начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Любопитни клаузи

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Любопитни клаузи

Мнениеот pitasht » 01 Юни 2009, 08:41

Или пък при неправилно издаден от доктора болничен лист на служител. НОИ няма начин да не хване грешката. Незнайно защо я хваща, след като е минало сума ти време. Освен, че не изплаща болничните на човека, кара работодателя да направи корекции в подадените декларации обр. 1 и го задължава да води работника в отпуск при представен редовно издаден болничен лист, без лицето да е депозирало молба за отпуск.

Това което сте казали не че има връзка с първоначалната тема, но ми се вижда невероятно.
Първо защо сте се съгласили да преправяте декларацията дори и от НОи да си Ви дали този компетентен съвет. И кой счетоводител ще прави такива лупинзи само защото от НОИ му били казали, че те много неща може да ти кажат, ама ти нали си знаеш правата! Пък и докато не ти напишат черно на бяло указания в писмен вид нищо не променям. И мен ме мотах с първия ми болничен два месеца, ама накрая си го взех. Всичко е въпрос на търпение и да не се поддаваш на указанията на администрацията, които често са дадени с цел те да си спестят неудобства или да замажат собствените си грешки, а не за твоя добро както често ти казват.
После те са длъжни да платят болничния в кратък срок -напоследък сроковете са още по-кратки и как така изведнъж след доста време -колко една година ли след това? са установили че има невярност в болничния? Нещо ни давате половинчата информация.
Просто ако не бяхте променили декларация обр.1 и се бяхте позапънали можеше и нещо друго да се получи. човек никога не знае.
Иначе съм съгласен, че в България е трудно да си работодател, защото повечето хора /счетоводители и юристи/ те съветват в грешна посока и накрая ти плащаш, ама пък никога не е късно да работиш за друг, стига да можеш.
Друго ми е интересно-защо не съм видял работодател да удържи от заплатата на счетоводителя си направени от него грешки по декларации и други, ами само се жалва от администрацията?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот twist » 01 Юни 2009, 11:39

pitasht написа:...... Иначе съм съгласен, че в България е трудно да си работодател, защото повечето хора /счетоводители и юристи/ те съветват в грешна посока и накрая ти плащаш, ама пък никога не е късно да работиш за друг, стига да можеш.
Друго ми е интересно-защо не съм видял работодател да удържи от заплатата на счетоводителя си направени от него грешки по декларации и други, ами само се жалва от администрацията?

Моето мнение е по-различно. НОИ не контактува официално със счетоводителя, а с работодателя. Става дума за обезщетение на трето лице - работник. Работодателят въпреки недоволството на счетоводителя казва: "Прави, каквото са казали, не ми се занимава с тях, а и нека човекът си получи болничния".
Аз пък не съм видял работодател да плати два пъти на счетоводител за два пъти изготвяне на декларация, след като има доказателства, че счетоводителят е изготвил и подал редовни данни и има протокол от НАП (НОИ) за приет брой декларации.

Освен това, ако счетоводителят е на заплата, както ми обърнаха внимание по-горе, счетоводителят престира труд, а не резултат. А сега де :D
Извод: Ако счетоводителят е на трудов договор и престира труд, няма право да иска двойно заплащане и работодателят няма право да му удържа от заплатата поради грешно изготвена декларация.
Ако счетоводителят престира резултат по граждански договор - излиза, че има право да иска двойно заплащане при грешка или какъвто и да е пропуск в СУП и безплатно правене на втората декларация, ако е объркал първата.

Ще съм много благодарен, ако ми посочите текста (ако има такъв в ДОПК или някъде другаде), който дава право на данъчните органи да искат второ подаване на вече подадени декларации и основанието, което може да посочи данъчно задълженото лице (работодателя), за да не подава.
При отказ за изплащане на болничен на служител, недоволството на служителя естествено ще бъде насочено първоначално към работодаетля. Какви екшъни може да се заформят. Първо между работник и работодател. Ако се стигне до съд работодателят може да докаже само броя на подадените декларации обр. 1, но не може да приложи официален поименен списък към протокола от НАП, в който е посочен отново само броят на приетите декларации, но не ЕГН-тата на лицата, които образуват тази бройка.
Адвокатите имат "търговски" интерес от такива екшъни (нормално, нищо лично). Счетоводителите нямат правомощия да действат на своя глава. Според търговските си способности те или могат да спечелят от допълнителния труд или, както става по-често да работят двойно за договорените суми.
На работодателите не им се занимава с "глупости". И НАП си развява байрака.
twist
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 04 Юни 2009, 09:20

Не мисля, че има текст който те задължава да си променяш декларацията.
Изборът ти като работодател е твой- ако клякаш пред администрацията пак си е твой избор, но не си мисли, че адвокатите създават проблеми, само за да печелят. Принципът е такъв-ако някой някъде се жалва и спечели всички се надяваме, че следващият път администрацията няма да пробутва същия номер / не че става/ но пък администрацията винаги има едно наум с този дето се е жалвал и поне с него ще работи по-коректно.
Ако смяташ, че като им се огъваш печелиш време и средства си е твой начин на мислене, но после не се изненадвай ако ти минат на ревизия и ти пак си го изтелесаш-нищо че те са ти казали да го направиш еди как си.
ОТ моята практика виждам, че хората, които си кротуват и слушкат рано или късно изпадат в толкова заплатени ситуации, че и супер адвокат не може да ги спаси.
pitasht
Активен потребител

Предишна

Назад към Трудово право