начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

неплатена последна заплата заради "глоба"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неплатена последна заплата заради "глоба"

Мнениеот scroll_lock » 04 Юни 2009, 16:03

Здравейте, посъветвах някои неща моя позната, но искам да попитам вас дали не бъркам нещо.
Познатата ми искаше да напусне работата си като екскурзовод, на която е назначена с безсрочен трудов договор. В него е описано, че срокът за предупреждение при напускане е 1 месец. Преди 25 дни тя си подаде молба за напускане на работата (10-ти Май). Вчера на всичките и колеги били дали заплати за месеца освен на нея. Отишла е при шефовете си, за да ги попита защо тя няма заплата. Отговорили и , че тъй като преди 4 месеца е направила една грешка, заради което фирмата е трябвало да купи самолетни билети наново -сега няма да и дадат заплатата, докато уточнят колко точно да я глобят. Според договорът и утре е крайният срок, в който те са длъжни да и дадат заплатата. В длъжностната и характеристика е описано , че тя е екскурзовод и посреща и изпраща групи. Никъде не е описано, че тя се занимава с пари. Грешката , която е станала е в следствие на това, че са я накарали да работи на бюро - да продава самолетни билети и екскурзии на клиенти , което не и влиза в задълженията. Никъде в договора и в длъжностната характеристика не е описано, че могат да я глобят в следствие на допусната грешка и то за неща, които тя не трябва да върши.

Казах и, че нямат право да и спират заплатата. Посъветвах я да се свърже с Комисията по труда, за да ги информира за случая. Освен заплатата и казах, че и дължат пари за неизползвана отпуска от тази година, както и за 10-те дена от този месец, в които тя все още е на работа. Посъветвах я и да си вземе УП2 и УП3 от счетоводителите й, както и извлечение на месечните заплати, които е взимала досега. И естествено да не се подписва на нищо и никъде.

Правилно ли съм я посъветвал, могат ли да я глобят за нещо подобно и има ли нещо друго, което трябва да направи ?

Едно допълнение : Днес тя е отишла на работа и бюрото , на което седи е липсвало :) В момента тя няма какво да прави. Попита ме дали трябва да седи на работа до 10-ти, когато изтича срокът на предизвестието й , или това се счита за прекъсване на договора по взаимно съгласие ? На това не знаех какво да и отговоря, защото ми беше смешно :)

Благодаря :)
scroll_lock
Нов потребител

Re: неплатена последна заплата заради "глоба"

Мнениеот scroll_lock » 05 Юни 2009, 10:32

doc03 написа:Нека стои за да не е оспоримо.

Но! Каква глоба бе, хора! Явно това е от тия туроператорски фирми, които считат, че са хванали Моисей за.... (Управляват се от застарели мутреси на бивши слабо реализирали се мутри).

Но!
1. Защо е приела да продава билети, като не й е работа?
2. Пише ли в договора или в длъжностната характеристика: "... и други задачи, възложени от ръководството ..." или нещо такова. Внимавайте. Много е особено.

Благодаря за отговора.

За вида фирма най-вероятно сте прав :)
Защо е вършила нещо, което не и е работа, мисля че няма нужда от коментар. Българите така правят....

На длъжностната и характеристика пише "и други задачи... .т.н." , която се оказа че и била връчена преди месец - 2 години след като е назначена на работа?!?!?!?! Не само на нея а на всички служители във фирмата. Подписани били със задна дата естествено.....

Но кой нормативен акт урежда налагането на такъв вид наказания за работника ? Не следва ли това да е описано в трудовия договор ? Може ли такъв вид глоба да бъде наложена с давност от 6 месеца от датата на събитието и то без предупреждение, че заради несвършената работа ще и бъде нанесена такава. Днес все още не и е изплатена заплатата.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот lkovachev » 05 Юни 2009, 10:45

Няма такъв институт "ГЛОБА" в трудовото право!
lkovachev
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2009, 10:50

lkovachev написа:Няма такъв институт "ГЛОБА" в трудовото право!

Абсолютно! Може би работодателят има пред вид , налагане на имуществена отговорност, но тя става при определени условия и срок, а не при напускане.
Има ли заповед за налагане на имуществена отговорност, ако има тя може да я оспори.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 05 Юни 2009, 11:13

Незнам как точно го е формулирал шефът й. Със сигурност и той не знае. Няма никаква заповед за налагане на имуществена отговорност. Срокът на предизвестието й изтича след 4 дена. Аз доста се съмнявам до тогава да й издадат такава.

Прочетох внимателно членовете от КТ, които уреждат налагането на ОИО, един от който пък препраща към чл. 341 от ГПК , но от всичко това става ясно , че нямат право да правят запор върху месечното и възнаграждение.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот scroll_lock » 09 Юни 2009, 17:45

днес са и казали каква сума "дължи" и тя е 95% от месечното и възнаграждение. Все още не са и изплатени нито заплата, нито обезщетение за неизползван годишен отпуск. От Комисията по труда са й отговорили, че така не могат нищо да направят, предприемат и т.н. и трябва тя сама да си задвижи нещата. Единственото, с което могат да и помогнат е безплатен правен съвет - в Сряда или Петък - между 13.00 и 14.00 ........ каква всъщност е процедурата Комисията по труда да се сезира ?!?!
Бихте ли ми дали някаква идея, съвет какво може да се направи в случая ?
Благодаря.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 09:39

Идеи има. На първо място ,къде е ходела , каква е тази "Комисия по труда", Инспекцията ли се има пред вид. Ако е тя, едва ли са дали такъв отговор.
Второ, не може да са и казали , а трябва да са и връчили заповед, която тя да оспорва евентуално. Ако ли не , може да си търси заплата по съдебен ред.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 14:01

мда... какви глупости съм написал и аз.... Естествено.. инспекцията се има предвид. Не е ходила, а е звъняла на телефоните им за безплатна консултация. Но наистина са и казали, че не може да и обяснят нищо по телефона. Ами все още няма заповед. Утре е последният й ден на работа. Ще видим дали има до тогава. Благодаря sunrise.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 14:14

Ами те по телефона, нормално да не и дадат ,кой знае каква информация. Но парите не могат да и вземат те, а чрез съд.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 14:29

да ясно... само едно нещо още ме интересува - размерът на имуществената отговорност може ли да надвишава работната ти заплата ? В ГПК мисля, беше описано, че не може, но вече не съм сигурен от всичко, което изчетох..
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 14:35

ГПК няма абсолютно нищо общо със случая. Зависи дали ще и бъде наложена пълна или ограничена имуществена отговорност, дали е на отчетническа длъжност или не. Това е описано в КТ.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 15:06

отзад напред: Не е на отчетническа длъжност , както съм описал в първият пост - прилагаме чл. 206 от КТ, нали така ?
За да си отговоря сам на въпроса - ако съм прав за приложеният член - значи не може да надвишава едномесечната заплата?

И досега не съм разбрал точната правна разлика между ограничена и пълна ИО.

Ставаше въпрос за това, че размерът на удържаната сума е описан в ГПК? Или пак греша ?
Чл. 210. от КТ
(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Ако в срока по предходната алинея работникът или служителят не оспори основанието или размера на отговорността, работодателят удържа дължимата сума от трудовото възнаграждение на работника или служителя в размерите, посочени в Гражданския процесуален кодекс.

Също така според чл. 210, ал. 1 от КТ. Заповедта се издава в 1- месечен срок от откриването на вредата или от плащането на сумата на третото лице, но не по-късно от една година от причиняването й. Вредата е открита преди 6 месеца. От тогава не й е наложена глоба. Но работодателят винаги може да докаже, че вредата е открита току що? Каква е процедурата за констатиране на вредата?
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 10 Юни 2009, 15:28

scroll_lock написа:....
И досега не съм разбрал точната правна разлика между ограничена и пълна ИО.

.....

Ограничената ИО се реализира по административен ред от работодателя - чл. 206 във връзка чл. 210 КТ.
Пълната ИО се осъществява САМО по съдебен ред - чл. 211 КТ.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 15:40

е сега вече разбрах :) Благодаря.
scroll_lock
Нов потребител

Назад към Трудово право