начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Предизвестие по чл.328, ал.2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие по чл.328, ал.2

Мнениеот smile77 » 21 Май 2009, 16:53

Здравейте,
Работя на трудов безсрочен договор като Ръководител на отдел .
Преназначена бях с анекс към трудовия ми договор.
Имам дете , което е на 1.6 м.
Днес подписах предизвестие при което ми се казва, че въз основа на чл.328, ал.2 взаимоотношенията ни ще бъдат прекратени , посредством чл.326, 1.
От м.Юни 2008 г. ни беше сменен Изпълнителния директор.

Въпросът ми е дали фирмата има право да ме уволни по този чл.328, ал2?
В случай, че се окаже , че не попадам под този член(328, а.2), подписът ми счита ли се за валиден и предизвестието в сила ли е ?
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят!
smile77
Нов потребител

Re: Предизвестие по чл.328, ал.2

Мнениеот REVOLUTION » 21 Май 2009, 17:30

Много са важни две уточнения.Казвате , че сте преназначена с изменение(анекс) на ТД.Вследствие на това назначение ли станахте ръководител на отдел или бяхте такъв , а след изменението сте друга длъжност?
Точната дата на началото на изпълнение на договорът за управление , ако знаете разбира се.
Иначе предизвестието ви е връчено и след изтичането му ТД ще се прекрати.Но Вие може да оспорвате уволнението като незаконосъбразно в съда и ако са минали повече от 9 месеца от влизане в сила на Дог.упр. и вашето уволнение , имате всички шансове да спечелите.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот smile77 » 22 Май 2009, 09:12

Благодаря за отговора!
Да, с анекс бях преназначена като Ръководител на отдел.Договорът ми беше трудов и безсрочен
15.06.08 е датат на встъпване на новият ни МОЛ.
Законосъобразно ли е този член да бъде приложен за моята позиция?
Девет месеца от назначаването на новият ни МОЛ все още не са минали.
Благодаря.
smile77
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Май 2009, 09:42

Трябва внимателно да се анализира ТД и Длъжностната характеристика , за да се отговори на въпроса , но 90 процента съм сигурен , че Да , принципно правилно е приложен члена като основание.Обаче струва ми се , че бъркате с броенето на месеци, или аз бъркам , с математиката съм на ВИЕ :oops: .Но доколкото КТ няма правила за броене на срокове , ще се приложат общите норми на ЗЗД.Така по мои изчисления 9-месечния срок изтича на 16 март 2009 и ако предизвестието Ви е връчено след тази дата , уволнението на основание чл.328(2) е незаконосъобразно!

П.П
Само последно , от на коя дата е сключен анекса?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот smile77 » 22 Май 2009, 10:46

Здравейте отново!
Анексът ми за преназначение към трудовия ми договор е от 06.06.2005 г. В длужностната ми характеристика никъде непише, че съм имам задължение да ръководя и управлявам компанията, а само, че отговарям за отдела и служителите в него, както и за поверените ни клиенти.
Новият МОЛ е назначен на 14.11.2008/удостоверението , част Вписани обстоятелства, е от тази дата
Отново Ви благодаря предваритено!
smile77
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Май 2009, 11:03

smile77 написа:Здравейте отново!
Анексът ми за преназначение към трудовия ми договор е от 06.06.2005 г. В длужностната ми характеристика никъде непише, че съм имам задължение да ръководя и управлявам компанията, а само, че отговарям за отдела и служителите в него, както и за поверените ни клиенти.
Новият МОЛ е назначен на 14.11.2008/удостоверението , част Вписани обстоятелства, е от тази дата
Отново Ви благодаря предваритено!

Вписването според мен , не е началото на изпълнение на договора , а последното се определя от самия договор.Според мен има добри шансове за оспорване на уволнеинето.Консултирайте се с колега , ако желаете да се борите!

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Трудово право