начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

изтекъл трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изтекъл трудов договор

Мнениеот danas1970 » 19 Май 2009, 22:09

Здравейте!
На 18.11.2008г. бях назначен на работа за срок от 6 месеца, по чл.68,ал.1 във връзка с чл.70,ал1. в полза на работодателяЧл. 70. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.. При постъпването ми на работа представих медицинско свидетелство в което са описани болестите ми,а те са : Неинсулинозависим диабет и хипертонична болест на сърцето. Още в първият работен ден бях предупреден от директорката,че ако ползвам болнични заради болестите ми,то това би било проблем.Обясних,че си вземам редовно лекарствата и няма да има проблеми.И така започнах работа,но нещеш ли ме схвана дископатията и постъпих в болница(за което имам епикриза),като следователно отстъствах от работа около 3 седмици.Като се върнах на работа бях предупреден от прекият си началник,че не е желателно да ползвам много болнични.И така до последната седмица на договора,когато ми се наду и възпали ръката.Налагаше се хирургична интервенция,но исках да изчакам до 18.05.2009,когато ми изтичаше договора,да видя дали ще го подновят и тогава да отида на лекар.Това се случваше по време на гергьовденските празници.Тогава моя позната са били заедно с прекия ми началник на гости една вечер и му казала за мен,а той казал да ми предадат да си оправя ръката и тогава да отивам на работа.Въпреки всичко аз питах доктора,дали ръката ми търпи отлагане поне със седмица,но той отговари да не рискувам,защото съм диабетик и може да стане по-лошо.Сцепи ми ръката и ми даде 1 седмица болнични,които изтичаха на 16.05.2009(събота). В понеделник 18.05.2009,отидох на работа,началника ме пита как съм и си работих нормално.30 минути преди края на работният ден го питах какво става с договора ми и той каза,че няма да го подновят,защото собственика искал да прави съкращения и му било по-изгодно такива с временни договори просто да не ги подновява.Приех това обяснение,но днес като си взех трудовата книжка в заповедта пише,че съм освободен по чл.71,ал1.И се питам дали евентуално следващият ми работодател като види този член 71,няма да си каже,че нещо съм некадърен или недисциплиниран и да ми откаже работа(въпреки,че нямам нито дисциплинарни наказания нито пък такива за брак).И имам ли шанс да потърся някакви права,в смисъл поне да бъде променен члена за уволнението ми?
danas1970
Младши потребител

Re: изтекъл трудов договор

Мнениеот prim2001 » 22 Май 2009, 16:30

А на какво друго основание да Ви прекратят Трудовия договор? Клаузата за изпитване има такава цел.
prim2001
Нов потребител

Re: изтекъл трудов договор

Мнениеот sylvie » 22 Май 2009, 16:53

т.к. договорът ви освен със срок за изпитване е бил и срочен по чл. 68, ал. 1 (за 6 месеца), основанието за прекратяване, което може да бъде вписано в трудовата ви книжка е чл. 325, т. 3 от КТ, т.е. договорът ви да се счита прекратен поради изтичане на уговорения в него срок, а не поради упражняване правото на работодателя да ви освободи в срока за изпитване. може да се обърнете към бившия си работодател и да помолите основанието да бъде поправено.
sylvie
Младши потребител

Назад към Трудово право