начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Закъсняло НП - въпрос за обжалване

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закъсняло НП - въпрос за обжалване

Мнениеот star_student » 05 Юни 2009, 18:34

Здавейте, уважаеми юристи! Предварително се извинявам ако дублирам тема, но ако има такава, сигурно ми е убягнала. И все пак ако наистина има, моля да пуснете линк и да не си губите времето с мен.

Накратко, с риск да бъда критикуван от Вас, няма да губя времето с фактически обстоятелства. Иззето ми е свидетелството за управление при съставяне на акт за нарушение на чл.5, ал.2, т.3 от ЗДвП. Очаквам повече от месец НП /вероятно ще бъда наказан по чл.174, ал.1 ЗДвП. След като не ми е връчено НП в срок, а аз категорично смятам да обжалвам, значи ли това, че докато ми връчат НП и текат останалите процедури до насрочване на заседание на РС, аз е възможно да изгубя безвъзвратно възможността да обжалвам постановлението в частта му за срока на лишаване? Дали това забавяне се прави умишлено и как мога да противодейстяам на това? Очаквам сравнително малък срок на лишаване, но все пак не минимум, а времето си минава. Започнах нова работа, за която ми е нужна шофьорска книжка и ми е необходимо да съм наясно с наказанието си. А и се побърквам като ми се извиват ръцете по този начин /и дали това не ме мъчи най-много всъщност/. Бихте ли ме посъветвали как да постъпя? Ако само ми е иззет талона - ясно, отивам за печат и продължавам, но в моя случай и при намерението да обжалвам.. ?
Благодаря на всички, които поне ще прочетат този банален казус!!!
star_student
Нов потребител

Re: Закъсняло НП - въпрос за обжалване

Мнениеот ivan_lawyer3 » 05 Юни 2009, 18:49

Казуса не е банален - такива наказателни постановления се издават и за малки и за големи нарушения.

Например данъчните могат да ти издадат наказателни постановления.

Препоръчвам съдебната практика и "Решения по административно-наказателни дела", с предговор на Даниела Доковска.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот star_student » 05 Юни 2009, 20:21

ivan_lawyer3 написа:Казуса не е банален - такива наказателни постановления се издават и за малки и за големи нарушения.

Например данъчните могат да ти издадат наказателни постановления.

Препоръчвам съдебната практика и "Решения по административно-наказателни дела", с предговор на Даниела Доковска.

Не знам дали ме разбрахте.. Аз съм "главният герой" на приказката и исках кратък съвет, ако е възможен такъв. Как да предизвикам по-скоро издаване на НП, за да разбера срокът на лишаването, тъй като смятам да обжалвам размера на всички наказания, а срокът никак не е без значение. Ако по време на разтакаванията си минат примерно двата или трите месеца, за които съм лишен, как да обжалвам НП в тази му част? Как се процедира в такъв случай и изобщо има ли начин това постановление да се издаде по-навреме? И ако това не стане, а се сбъднат опасенията ми , мога ли да тормозя КАТ, защото ми ограничават възможностите за обжалване?
star_student
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Юни 2009, 21:15

Тази тема наистина е често и протяжно дискутирана тук. Например http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=21&t=31284 но не само. Признавам - сега малко ме мързи да ровя...
В резюме има 2 основни становища: срока за издаване е 1 месец и срока за издаване на НП е 6 месеца с многобройни презаверки... Опасност да изпуснете срока за обжалване няма. Той започва да тече от момента в който получите НП, когато и да е това и ако го получите.
Във вашия конкретен случай аз бих приел, че е в сила чл 52 от ЗАНН и бих жалвал по АПК в административния съд. Това ще принуди катаджиите да издадат веднага НП и вие да си го обжалвате по предвидения ред в РС...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот star_student » 05 Юни 2009, 22:36

Сърдечно искам да благодаря на г-н Пламен Пенев за насоките, които ми даде, макар това да ме хвърля в др. дълбоки води, из които да се лутам. Искам пак да уточня, че аз не съм начинаещ адвокат, както вероятно сте си помислили, а просто гражданин, който има нужда да се защити..е, по стечение на обстоятелствата съм дългогодишен кандидат юрист, който още агонизира в борбата с мотивацията дали да завърши или да се предаде.... :? Едва ли ще си избистря нещата бързо и може да попитам още нещо, при което се надявам да срещна разбиране!
Чест и почитания на всички от форума!!

P.S. А най-много се надявам докато се лутам съвсем скоро да си получа постановлението и да мина по по-понятната ми процедура..!
star_student
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Юни 2009, 07:28

Разбирам ви star_student. Доскоро и аз бях така... Бюрокрацията много разчита на това, че хората не познаваме законите и процедурите за да ни правят на маймуни, а адвокатите твърде често не са ни по джоба... Иначе вашият случай е тривиален. Ако започнете процедура - питайте! Ще ви помагам. Може и на ЛС ... дал съм си и icq-то. Сигурен съм че самото й започване ще е достатъчно за да си получите НП.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот star_student » 06 Юни 2009, 08:36

Първо едно голямо БЛАГОДАРЯ!!! Смятам да започна процедура - и още как. Направо съм бесен... Не може тази никаква община Долна Митрополя да е толкова затрупана с работа! Досега се рових из ЗАНН и АПК и се лутам. Не съм сигурен дали трябва да направя първо искане за извършване на административни действия и след това да изчакам 14дневния срок, преди да отида в Админ. съд /256 АПК/ и каква е формата на това искане. Или направо да се отнасям до съда? Актът е съставен на 04.05.'09, а днес е 06.06, т.е. има още малко време за чакане, ако се има предвид и чл.44, ал.3 ЗАНН. Не бих ли ускорил нещата с едно обаждане в управлението да цитирам някой член от някой закон?
Съкратиха ме от работа и след месец и нещо с триста зора си намерих друга, за която ми е необходима книжка, а дори не знам какво да говоря на шефовете си...а и принципно не обичам да ме правят на маймуна!

Пускам този си пост тук, защото смятам, че съветите могат да помогнат и на други затруднени посетители на форума. В случай, че е досадно на болшинството на аудиторията, нека да го отбележат, за да пиша на лични на отзивчиваия г-н plamem_penev
star_student
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Юни 2009, 09:54

Без съмнение трябва да си изчакате срока по ЗАНН, който формално не е изтекъл. Няма никакъв смисъл да се обяснявате с бюрократа. Практиката ми, а тя е достатъчна (2 загубени години в "обяснения" и 4 спечелени дела срещу полицията, без загуби, след като спрях "да се обяснявам") ми показа, че бюрократа не се впечатлява особено от законовите текстове. Той не само че не ги знае, но и няма желание да ги научава... Пригответе жалба за отказ от издаване на ИАА до АС в района, в който се намирате (3 екз.). Когато срока свърши занесете тази жалба в полицията и я внесете канцеларията им с
входящ номер. ДТ е 10 лв, които можете да платите и по-късно, когато
документите отидат в съда. Срокът на полицаите е 3 дни. Жалбата ще си я направите сам - има я в АПК, но ако искате съдействие, изпратете ми на ЛС e-мейл. Ще ви помагам със съвет и блага дума. Пак от опит смятам, че подаването на жалбата ще е вероятно достатъчно да се размърдат полицаите и да ви издадат НП, което е и вашата цел, без да товарите излишно съда, а той без съмнение е претоварен. Добрия тон изисква когато получите НП да подадете в съда молба за прекратяване на делото "поради отпадане на правния ви интерес"...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот star_student » 08 Юни 2009, 13:12

Използвам трибуната, за да изкажа добрите си впечатления за съфорумеца plamen_penev от познанията и отзивчивостта му.... Ето за това са форумите!!! Дано има повече като него!
star_student
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 08 Юни 2009, 16:34

Пригответе жалба за отказ от издаване на ИАА до АС в района, в който се намирате (3 екз.). Когато срока свърши занесете тази жалба в полицията и я внесете канцеларията им с
входящ номер. Д

Мастър, Пенев/ приятелю- ако позволите :wink: / :lol: :lol: , днес съм в особено настроение и ще си позволя да ви замоля да обясните на мен незнаещата, колко пъти сте депозирали такава жалбица по отношение непроизнасяне по АУАН на административно наказващия орган в инструктивния/1м./ по ЗАНН срок? 8)
Колко пъти не ви прекратиха инакомислието?
И, ако ли отговорът ви на предишните два въпроса е положителен, то какъв е резултата- все пак и това иска да знае особата ми.

п.п. И не на последно място- моля, идентифицирайте се по отношение питащите- юрист или друго?
Коректност, преди всичко останало. :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Юни 2009, 16:36

Актът е съставен на 04.05.'09, а днес е 06.06, т.е. има още малко време за чакане, ако се има предвид и чл.44, ал.3 ЗАНН.

Всичко Е нормално... по-скоро бих се учудила да ви издадат НП в месечен срок.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот star_student » 08 Юни 2009, 17:26

Хаха.. ще взема на изпроводяк да провокирам интерес по моя казус :lol: . Между другото имам вече НП.
P.S. Много ви се радвам като се хапете така.. има и конструктивност в това!
А, и .. човекът по отношение на мен се е идентифицирал "юрист или не". Може би досега не сте се интересували, защото на мен ми отговори от първия път. :) Поздрави!
star_student
Нов потребител

Назад към Административно право