Имам питане и се надявам компетентните да ми отговорят!
Сега разбирам че докато съм била в предизвестие по чл.328 т.3 , работодателят е решил да ме води в неплатен отпуск по негово желание.Казусът е сложен защото , когато трябваше да съм в предизвестие работодателят реши да не го работя тъй като трябваше да ми плати реалната заплата , а тя е далеч от тази по ведомост ! Та сега разбирам като си вземам документите , че ме е пуснал в последствие без да съм се подписвала където и да е в непл.отпуск по желание на работодателя , защото не съм се явила на работа /въпреки че той настоя да бъде така /.Естествено това беше устен изказ от негова страна и аз не мога да го докажа / практика на повечето работодатели /Както и да е интересува ме доколко ако предприема законови мерки , той има ли право на такова нещо да ме пусне в непл.отпуск без мое знание !
Ще съм благодарна на мнения по въпроса !
- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: въпрос
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
Работодателят не може да ви пусне в неплатен отпуск, ако няма удостоверено волеизявление от ваша страна.
Работодателят не може да ви пусне в неплатен отпуск, ако няма удостоверено волеизявление от ваша страна.
- lulia
- Младши потребител
Добре , съгласна съм с Вас Lulia , но по ми е интересно , че когато ми се връчва Заповедта в нея пише че се прекратява по чл.328 ал.1 т.3 и по - долу " На лицето да се изплатят следните обезщетения , съгласно : чл.224 ал.1 от КТ и чл.220 ал.2 от КТ ", та след като съм в неплатен отпуск какво обезщетение за неспазено предизвестие ми изплаща , след като е упоменато че ме маха , защото не съм се явила на работа ... , по - скоро аз е трябвало да дължа такова обезщетение , защото аз съм прекратила преди изтичането на предизвестието ...?!??Да не коментирам , че съм убедена че в касовата книга липсва РКО за " изплатеното " , тъй като нищо не е изплащано и е формално , а и да има е с празно място за подпис , че съм ги получила ...
И още нещо във фирмата твърдят , че са ме пуснали в неплатен отпуск на база неяснота за неявяването на работа и с цел за това време да не представя болничен !По интересно е че работодателят пожела да не си отработвам предизвестието , защото имам неизползвани от предходни години отпуска в рамките на 21 раб.дни , които в случая щяха да покрият времето на предизвестието !Лошото е обаче че отпуската в тази фирма се "изписва" в края на всяка календарна и по ведомост съм я използвала , въпреки , че няма от мен подписани Молби за отпуска , единствено фигурират такива за реалната такава .Друг е въпросът че вече може да има такива , но не с моят подпис и т.н.
Доколко бих могла да издържа в Съда на база тези мои твърдения и до колко бих доказала правотата си ???
Ще се радвам ако ми отговорите отново !
И още нещо във фирмата твърдят , че са ме пуснали в неплатен отпуск на база неяснота за неявяването на работа и с цел за това време да не представя болничен !По интересно е че работодателят пожела да не си отработвам предизвестието , защото имам неизползвани от предходни години отпуска в рамките на 21 раб.дни , които в случая щяха да покрият времето на предизвестието !Лошото е обаче че отпуската в тази фирма се "изписва" в края на всяка календарна и по ведомост съм я използвала , въпреки , че няма от мен подписани Молби за отпуска , единствено фигурират такива за реалната такава .Друг е въпросът че вече може да има такива , но не с моят подпис и т.н.
Доколко бих могла да издържа в Съда на база тези мои твърдения и до колко бих доказала правотата си ???
Ще се радвам ако ми отговорите отново !
- evita1717
- Младши потребител
Доказването на твърдения от страната се извършва в съда.
-
Melly - Старши потребител
Въпросът ми е дали има смисъл да завеждам изобщо дело предвид обстоятелствата , т.е. имам ли някакви шансове ... ???
Благодаря !
Благодаря !
- evita1717
- Младши потребител
evita1717 , каква ще бъде целта на спор в съда? Искате да обжалвате заповедта за уволнение или да доказвате, че не сте ползвали този неплатен отпуск? Има и друг елемент - вие не сте се явявали на работа, а това е самоотлъчка. За периода на самоотлъчка не се дължат осигуровки. Времето на неплатен отпуск до 30 дни е осигурителен стаж. А вие какво против имате да ви изплати едно обезщетение повече, грешката е на работодателя? Може да го уведомите, че не желаете обезщетението по чл.220, ал.1, защото то не ви се полага. Смятам, че е направена грешка и евентуално е следвало да се гарантира правото на обезщетението по чл.222, ал.1 от КТ - след като представите надлежен документ за оставане без работа. Може би нещо не разбирам, но от изложеното това ми стана ясно...
- lulia
- Младши потребител
lulia написа:evita1717 , каква ще бъде целта на спор в съда? Искате да обжалвате заповедта за уволнение или да доказвате, че не сте ползвали този неплатен отпуск? Има и друг елемент - вие не сте се явявали на работа, а това е самоотлъчка. За периода на самоотлъчка не се дължат осигуровки. Времето на неплатен отпуск до 30 дни е осигурителен стаж. А вие какво против имате да ви изплати едно обезщетение повече, грешката е на работодателя? Може да го уведомите, че не желаете обезщетението по чл.220, ал.1, защото то не ви се полага. Смятам, че е направена грешка и евентуално е следвало да се гарантира правото на обезщетението по чл.222, ал.1 от КТ - след като представите надлежен документ за оставане без работа. Може би нещо не разбирам, но от изложеното това ми стана ясно...
Работодателят не ми е изплатил , няма и да го направи , просто е формално отбелязано , че ще ми се изплатят !!!
Второ имам отпуска , която беше за времето на предизвестието и затова не съм се явявала на работа - 21 р.дни , които в случая изгубих и като реална сума и като минимална такава и на всичкото отгоре съм пусната за времето на предизвестие в непл.отпуск ...
Нямам претенции за оставане на работа , въпреки че той би трябвало да докаже как му е намалял обема на работа ако реша да оспорвам и това ...
Идеята е че не стига че и стотинка няма и не съм взела за времето на предизвестие , което ме накараха да се съглася да е неползваната отпуска , а в същото време съм пусната в непл.отпуск ...
Така по -ясно ли е ???
И в следващият момент работодателят въпреки че ме пуска в непл.отпуск по негово желание , иска "уж"/тъй като е формално/в Заповедта ми за уволнение по чл.328 ал.1 т.3 да ми изплати дължимите обезщетения ... това е парадокс ...Надявам се изясних ситуацията !!!
И не знам кое е толкова странно , че работодател устно ти е казал да не ходиш за времето , в което си в предизвестие на работа , с цел да не ти заплати нищо ... това просто е масова практика и ако някой смята , че не е така , значи е сляп !Самоотлъчка е да , но дотолкова че е уговорено такова , а в последствие той използва това с-у мен !!!
- evita1717
- Младши потребител
Помни този, който пише.
Написаното е вярно, докато не се докаже противното!
Думите....., отлитат
Написаното е вярно, докато не се докаже противното!
Думите....., отлитат
-
Melly - Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|