Здравейте. Искам да попитам дали годишния отпуск може да се ползва до края на първото полугодие? Тоест- имам 20 дена, от които до момента да ми останали 10 и ми беше забранено ползването на останалите 10 до края на първото полугодие. Мога да ползвам останалите дни чак след първи юли. Има ли право работодателят да ми забрани ползването при положение, че в договора ми това не е упоменато, а и в Кодекса на труда не намерих нищо по въпроса?
Благодаря предварително за отговорите!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ- забрана за ползване на платен отпуск!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ- забрана за ползване на платен отпуск!
С работодателя за момента ще се разправям сама, искам просто да знам имам ли право да се разправям или някъде из законите и кодексите наистина съществува подобна точка, която разделя ползването на годишния отпуск на две полугодия. Защото работя в тази фирма от няколко години и досега не се е споменавало нищо такова, нито някой е имал проблеми с времето на ползване. И ми е странно как изведнъж някой реши това.
Благодаря.
Благодаря.
- karamelina
- Младши потребител
Трудовоправното отношение е отношение на власт и подчинение за разлика от облигационното, където страните са равнопоставени.
В горния ред на мисли, във вашия случай Работодателят може да може, може и да не може.....
В горния ред на мисли, във вашия случай Работодателят може да може, може и да не може.....
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Трудовоправното отношение е отношение на власт и подчинение ...
Това къде го пише
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
karanedeff написа:Melly написа:Трудовоправното отношение е отношение на власт и подчинение ...
Това къде го пише
...... казал духът на закона
-
Melly написа:karanedeff написа:Melly написа:Трудовоправното отношение е отношение на власт и подчинение ...
Това къде го пише
...... казал духът на закона
Обаче буквата казва друго
Глава пета.
ВЪЗНИКВАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
Раздел I.
Трудов договор
Сключване
Чл. 61. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Трудовият договор се сключва между работника или служителя и работодателя преди постъпването на работа.
-
karanedeff написа:Обаче буквата казва другоMelly написа:karanedeff написа:]Това къде го пише
.........................
Глава пета.
ВЪЗНИКВАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
Раздел I.
Трудов договор
Сключване
Чл. 61. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Трудовият договор се сключва между работника или служителя и работодателя преди постъпването на работа.
Буквите ги учих отдавна, сега свободо чета и зад буквите
-
Равнопоставеност на субектите, участващи в трудовото правоотношение – равна способност на всички лица да участват в трудовите правоотношения като работници/служители и равнопоставеност на всички ЮЛ да наемат лица като работници. На второ място този принцип постановява равни права и задължения на участниците (субектите) в трудовото правоотношение, възможност за равна защита на накърнените им права и интереси. Този принцип е еманация на метода на регулиране на трудовото право, не дава надмощно положение на никоя от страните и се постига балансираност.
жокерче, да не се изгубиш зад буквите
-
karanedeff написа:Равнопоставеност на субектите, участващи в трудовото правоотношение – равна способност на всички лица да участват в трудовите правоотношения като работници/служители и равнопоставеност на всички ЮЛ да наемат лица като работници. На второ място този принцип постановява равни права и задължения на участниците (субектите) в трудовото правоотношение, възможност за равна защита на накърнените им права и интереси. Този принцип е еманация на метода на регулиране на трудовото право, не дава надмощно положение на никоя от страните и се постига балансираност.
Няма да отговоря на заядливия ти тон.
Жокерче, не си прав! - лично мнение
П.П. Ако искаш да водим конструктивен диалог, промени тона си, моля!
-
Лек ден на всички!
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|