начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Обстоятелствена проверка - община Варна

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обстоятелствена проверка - община Варна

Мнениеот mirramirra » 14 Май 2009, 16:54

Здравейте колеги!!!
Интересувам се някой да е имал лошия късмет да му се наложи да заверява МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за обстоятелствена проверка в ОБЩИНА ВАРНА. Такова нахалство от страна на администрацията не съм виждала!!!
Ако съдим по действията на общинската администрация понятието „придобивна давност” за гражданите не съществува. Всяка една преписка образувана по молба на физическо лице, с цел снабдяване с документ за собственост по обстоятелствена проверка приключва с акт за общинска собственост. Поради факта, че Община Варна не разполага със информация колко и къде са т.нар. безстопанствени имоти на територията й , подаването на МОЛБИ – ДЕКЛАРАЦИИ с цел снабдяване с констативен нотариален акт улеснява администрацията да съставя актове за общинска собственост. Независимо дали тези имоти се владеят от други правни субекти. И сега какво - вместо да изпиша вежди, извадих очите на клиента. Какво да му кажа - ами имотът ти стана общински - по добре да не се беше обаждал!!! Мислите ли че с установителен иск пред Районния съд ще постигна нещо...ами основание на иска по чл.124 ГПК??? Не мога да се побера в кожата си от яд....
mirramirra
Младши потребител

Re: Обстоятелствена проверка - община Варна

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Май 2009, 07:44

Разбира се, можете да установите собственост.

Освен това е налице и мълчалив отказ - в 1- месечен срок трябва да се произнесат по молба-декларацията, а Вие в 1- месечен срок можете да направите жалба пред административен съд.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mirramirra » 15 Май 2009, 08:49

Благодаря !!! Да, за мълчелив отказ вече пуснах жалбата чрез Община Варна до административен съд. Спазих срока за обжалване и сега чакам отговора на съда. Но мисля да пусна и установителен иск в Районния.....Но такава наглост от страна на Общината - стоят си там като някакви мухоловки - и който си подаде документите и е с по - апетитен парцел му го актуват веднага!!!
mirramirra
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 15 Май 2009, 09:01

Т'ва не е изолирана практика само на община Варна..... :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Май 2009, 09:05

mirramirra написа:Благодаря !!! Да, за мълчелив отказ вече пуснах жалбата чрез Община Варна до административен съд. Спазих срока за обжалване и сега чакам отговора на съда. Но мисля да пусна и установителен иск в Районния.....Но такава наглост от страна на Общината - стоят си там като някакви мухоловки - и който си подаде документите и е с по - апетитен парцел му го актуват веднага!!!

Колега , за мен това ви е пътя за защита!УИ срещу общината.

Успех!
Последна промяна REVOLUTION на 18 Май 2009, 10:14, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 15 Май 2009, 10:05

Не се учудвайте! Те си имаха и нарочна заповед за това! Доколкото знам миналата или още по-предната година Областният управител я отмени, но май заповедта за отмяна още не е пристигнала в Общината :D
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот mirramirra » 15 Май 2009, 10:14

Благодаря ви колеги!! Ще действам тогава! Успешен ден на всички!!!!
mirramirra
Младши потребител

Мнениеот vega » 15 Май 2009, 11:49

Аз съм имала следния опит с Община - Варна. Винаги отказ - поради "евентуално засягане правата на трети лица". Винаги обжалване по административен ред - първо пред ВОС /сега пред ВАдм.съд/, после, понеже общинарите винаги обжалват - пред ВАС. В крайна сметка след около година - издават удостоверението. В Областна администрация вече не се бавят много и издават удостоверението своевременно. Кмета има не едно съдебно решение от ВАС, но на общината не й пука изобщо. Трябва да завалят дела за обезщетение по ЗОД. Това което сега чета от Вашия пост ме изумява. Не знаех, че са възприели тази тактика. Абсолютна наглост. Мисля, че колегите са прави. Паралелно с обжалването на отказа трябва да заведете установителен иск срещу Общината. В хода на делото ще доказвате, че акта за общинска собственост е с дата последваща датата на молбата за удостоверение. Успех!
В момента имам няколко дела за земеделски земи, в които собствениците не се обезщетяват в реални граници, т.к имотите им вече са били обект на "заменки". Там каква наглост пък е - ужас! Хората като си подадат документите и за месец - два земята им вече е заменена и препродадена. Включително с манипулирани скици, издадени от ОСЗГ, официални документи с невярно съдържание и пр. ... В каква държава живеем, бе хора!
vega
Потребител

Мнениеот mirramirra » 18 Май 2009, 09:58

Наистина в каква държава живеем??? И аз си го задавам този въпрос. Някой път така се обезверявам, че ми идва да спра да се занимавам с право....но то в коя сфера не е така :( .
А по отношение на обстоятелствените проверки - колкото по апетитен е парцела - веднага го актуват за общински!
Пускам установителен !!!
Успешна седмица на всички!
mirramirra
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 21 Май 2009, 23:30

Хах! Досега не съм се натъквала на такова :lol: Ама че тактика! Ще следя темата с интерес, пишете за развитието по УИ. Успех!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот mirramirra » 22 Май 2009, 12:51

Пуснах установителен иск - сега чакам да видим съда какво ще поиска. Докато изкарам данъчна оценка (поискала съм удостоверение), за да платя таксата - най вероятно е без движение молбата все още...... :) ! Ще пиша подробно и ще се радвам на всяко мнение и съвет !!!! Благодаря ! Хубав ден на всички! Поне е петък днес! :D
mirramirra
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 22 Май 2009, 22:23

Здравейте колеги,
Проблемите с Община Варна наистина са ОГРОМНИ. Имам няколко подадени молби-декларации за обстоятелствена проверка. Невероятни писма получавам по тях... Все с някакви безумни мотиви не ми заверяват молбите. Обжалвам и съдът им ги връща с указания.. Измислят нещо друго.. Пак обжалвам .... разбира се, стигаме до Върховен съд всеки път. На едно от последните дела ми представиха писмено становище, че всъщност не ми били отказали, ами само ми дали "справка", защото
1. имало бланкова молба, пък аз съм писала "свободен текст" и те затова го възприемали като искане за справка;
2.подала съм по пощата, а не в Информационен център на общината;
3.Искането ми не било подадено лично, ами от пълномощник;
4.не съм платила 180 лв.
5.Скицата ми не била актуална
Всичко това - изведено от "технологична карта № 9042" (или някакъв такъв)
Изисках чрез съда въпросната карта - кой я е издал, въз основа на кой закон, кой е одобрил и т.н. Поисках от съда да прогласи нищожност на тази карта, което най-евероятно ще стане. Нещо безумно - главен секретар на общината написал писмо до началниците на отдели във връзка с указания на министъра на администрацията за уеднаквяване на имената на административните услуги... Началниците на отдели, в частност на "Общинска собственост" подготвил 15 "технологични карти" и 15 "образци" за искане. Самите "технологични карти" са написани с безумни изисквания към гражданите - "да представят писмени доказателства за наличието на правен интерес от исканата услуга"..Какви писмени доказателства при давностно владение??? И още - актуална скица , удостоверение за наследници.... един куп глупости! Съдийката се чудеше заедно с мен какво "животно" е това?!? Картата е подписана само от началник отдел, утвърдил я някакъв юрист , няма правно основание за издаването й...
Иначе - хубавото е това, че съдът поголовно им връща преписките със задължение да извършат услугата без да преценяват има ли реституирани или други собственици, а само и единствено дали общината е собственик... Имам дело, в което бяха отказали, щото общината била собственик, но като обжалвахме и отиде в съда се оказа, че няма съставен акт за общинска собственост и съдът им го върна и те подписаха молбата-декларация...
При съставен акт за общинска собственост трябва да се води гражданско дело... Но от вътрешни хора знам, че им е разпоредено НЕЗАБАВНО да издават актове за собственост и това се прави с безумна бързина!!!! Вчера една служителка м отдел "Земеделие" ми казва "Няма такова нещо "собственост по давност" И аз мога утре да заградя площата и да кажа, че съм собственик"...
Направо съм им страшно бясна!!!
jiji2
Потребител

Мнениеот mirramirra » 27 Май 2009, 14:44

Така е колега !!!! И до кага така - това е безобразие меко казано. Аз все още чакам съобщения от районния и ще видим и моето - дело - сага докъде ще стигне. Как е възможно такова погазване на законите - то бива бива - но щом адвокатите вдигаме ръце, какво остава за горките граждани - те нямат ама никакъв шанс да се опавят в това административно блато....!!! Ако някой има идеи как и къде и най вече кого да сезираме - да казва! Идва ми до някоя телевизия да пиша:)
mirramirra
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 27 Май 2009, 19:12

Извинете, че се намесвам в темата неподготвен, но jiji, какво представлява споменатата "технологична карта" ????? :roll: :roll:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот nassya » 28 Май 2009, 02:14

Колежка ми беше разказвала за сходен казус с Община Варна и все си мислех че е изолиран случай .... но то си е било самостоятелна юрисдикция ... направо друга губерния ...
Успех колега с УИ и информирайте за развитието
nassya
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 28 Май 2009, 07:53

Въпросната "технологична карта" е един лист хартия, на която някой се е опитал да съчини нещо като правила, които са по-скоро вътрешноорганизационни, но освен това създават и задължения за гражданите:
Например:
заглавието е "Извършване на обстоятелствена проверка за собственост по давностно владение". Аз определено смятам, че такава услуга няма. Има услуга - Заверка на молба-декларация за обстоятелствена проверка, защото извършването на самата обстоятелствена проверка се прави от нотариус и в този смисъл им се връщат отказите от съда.
После:
т.1 Място на подаване на искането - ИЦ (като че ли не може по пощата да го пусна);
2.Масто на получаване - ИЦ
3.лицата подават лично искането (ами ако имат пълномощник)
4.към искането трябва да са приложени: писмени доказателства за наличието на правен интерес за подаване на искането (говорим за давностно владение - какви писмени доказателства?); актуална скица(плана се намира при тях и не могат да искат от гражданите документи, които сами могат да си извадят), удостоверение за наследници (не е ясно на кого и защо), и т.н.
И после започва кой какво проверява в различни отдели- реституции, заинтересовани лица, и т.н.
Картата е "утвърдена" от директор "Общинска собственост" и съгласувана от Директор "Правен отдел" . Не е ясно кой я е издал, нито по чие нареждане, нито въз основа на кой нормативен акт. В едно писмо към "преписката" пише, че било във връзка със Заповед на министъра на администрацията за унифициране на имената на услугите, както и въз основа на "доклад от одит" на Системата за качество??? Просто не мога да си представя по-"качествени" услуги!!!
jiji2
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 28 Май 2009, 09:35

Преди всичко: моите поздравления jiji2! За това, че работите срещу опитите да се подменя Законът в една правова държава с някакви началнически правила, инструкции и разпореждания. Подобни методи може да се дължат на непознаване на законите от страна на администрацията, но може и да са умишлени! А може и да са просто рецидив от времето на тоталитаризма....
Това е тема по която работим и ние от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (Варненско+приятели от страната :) !). Лично аз имам няколко дела срещу полицията, които са мотивирани от подобни вътрешноведомствени "закони". Там също си мислят, че ведомственото "законотворчество" е законово допустимо и се налага съдия да им каже, че не е така за да мирясат и това слава Богу се случва... Бавно, но това е методът. Прочее подобна самодейност се наблюдава и в съдебната администрация, а един председател на съд (например на ОС Варна, АдС Варна, АпС Пловдив) няма как да бъде обвинен в юридическа неграмотност.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот jiji2 » 31 Май 2009, 08:51

Бихте ли дали повече информация за това сдружение - как може да се свърже човек с него?
jiji2
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Юни 2009, 19:15

jiji2 написа:Въпросната "технологична карта" е един лист хартия, на която някой се е опитал да съчини нещо като правила, които са по-скоро вътрешноорганизационни, но освен това създават и задължения за гражданите:
...
Картата е "утвърдена" от директор "Общинска собственост" и съгласувана от Директор "Правен отдел" . Не е ясно кой я е издал, нито по чие нареждане, нито въз основа на кой нормативен акт.

Така и предположих. :roll:
Ужас. Успех в неравната борба ! :wink:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Назад към Административно право