начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Малко помощ за платения годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Малко помощ за платения годишен отпуск

Мнениеот merian80 » 21 Май 2009, 21:40

Здравейте на всички!
Моля Ви за малко помощ по отношение на ползуването на платения годишен отпуск.
Казусът е следния: Работя на смени и работодателят ми, ми оказва натиск да изляза още 5 дена в платен отпуск, при положение че вече веднъж се съгласих и ползвах 5 дена от тазгодишния си отпуск поради намаляване на производството. Запознах се с чл. 173, ал. 4 и несъответствията започват от тук. За първите 5 дена, които вече ползвах имаше заповед според която трябваше да се оставят по 4 екипа на смяна, а всички останали да излязат в принудителен платен годишен отпуск. За новия принудителен отпуск все още няма заповед, но предполагам че ще стане както първия път - преки заповеди за отпуски не бяха пуснати, а бяхме заплашвани със спиране на премии и др. подобни, с цел сами да си пуснем отпуските (което и направихме). Този път ще откажа да изляза в отпуска и веднага ще ми спрат премиите. Според Вас законно ли е, без основание само тези ,които не са се поддали на натиска да не получват премии, а всички останали да взимат? Интересува ме и какъв е начинът и към кого трябва да се обърна за да си защитя интересите?
Извинявам се за словоизлеянието и предварително Ви благодаря за отделеното време и оказана помощ!
merian80
Нов потребител

Re: Малко помощ за платения годишен отпуск

Мнениеот prim2001 » 22 Май 2009, 16:18

Според мен, логиката на чл.172 е в посока, че инициативата за ползване на отпуск е у работника. Следователно ако не поискате, няма как да ви разрешат. Не подписвайте молба и няма да бъдете в отпуск /поне няма да ползвате от платения годишен/.Колкото до премиите, там ножа е у работодателя.
prim2001
Нов потребител

Re: Малко помощ за платения годишен отпуск

Мнениеот merian80 » 22 Май 2009, 17:07

Благодаря за отговора. Интересува ме дали премиите могат да се дават поизборно, при положение, че това са премии които се дават от икономии на предприятието и не се определят на база лична оценка, т.е. всички работници получават едни и същи премии.
Благодаря ви предварително.
merian80
Нов потребител

Назад към Трудово право