начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

За съдебната власт - GeorgiKERELOV

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Обжалване на кадровите решения на ВСС

Мнениеот melanie » 22 Май 2009, 19:05

cerera написа:Мисля, че трябва да добавя - нали има инспекторат към ВСС, който демонстрира в медиите, че работи на пълни обороти. Защо не е сезиран?

Сезирани са всички институции на този етап вече - инспектората на ВСС, както и ....другия "наказателен" инспекторат! Проблема за несвоевременното сезиране е в това, че дълго време считахме, че се касае до очевидна фактическа грешка /всички знаем кога е постъпила в системата въпросната особа и колко е работила и че няма основание за нея закона да бъде четен по различен начин от начина, по който се чете за всички нас - останалите магистрати в съдебния район/ и за такава ВСС бяха сезирани има произнасяне на КПА, не можеш да твърдиш дадено нещо без да си видял черно на бяло документи. Чакахме или тя, като адресат на порочния акт да сезира ВСС или вносителя на предложението. Това не се случи и така се стигна до сезиране на КПА за очевидна фактическа грешка. Такава няма, защото проблема касае законосъобразност, но това стана ясно много по-късно едва при намесата на ВАПрокуратура по случая през септември 2008г. Едва през месец октомври 2008 година след приключване на магистратските конкурси в производството по обжалване пред ВАСъд лично от въпросната безочлива колежка бяха представени документите, които доказаха наличието на измама досежно законово релевантно и значимо за конкурса обстоятелство и установиха как именно тази измама е заформена - нещо, което е установено и от прокуратурата. Бяха заведени още няколко съдебни производства, в които бяха представени доказателства, които няма как да бъдат представени на моето внимание по друг начин, но са относими към случая. Едва на този етап вече може да бъде атакуван пряко първичният акт предоставящ привилегиите незаконосъобразно и да се иска нищожността му, защото имам доказателствата, че той е такъв и че е налице порок във волята на административният орган при произнасянето, което винаги е основание за нищожност. В една такава ситуация нещата се изясняват, но става много много бавно, трябват много здрави нерви, трябва да си готов да загубиш много битки, за да спечелиш войната, затова в един по-преден пост написах, че трябва да бъдеш търпелив и последователен в действията си и да не се демотивираш да се бориш от временните загуби, когато правото е на твоя страна. В нашия съдебен район както се оказа аз съм единствената, която не се страхува да се бори, въпреки че вече получих индиректни предупреждания и заплахи от определени лица, че това щяло да ми коства развитие в кариерата. Приемам дори едно такова поведение за напълно нормално и не съм се изплашила. Бъдещето ще покаже кой до къде ще стигне в системата. Вечни хора няма, вечни магистрати също, както и вечни административни ръководители и вечни кадровици, така че важното е да сме живи и здрави, всичко ще се оправи, ако се действа както смятаме за редно и както е по закон!
melanie
Младши потребител

Съдии и прокурори .... източват съдебната система ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 27 Май 2009, 18:20

Съдии и прокурори .... източват съдебната система ? Може ли ?

http://mediapool.bg/show/?storyid=152654
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Re: Съдии и прокурори .... източват съдебната система ?

Мнениеот system » 27 Май 2009, 18:40

GeorgiKERELOV написа:Съдии и прокурори .... източват съдебната система ? Може ли ?

http://mediapool.bg/show/?storyid=152654

Според Вас - сигурно. Щом побързахте да цъфнете във форума с новината ... :wink:
system
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Май 2009, 19:14

GeorgiKERELOV написа:Съдии и прокурори .... източват съдебната система ? Може ли ?
.............................................................

Керелов, имам чувството че се заяждате. Непрекъснато ни поднасяте весникарски "бомби". Вие имате ли акъл в главата си (като че ли НЕ :roll: ), та повтаряте като папагал евтини сензации? :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 27 Май 2009, 20:07

Без да умаловажавам учителската професия, в частност учителите с главно "У" за които това е призвание, какво ще кажете Керелов относно тяхната/те ваканции: Коледна, Великденска и лятна, а?
Или "Съдии и прокурори .... източват съдебната система ?", а учителите не източват образователния бюджет (ако аршинът ви е същия), така ли? :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 27 Май 2009, 20:16

"Въпросът бе поставен в сряда пред Висшия съдебен съвет (ВСС) от неговия член Иван Колев. Той посочи, че масовият отказ от ползване на отпуск източва бюджета на съдебната система......

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на свой ред се възмути и обяви за противоконституционно решението на предходния ВСС, според което, когато мандатът на висш ръководител в магистратурата изтече и той стане редови съдия или прокурор да продължи да получава началническата заплата.... "

Възможно ли е това и как, някой отвътре може ли да каже ? :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот system » 27 Май 2009, 20:36

GeorgiKERELOV написа:"Въпросът бе поставен в сряда пред Висшия съдебен съвет (ВСС) от неговия член Иван Колев. Той посочи, че масовият отказ от ползване на отпуск източва бюджета на съдебната система......"
Възможно ли е това и как, някой отвътре може ли да каже ? :P

Не знам, сигурно има предвид обезщетението за неползвания отпуск при прекратяване на служебното правоотношение - чл. 224 във вр. с чл. 178 от КТ, приложим по силата на препращането мисля че на чл. 339 от ЗСВ.
system
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Май 2009, 21:16

Ох, да се разпада Евросъюза, че да се мирнеме. Не ви издържам стакатото, колеги, хем съм Иван_трите_тека.

Що сакате, бре.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 28 Май 2009, 13:09

Хаха, Систем, първоначално и аз така реагирах като теб - парички при уволнявка. Ама работата май друга била - нещо от рода получавали заплати, а пък физически не били на работа. Но то такова точене... че кой не точи по този начин?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот system » 28 Май 2009, 14:20

prnedev написа: Ама работата май друга била - нещо от рода получавали заплати, а пък физически не били на работа.

:shock: :shock: :shock:
Добре, да ги накажат. Както си позволих да отбележа в темата за реформата на съдебната власт, съдебната ваканция няма нищо общо с ползването на отпуск от съответни магистрат. Той може през съдебната ваканция да не е в отпуск. И ако през това време установят, че някой магистрат не е на работа, да му спретнат дисциплинарно производство "по подозрение", както съветва другарят Константин Пенчев, и да му наложат наказание. А то ... "източват съдебната система :lol: ". Още малко ще предложат и през съдебната ваканция да не се изплащат заплати на магистратите... Впрочем няма да се учудя, ако и това се е зародило като идея в някои болни мозъци :wink: .
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 28 Май 2009, 14:30

Melly каза:
Керелов, .... Вие имате ли акъл в главата си (като че ли НЕ :roll: ), та повтаряте като папагал евтини сензации?

Питам се, ако аз заменя "Кевелов" с "Melly" (например) или употребя друг вид обиди към участник във форума (например като го нарека "луд" или призова някой от глутницата да му поставя диагнози), дали бота няма да ме зачетрае от списъка или дали темата няма са изчезне в "секретната секция"?
Но дали "сензацията" (за мен е обикновено инфо!) е наистина "ефтина"? Колко ли голям трябва да е размаха на явлението за да го поставят пред ВСС висши съдебни магистрати, които иначе си мълчат за такива драстични действия като опорочаването на конкурси ... да не ставам подробен...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 28 Май 2009, 14:41

plamen_penev написа: Но дали "сензацията" (за мен е обикновено инфо!) е наистина "ефтина"?

Кой не си е научил правописа :wink: а нас ще учи на правосъдие :mrgreen:
Щях да повярвам, че е печатна грешка, но на клавиатурата буквите В и Ф са достатъчно далеч една от друга, за да не бъдат сбъркани неволно.
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 28 Май 2009, 15:19

Моите адмирации system! Току-що демонстрирахте блестящи познания не само в областта на правото и психиатрията, но и в правописа!
Прочее, доскуча ли ви в "Само за юристи" та се смесвате и с "простолюдието"? :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Май 2009, 15:49

Светла Данова от ВСС в изказване относно дисциплинарното уволнение на прокурора Николай Ганчев: Като мотив беше приет фактът, че обществото е научило чрез медиите за неговите разговори с русенския бизнесмен, където в една от разпечатките на телефонните разговори се среща репликата на прокурора "оферирай" към Мацола. Ганчев беше отстранен въпреки че според стария Закон за съдебната власт дисциплинарните нарушения не могат да се санкционират две години след извършването им. Данова обясни и че освен това Ганчев е проявил неуважение към колегите си, като през последната година и половина е отсъствал от работа. (После ВАС отмени уволнението, но като че ли никой нищо не пита за връщане на заплатите за тази година и половина отсъствие от работа на Ганчев :lol: - сигурно защото става въпрос само за неуважение към колегите, а не за нещо друго. Така се оказа, че всъщност ВСС вместо да извади очите на Ганчев, му изписа веждите - освен за тази година и половина предшестваща уволнението, заплатата му бе изплатена и за времето от уволнението до възстановяването му на работа - повече от година, мисля, когато той пак отсъстваше от работа, защото беше "уволнен"). :D

http://www.capital.bg/show.php?storyid=407585

Имаше и още един случай на подобно "неуважение" към "колегите" с набожен следовател, някъде в Сливенско, който дори повече време не се мяркал на работа поради църковно-просветителска дейност, но не пропускал междувременно да си получава заплатата, мисля. :P

И аз съм за предложението на другаря Систем, подобни лица да бъдат наказвани ....., но с награда (за проявено майсторство). :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 28 Май 2009, 16:26

Не се сещам за какви 2 години става дума, но добре помня, че до 2003 година пълната безотговорност на съдебните магистрати за деяния "във връзка и по повод" изпълненияето на служебните им задължения беше конституционно закрепена... Много се чудех как Велчев ще се отърве от корумпираните и прокурорите - приятели на мафиоти. Е видях как - плати им едни парици да се махкат...
plamen_penev
Активен потребител

Re: Съдиите от Софийския апелативен съд протестират: За какво ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 31 Май 2009, 20:11

В деня на тежката катастрофа
Министър Миков отишъл на пищно парти на висш магистрат
А след два дни уволни заместника си за същата "неетична" постъпка
31 Май 2009

В деня, когато стана тежката катастрофа край Ямбол, отнела живота на 17 души, министърът на вътрешните работи Михаил Миков е бил вечерта на рождения ден на новоизбрания, но невстъпил в длъжност шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

http://mediapool.bg/show/?storyid=152782

Горното вярно ли е ?
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 31 Май 2009, 20:37

Не знам кой, къде, кога и какво е празнувал, но на протестиращите съдии от САС - тъжна им майка!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 02 Юни 2009, 09:18

ВАС ще има предвид корупционното дело срещу избран висш съдия
Адвокати: Изборът на ген. Пенгезов за шеф на САС е пълен с нарушения
http://mediapool.bg/show/?storyid=152832&srcpos=10

И това доживяхме, съдът да работи по компромати. :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 02 Юни 2009, 09:45

ВСС не работи с компромати. Доказателство за това е неговата декларация:
28 април 2009 г.

СТАНОВИЩЕ НА ВСС

ВСС не може и няма да обсъжда в бъдещата си работа твърдения, които имат характер на компромати по отношение на кандидати за административни ръководители. ВСС категорично се противопоставя институцията да бъде въвлечена в опити да се дискредитират определени магистрати, а оттам и авторитета на цялата съдебна система.
В Република България има законно установени органи, компетентни да разгледат и да се произнесат по всеки сигнал за извършени закононарушения или престъпления. В конкретния случай, изложението на г-жа Мила Георгиева следва да бъде адресирано до Инспектората на ВКП - факт, който трябва да е отлично познат най-вече на прокурор Георгиева, която работи там .
ВСС счита, че са абсолютно недопустими всякакви опити за въздействие, защото подобни сигнали, подадени часове преди отговорни избори, представляват недопустимо вмешателство при вземането на решения и формирането на вътрешното убеждение на всеки от членовете на съвета. Искаме отново да припомним, че имената на кандидатите са известни достатъчно дълго време и могат да се видят от сайта на ВСС, т.е. ВСС работи при пълна прозрачност и под наблюдението на всички журналисти. ВСС ще спази закона и компетентната комисия ще разгледа сигнала на Мила Георгиева, така както се е произнесла по всеки един сигнал, независимо от кого е депозиран.
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 05 Юни 2009, 23:38

.... Партито за рождения ден на Пенгезов се проведе в деня на трагедията край Ямбол, при която загинаха 17 души.

На него присъстваха и петима членове на съдебния съвет. Етичната комисия на ВСС вече излезе с решение, че те не са нарушили нито една разпоредба на етичния кодекс. "Новината" бе съобщена на медиите от председателя на комисията Цони Цонев, който също присъства на тържеството.... :D :D :D

http://mediapool.bg/show/?storyid=153026&srcpos=4
GeorgiKERELOV
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт