начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Незаконен кандидат за асистент в университет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконен кандидат за асистент в университет

Мнениеот alinnna » 21 Май 2009, 19:32

Проблемът е следния; Кандидатствам за асистент в един университет. Когато се обаждах да си дам документите ми казаха,че макар че съм доктор,ако имам навършени 40 год. не мога да си подам документите.На 39 г. съм и затова ги подадох.В последствие установих,че са приели документите на дама,която е на 42 г. и няма право да участва в коннурса.Това е сериозно нарушение.Искам да ме посъветвате към какъв адвокат да се обърна и кого да съдя-ректората или катедрата,която е допуснала подобно нарушение.
alinnna
Младши потребител

Re: Незаконен кандидат за асистент в университет

Мнениеот donna » 21 Май 2009, 20:25

III. УСЛОВИЯ ЗА ДАВАНЕ НА НАУЧНИ ЗВАНИЯ
Чл. 9. (1) Научните звания "асистент" и "научен сътрудник" се дават на лица с висше образование, не по-възрастни от 35 години, а за лицата с научна степен - от 40 години, които имат постижения в науката или в практиката.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 1975 г.) Изискването за възраст се отнася и за научното звание "преподавател", с изключение на преподавателите по специалните дисциплини във висшите училища по изкуствата.
Чл. 10. Научното звание "старши научен сътрудник II степен" се дава на лица с научна степен, които освен труда, въз основа на който са получили научна степен "доктор", имат и други отпечатани научни изследвания или оригинални творчески постижения на високо научно равнище.

и от правилника

III. УСЛОВИЯ ЗА ДАВАНЕ НА НАУЧНИ ЗВАНИЯ
6. При допускане на кандидатите до конкурс за получаване на научни звания се вземат предвид техните постижения в науката или практиката, както и политическите и моралните им качества.

7.1. Кандидатите за преподаватели трябва да имат най-малко 2-годишен стаж по специалността след завършване на висшето образование.

7.2. Кандидатите за асистенти, научни сътрудници и преподаватели не трябва да бъдат по-възрастни от 35 години, а ако имат научна степен - от 40 години. Възрастта се изчислява към датата на изтичане срока за подаване на документите

Е аз административно наказателни разпоредби не видях ....
donna
Старши потребител

Мнениеот alinnna » 21 Май 2009, 22:15

В такъв случай аз съм в правата си....Какво мога да направя след като другата кандидатка е протеже на един преподавател от катедрата и трябва ли да бъде проведен изпит при положение,че аз съм единствения законен кандидат с докторска степен?
alinnna
Младши потребител

Мнениеот vetre » 21 Май 2009, 23:15

Бре каква дискриминация.
Една жалба до ректора не е ли добър вариант?
То ако вземеш да се съдиш кога ще стане тая.
vetre
Потребител

Мнениеот alinnna » 22 Май 2009, 16:15

И аз си мислех за жалба до ректора, но все още не е ясно дали е негов човек......
alinnna
Младши потребител

Мнениеот lulia » 09 Юни 2009, 00:02

Това, че са приели документите на тази дама - не значи, че тя ще заеме мястото за асистент. Можете да обжалвате административния акт, с който евентуално дамата ще заеме съответното място за което кандидатствате. Приемането на документи, допускането на кандидатите до конкурс - все още не е административен акт и няма какво да оспорвате и кой да съдите.
lulia
Младши потребител

Мнениеот alinnna » 09 Юни 2009, 12:23

На тази дама са взети документите в Личен състав без да е имала разрешение за участие в конкурса при навършен допустима възраст.Тя е трябвало да има такова разрешение предварително,за да й бъдат взети документите,а го е получила чак в края на май. Така, че все пак има нарушение и то доста сериозно.
alinnna
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 12 Юни 2009, 14:29

алина, изчакайте малко и когато това лице бъде назначено , то обжалвате акта за неговото назначение/акт на ректора/ , както и за цялостно провеждане на конкурса и неспазване на процедурата.
p_dyan
Потребител

Мнениеот alinnna » 14 Юни 2009, 14:20

Да, вероятно така ще постъпя, защото ако подам жалба, вероятно ще спрат конкурса докато мине делото, а аз до тогава може и да стана на 40 години :lol:
alinnna
Младши потребител

Мнениеот Melly » 14 Юни 2009, 18:01

Уважаема питаща,

Да не съм прочела някога, че следвайки мнения/съвети на включилите се в темата ви, безвъзвратно сте се провалили.
Ако това се случи, да знаете, писали сте на ваш риск.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот alinnna » 15 Юни 2009, 13:26

Няма да го чуете Мели, все пак не разчитам само на съвети от тук.... :) Прекалено сериозно беше питането ми, така, че бъдете спокойна.. :wink:
alinnna
Младши потребител

Назад към Трудово право