cerera написа:Мисля, че трябва да добавя - нали има инспекторат към ВСС, който демонстрира в медиите, че работи на пълни обороти. Защо не е сезиран?
Сезирани са всички институции на този етап вече - инспектората на ВСС, както и ....другия "наказателен" инспекторат! Проблема за несвоевременното сезиране е в това, че дълго време считахме, че се касае до очевидна фактическа грешка /всички знаем кога е постъпила в системата въпросната особа и колко е работила и че няма основание за нея закона да бъде четен по различен начин от начина, по който се чете за всички нас - останалите магистрати в съдебния район/ и за такава ВСС бяха сезирани има произнасяне на КПА, не можеш да твърдиш дадено нещо без да си видял черно на бяло документи. Чакахме или тя, като адресат на порочния акт да сезира ВСС или вносителя на предложението. Това не се случи и така се стигна до сезиране на КПА за очевидна фактическа грешка. Такава няма, защото проблема касае законосъобразност, но това стана ясно много по-късно едва при намесата на ВАПрокуратура по случая през септември 2008г. Едва през месец октомври 2008 година след приключване на магистратските конкурси в производството по обжалване пред ВАСъд лично от въпросната безочлива колежка бяха представени документите, които доказаха наличието на измама досежно законово релевантно и значимо за конкурса обстоятелство и установиха как именно тази измама е заформена - нещо, което е установено и от прокуратурата. Бяха заведени още няколко съдебни производства, в които бяха представени доказателства, които няма как да бъдат представени на моето внимание по друг начин, но са относими към случая. Едва на този етап вече може да бъде атакуван пряко първичният акт предоставящ привилегиите незаконосъобразно и да се иска нищожността му, защото имам доказателствата, че той е такъв и че е налице порок във волята на административният орган при произнасянето, което винаги е основание за нищожност. В една такава ситуация нещата се изясняват, но става много много бавно, трябват много здрави нерви, трябва да си готов да загубиш много битки, за да спечелиш войната, затова в един по-преден пост написах, че трябва да бъдеш търпелив и последователен в действията си и да не се демотивираш да се бориш от временните загуби, когато правото е на твоя страна. В нашия съдебен район както се оказа аз съм единствената, която не се страхува да се бори, въпреки че вече получих индиректни предупреждания и заплахи от определени лица, че това щяло да ми коства развитие в кариерата. Приемам дори едно такова поведение за напълно нормално и не съм се изплашила. Бъдещето ще покаже кой до къде ще стигне в системата. Вечни хора няма, вечни магистрати също, както и вечни административни ръководители и вечни кадровици, така че важното е да сме живи и здрави, всичко ще се оправи, ако се действа както смятаме за редно и както е по закон!