трудовата книжка ми беше оформена веднага но отказаха да ми дадат заплатата за месец и половина . Ходих няколко пъти във фирмата но все нямаха пари. Днес ми казаха че няма да ми платят защото парите били отишли за ремонт на МПС-то което не ми беше зачислено . Въпроса ми е как да си взема парите? А сумата не е малка.
mito_nikov
Нов потребител

Re: МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнениеот lulia » 08 Юни 2009, 23:21

Съгласно чл.71, ал.1 от Кодекса на труда, до изтичане на срока за изпитване, страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. При прекратяване без предизвестие трудовият договор се прекратява писмено от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването му (чл.335, ал.2, т.3 КТ). На основание чл.128 от КТ можете да искате с писмо с обратна разписка от Работодателя да ви издаде извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения. Въз основа на издаденото от работодателя извлечение може да се обърнете до съответния Районен съд за издаване на заповед за изпълнение на основание чл.410 от ГПК. След влизане в сила на заповедта за изпълнение и издаване на изпълнителен лист срещу работодателя сумите могат да бъдат събрани чрез съдия-изпълнител по принудителен ред. Съгласно чл.226, ал.1 от Кодекса на труда, работодателят и виновните длъжностни лица са солидарно отговорни за вредите, причинени на работника или служителя от неиздаване или ненавременно издаване на документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото му правоотношение.
lulia
Младши потребител

Мнениеот mito_nikov » 09 Юни 2009, 22:19

Благодаря ВИ за съвета.
mito_nikov
Нов потребител

Мнениеот tanski_77 » 10 Юни 2009, 12:22

Можете да се обърнете и към Дирекция "Инспекция по труда" във Вашия град.Отидете в деловодството и попитайте за дежурния инспектор.Услугите на ДИТ са безплатни,а инспекторите дават достатъчно информация.А можете да се обърнете направо и към главния юристконсул на ДИТ.Побързайте ! Пожелавам Ви успех!
п.п. за справка прочетете АПК, КТ
tanski_77
Нов потребител

Назад към Трудово право