начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Длъжностна х-ка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Длъжностна х-ка

Мнениеот jet737 » 28 Май 2009, 10:52

Здравейте,

Бях назначен на тр.договор преди около 7мес. в една фирма. При назначаването, а и досега не съм получил длъжностна х-ка. След многократни запитвания от моя страна, работодателя отговаря, че е в процес на подготовка, тъй като фирмата е новосъздадена и все още без ясна структура :shock: .
Проблемът е, че ми се възлагат задължения, които смятам,че не се вписват в заеманата от мен длъжност.
Моля за Вашето компетентно мнение и коментари относно:
1) Какви са моите права в случая?
2) Ако реша, имам ли право да заведа дело?
3) Как да постъпя?
jet737
Нов потребител

Re: Длъжностна х-ка

Мнениеот realist » 28 Май 2009, 11:38

Предоставянето на длъжностната характеристика трябва да стане при сключването на трудовия договор. Работодателят няма право да Ви допуска до работа, без да Ви е връчил длъжностна характеристика и уведомление, заверено от НАП, като датите на връчване трябва да са удостоверени с Вашия подпис. Нарушаването на това задължение се санкционира от Инспекцията по труда с глоба.
realist
Младши потребител

Мнениеот prim2001 » 28 Май 2009, 14:51

Още повече длъжностната характеристика изпълва със съдържание един от важните елемнти на трудовото правоотношение - характера на работата. Как ще знаете какви задължения има съответната длъжност, на която сте назначени, ако те не са описани в длъжностната характеристика. Съветвам Ви, в такава ситуация, да четете внимателно текста, който работодателят ще Ви предостави.А той ще го направи, защото това е съществено нарушение на трудовото законодателство, а Инспекцията по труда може да му наложи сериозна глоба.Първо се обърнете към нея, ако дотогава не ви уволнят
prim2001
Нов потребител

Мнениеот jet737 » 28 Май 2009, 15:27

Благодаря Ви за коментарите.
Евентуално ако решат да ме увалнят на какво основание може да стане това? Очевидно е, че няма да могат да ме уволнят за несправяне със задълженията.
jet737
Нов потребител

Мнениеот Melly » 28 Май 2009, 16:22

На мен пък ми се струва, че полагате труд без основание, или по друг начин казано - без валидно възникнало между вас трудово правоотношение. :roll:
В този случай уволнението също е без предмет!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот 19000 » 30 Май 2009, 15:09

doc03 написа:По ясно казано, липсата на регламентиране на служебните задължения, което в същност е и длъжностната характеристика, води до ползи за работодателя - правиш всичко. И ако едно от всичкото не му хареса - аут.

Има и по-лоши неща. Като моята длъжностна характеристика. Длъжен си да знаеш, можеш и правиш всичко. За съжаление не мога да я постна тук. Ако я прочетеш - ще се кръстиш и ще си траеш за своята.

След като си наясно с длъжностната си характеристика, или с липсата си на такава, защо стоиш на това работно място?

Ще отговориш и на въпроса в темата, апропо :)
19000
Младши потребител

Мнениеот 19000 » 31 Май 2009, 10:02

Все си мисля, че каквато и да е длъжностна характеристика не може да противоречи на КТ.

Не помня наизуст целия закон, а и не е нужно, но мисля, че имаше текст в смисъл, че ръководителят няма право да изисква от служителя да върши незаконни или не помня какви още дейности. Че възложената работа и задачи трябва да са съобразно възможностите, качествата и квалификацията на служителя. Нещо такова, в този смисъл.

В крайна сметка, уж има закони, или ти не вярваш в закона?

Това ми напомни за един спор с работодател. Пита ме мой работодател: ще оставаш ли след работа, ако се наложи? Казвам, няма проблем, стига да не е системно. А той: а ако е системно, ще оставаш ли? (моля, забележи, как задава въпроса и по двата взаимно изключващи се начина).

Аз казвам, има си КТ, там са указани всички подобни положения, кога един работодател и в какви ситуации може да поиска от работника допълнителен или извънреден труд.

Естествено, не останах дълго при този работодател, но и не ме е яд. Не си струва да си влагаш труда за работодател, който не иска да спазва закона. Утре аз ли да бъда закононарушител, защото работодателя си прави пас и ти гледа сеира, как сам се вкарваш и се минаваш?

Между другото, това е масово явление в България. Изключително ниска законова дисциплина от страна на работодателите. Всеки, който е работил в страна с добра законова диспциплина, знае какво имам предвид, и колко драстично брутална е разликата в отношенията между работодател и служител.
19000
Младши потребител

Мнениеот 19000 » 31 Май 2009, 10:07

Първо.
Длъжностните характеристики (поне тези, с които съм се запознавал до момента) съдържат основни задължения, както и функции, които заемащият длъжността изпълнява. Например: "Провежда тестове на монтираните в последните три денонощия съоръжения, вписва констатираните слабости и дефекти в дневника "Допълнителни", като описва причините и предлага решения за тяхното отстраняване."

Второ.
Какво ще кажеш за: "Изпълнява допълнително възложените му от управителя или техническия директор задачи."

Това първото и това второто са само част от длъжностната характеристика на "Техник".

Цитирайки собствената си убийствена длъжностна характеристика, просто дадох пример как мъдрите юристконсулти на работодателя когато си поискат могат да поставят работника в положение на "неизпълнение на служебните задължения"

Добре, хайде да те попитам, тъкмо добре си полафихме.

Може ли работодател да впише в характеристиката изисквания, които противоречат на КТ? Според мен, не може. Ако все пак го направи, и ако се стигне до трудов спор, мисля, че КТ има приоритет и се прилага закона, работодателят трябва да си понесе съответните санкции, щом документацията му не е законосъобразна.

Ако това се случи и ако работодателят почне да изисква неправомерни действия от служителя си, къде трябва да отиде служителя и да поиска съдействие и корекция на ситуацията и да поиска прилагане на закона?
19000
Младши потребител

Мнениеот 19000 » 02 Юни 2009, 08:35

doc03 написа:В нормалните държави има къде.
В ненормалните - няма.

В нормалните държави има нормални синдикати.
В ненормалните - няма.

В нормалните държави при сезиране на институция се извършва проверка.
В ненормалните институциите си прехвърлят топката, като междувременно уволняват сезиращия.

В нормалните държави не се вменяват невъзможни за коректно и перфектно изпълнение длъжностни характеристики, тъй като и те се контролират.
В ненормалните това служи за премахване на неудобните и ловът на вещици работи безотказно.

В нормалните държави човекът е висша ценност и неговият правен статус следва да бъде надеждно защитен всестранно. ЦИТАТ: "Това е начинът да се осигури на гражданите на Р.България ефективна защита на легитимните им права и интереси. Това е начинът, по който може да се спечели доверието на обществото към държавните институции. А общество, невярващо на институциите си много бързо започва да поставя под въпрос и всичко останало, определящо съществуването на властта като такава, което от своя страна застрашава държавността в страната."
В ненормалните човекът е нищо. Дори и за институции като "Сметна палата" и т.н.

И най-важното - в страната ни има и неписани закони, които се оказват над тези, които цитираш. Както написах на едно място - стената е дебело бронирана. Но РПГ-та не раздават.

Благодаря ти, Док.

В смисъла на изявлението ти, ти си дал диагноза на цялата съдебна система у нас.

Така си го написал, че дъха ми секна. Толкова е вярно и истинско.

Всеки, пребивавал в "нормална" страна с нормални закони и нормална съдебна система и изпълнителна власт, е усетил на гърба си разликата по особено болезнен начин. И после, защо бягали хората от страната? Агнетата бягат ли от заколителя си? Ако агнето остане под ножа, какво му се случва?

"Мълчанието на агнетата" е филмирано и написано за България.
19000
Младши потребител

Назад към Трудово право