начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

"Big Brother" в училище ... Нормално ли е това?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Big Brother" в училище ... Нормално ли е това?

Мнениеот katetu » 03 Юни 2009, 20:39

Здравейте!

Предварително се извинявам, че пускам подобна тема във форум като този, но искам да изкажа мнението си пред компетентни хора и се надявам да получа адекватни отговори на зададените от мен въпроси.

Като начало искам да отбележа възмущението си относно случващото се с българското образование! Кажете ми нормално ли е едно наглед нормално и спокойно училище да се превръща в център за наблюдение?

Ученичка съм във едно държавно училище. По точно професионална гимназия. От 2 дена насам в нашето малко и спретнато училище се правят безумни разстановки и се поставят десетки камери. И то не къде да е, а именно в класните стаи. По 2 камери на класна стая. Материалът излъчван от камерите ще бъде наблюдаван в Министерството на Образованието и ще се осигури достъп до интернет страница със свободен достъп “за наблюдение в реално време” по думи на ръководството но моето училище. Най-интересното е, че всичко това се случва без преди тези действия да бъде направено допитване нито с родителите нито с нас, учениците.

Въпросът ми е къде отидоха правата на човека, на личното му пространство, на правото му на гласност? И това не е ли едно живо промиване на мозъци ( тези от Вас които са чели Джордж Ороел “1984” ще разберат какво имам предвид )? И как така решиха, с уважение, нашите министри да слагат камери , вместо да направят малко повече за материалната база на училището, примерно?

Не искам да прекарвам половината си ден снемана на всяка крачка! Не е нужен този стрес! Та ние сме в Училище, не в лаборатория!

Благодаря Ви сърдечно за вниманието и евентуалните коментари!
katetu
Нов потребител

Re: "Big Brother" в училище ... Нормално ли е това?

Мнениеот law_master » 03 Юни 2009, 21:30

Кате, не си ли се замисляла, че тези камери са за ваше добро. Когато аз бях ученик (коеото беше преди по-малко от 5г., да не си помислиш че ти говоря неща от преди Демокрацията :) ) в моето училище нямахме камери. Но и тогава нямаше такива ексцеси каквито стават днес. Но преди известно време разбрах че и там вече има камери, че дори и са въвели специални карти за влизане :shock: . А спокойно мога да те уверя, че училището ми е едно от най-, да не кажа най-елитното в града и там се влиза най-трудно. А това предполага, че и хората които са там имат поне малко чувство за отговорност. Ама явно всичко се променя и то доста бързо. Така че моя съвет е - Свиквай, това ще се превръща в обичайна практика. :wink:

ПС: Всяко следствие си има причина. Помисли каква е тук.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 21:51

Аз пък не съм наблюдавана от камери, защото съм учила "отпреди демокрацията" и не считам, че съм загубила от това - безсилието на обществото ни като цяло - включително родители, училище и други институции, според мен ражда идеята за наблюдение - постояннно и повсеместно, като заместител на други липсващи и забравени методи. Ексцесиите няма да спрат - просто ще се преместят другаде, където няма камери...Причината за тях определено не е в липсата на камери, а на нещо много повече.
Не бих желала и синът ми да бъде наблюдаван непрекъснато и то - без негово съгласие - най-малкото психически човек се чувства некомфортно, когато знае, че непрекъснато е наблюдаван, а това би могло да доведе до избиване на дискомфорта другаде и именно под формата на ексцесия - особено във възраст, в която задръжките и без това не са много, а психиката - лабилна.
Вместо да съветваме младите госпожици и господа да свикват, по-добре е да се опитаме да им предадем ценности, които ще ги пазят и без камери - наша отговорност е! Ако не им ги предадем - камерите няма да ги спасят.
fani_i
Потребител

Мнениеот katetu » 03 Юни 2009, 22:10

law_master Да, със сигурност си прав! Аз също нямам нищо против камерите, но когато са на места които не нарошават личното ми пространство. Не съм съгласна със факта,че това всичко трябва да се случва без знанието ми.

Да наистина всеки казва то е за ваше добро и прочие, но не се ли замисляте,че именно този безумен контрол води до така наречената "агресия". Ами напълно нормално е засипваики един едва усъзнал се човек с толкова правила да се побърка и нещо в системата да даде накъсо!

И категорично нямо да свикна със такима неща. Ако го направя знячи да се превърна в безлично подобие на човек мачкан от всеки.

По скоро искам да знам в тази ситуация имам ли законно основание да протестирам? По този начн нарушават ли се някои мой права?
katetu
Нов потребител

Мнениеот law_master » 03 Юни 2009, 23:27

Значи в Конституцията пише че никой не може да бъде записван филмиран...и т.н. без неговото знание или въпртеки неговото противопоставяне, освен в случаите предвидени със закон. А норми, които уреждат използването на охранителни камери има в Закона за частната охранителна дейност. Та така...не ти се нарушават правата, стига дейността на охранителната фирма, която е поела охраната на училището да е в съответствие с този закон. :wink:
Като цяло разбирам недоволството ти, но според мен има неща които трябва да се приемат каквито са. За агресията не е причина само контрола според мен, даже по -скоро неговата липса, но това е друга и доста дълга тема.
Колегата е права, че трябва на младите да се дадат ценнотсти, които да ги пазят и без камери, но дали е възможно при сегашните условия не съм много сигурен. От всякаде сме заобиколени с какви ли не неща и трябва да се научим да отсяваме доброто от лошото.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2009, 23:34

Аз също нямам нищо против камерите, но когато са на места които не нарошават личното ми пространство. Не съм съгласна със факта,че това всичко трябва да се случва без знанието ми.

Вие твърдите, че сградата на училището, която само между другото да спомена е обществена, е територията на личното ви пространство. Не. Такова е жилището на родителите ви.

Дали ще е без знанието ви?!- няма, най-малкото ще уведомят родителите ви, че такова видеонаблюдение ще бъде извършвано в сградата.

А да не казвам, че охраната на повечето общински училища е възложена на фирми, занимаващи се с частна охранителна дейност... а ЗЧОД позволява видеонаблюдение.

п.п. Напомняте ми на един низходящ по права линия- за правата си от 9 реки вода ще ни донесе, но когато иде реч за задължения...е не така словоохотлив. :lol:

Изпреварил си ме...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2009, 23:43

Колко по-ненормални / не в смисъл на психично отклонение/ неща се случват в училищата, че това видеонаблюдение би следвало да е най-малката ви грижа. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2009, 09:23

Уважаваема госпожице,
както колегата poli_g, правилно Ви е отговорила, училището не е Ваше лично пространство, а публично такова и е собственост на съответната община или държава.Странно , но защо не спрете да купувате в моловете и големите търговски вериги, знаете ли колко камери има там, дори и в пробните?
А що се отнася до Оруел и "1984", прочетете я отново, тя има нещо по-дурго пред вид.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 04 Юни 2009, 13:47

Не само нормално, за мен е желателно. Като станеш майка, дай Боже, един ден ще го разбереш...
А от поставени на публично място камери се притесняват най- вече нарушителите. :D Преди месеци подписах документ, с който ме уведомиха подробно защо се прави това в училището на моето дете. Подписах го с най- голямо удоволствие. А си мечтая за камери на всяко едно кръстовище, примерно, както и по други места.
Julyan
Потребител

Мнениеот satir » 04 Юни 2009, 19:27

мило дете, уважавам факта че имаш мнение по въпросите които те засягат. уважавам също така и факта че имаш желание да защитиш позицията си. както знам аз- а аз знам много :idea: фактите са мааалко по-различни.
камери се поставиха във всички училища, в които се провеждат матури. и само за времето в което се провеждат матурите. след това ще бъдат демонтирани.
така че споко!
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Юни 2009, 21:02

Здравейте,
Значи!...
Това, че ще Ви наблюдават за целите, които поставя Законът за частната охранителна дейност /ЗЧОД/ е законно и наистина е добре за учащите в училището. Но наистина е притиснително това, че ще бъдете наблюдавани през цялото „нет” пространство при положение, че Вие а и вероятно други Ваши съученици не желаят това.
Тук именно е приложимо конституционното Ви право по Чл.32, ал.2 от КРБ.
Жалкото е обаче, че в нашата страна Вашият глас ще е глас в пустиня, ако се опълчите на това „онлайн наблюдение”... Най-много да Ви отвърнат: „...намери си друга гимназиика...”
Все пак ако вярвате в каузата си най-добре е да отправите колективен протест (заедно с други съученици, които поддържат Вашето мнение) до ръководството на учебното заведение та ако щете и с копие до МОН.
Това е от мен чао и успех!

пп. Под протест нямам предвид да се вдигнете на „бунт”(това е последната фаза) а протестът да е писмен.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот wolfy » 04 Юни 2009, 23:59

От много време следя този форум за разнообразие и забавление, но след мнения като това изказано от nikodim77 започвам да се чувствам притеснен. Щом контрола в училище се причислява към фактическо нарушаване на личностната свобода значи цялата система е тотално сбъркана. Почти всеки от този форум започва да цитира закона, а не се замисля, че закона е синтезиран от обществото. Затова няма единно мирово право. И при тотална липса на контрол, той трябва да бъде възстановен по някакъв начин, а при перспективата родителя да може да съблюдава поведението на отрока си, поне, по времето на учебния час, дисциплината в училище със сигурност ще претърпи промяна. А дисциплината е крайно необходима, за да израстне едно ново пълноценно поколение.
wolfy
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 05 Юни 2009, 00:40

Уважаеми wolfy,
Обръщам се към Вас защото във Вашия пост отбелязвате моето мнение, а се опяасявам, че не съм разбран. И, за това с риск да се повторя ще опитам да обясня:
Изобщо не съм имал предвид, че контрола в училище се причислява към фактическо нарушаване на личностната свобода (мисля, че ясно съм посочил тов дори цитирайки закона).
Фактическо нарушаване на личностната свобода е на лице тогава когато всякакви „типове” и др. такива твари те гледат ОНЛАЙН и ...
А що се отнася до контрола от страна на родителите то за това си има пароли за достъп, които МОН (като е почнало да прави нещо да го довърши до край) да дава на РОДИТЕЛИТЕ на наблюдаваните ученици.
Аз не съм против видеоконтрола но това трябва да е в рамките на разумното (да не казвам законното... :wink: ) освен това съм твърдо за дисциплината в училищатата защото там се кове бъдещето на РБ. (колкото и тривиално да изглеждат думите ми...)
Още веднъж изказвам съжалението си, че не сте разбрали текста от предходния ми пост :roll:
Чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот satir » 05 Юни 2009, 03:35

няма да има нет наблюдение. просто инфото е неточно.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 05 Юни 2009, 09:14

Добро утро на всички,
Ами то и аз си мислех, че инфото е не точно, ама в мнението си бях длъжен да се съобразя с текста на темата...
От мен чао и лек ден на всички :D
в Петък следобед някои не работят... :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 05 Юни 2009, 09:57

satir написа:няма да има нет наблюдение. просто инфото е неточно.

И аз така знам. Вие от къде разбрах кой, кога и по какъв начин може да се запознае със записите? И не става въпрос само за матурите /слава Богу/, поне не и в нашето училище.
Петък следобедът още не е дошъл! :D
Julyan
Потребител

Мнениеот chadel » 05 Юни 2009, 11:25

"Всеки, който разменя сбободата си за сигурност не заслужава нито свобода, нито сигурност".

Бенджамин Франклин

Не се подлъгвайте, че ограничаването на гражданските ни права, ще направи по-сигурен живота ни. Новият Световен Ред почва полека лека да се утвърждава.
chadel
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 05 Юни 2009, 13:32

И според мен, подлагането на децата на такова систематично видеонаблюдение, без изричното съгласие на техните родители, и фактически принудата към подобна мярка само защото се търси право на образование, е прекрачване на добре известни граници за неприкосновеност. Едва ли щеше да го бъде ако гражданите имаха възможност да защитават пряко основните си конституционни права
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот chadel » 06 Юни 2009, 01:05

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2206831

Цолов бе пуснат под гаранция от 3 млн. долара, поставен под домашен арест в апартамента си в Манхатън и задължен да носи проследяваща електронна гривна.

E не живеем ли в Новия Световен Ред??? Какво е следващото? Чип под кожата или в мозъка директно. Още при раждане. Направо Матрицата
chadel
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 06 Юни 2009, 08:10

Не виждам каква полза има да се смесва наблюдението над престъпници с видеонаблюдението в училищата, все едно че децата вече по презумпция са престъпници, а самите учебни заведения стават затвори -- в затворите както знаете действително се налага постоянно видеонаблюдение. Имайки предвид и колко безполезни всъщност са училищните камери по отношение на целите, с които се опитват да ги оправдаят, защото дилърчетата на дрога например, които са от първите наясно с разположението на тези камери, могат спокойно да си въртят търговията и в тоалетните, и т.н.

Интересно защо никой в публичното пространство не обръща внимание колко десетилетия вече и векове си се образоваме и как всички сме минали през тези учебни заведения без някога да сме имали нужда от подобна техника -- как така изведнъж стана толкова необходима (?). И кой в крайна сметка усвоява парите за това видеонаблюдателно оборудване, което взеха да разпространяват навсякъде?
kostadin.iordanov
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии