Здравейте!
На 18.11.2008г. бях назначен на работа за срок от 6 месеца, по чл.68,ал.1 във връзка с чл.70,ал1. в полза на работодателяЧл. 70. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.. При постъпването ми на работа представих медицинско свидетелство в което са описани болестите ми,а те са : Неинсулинозависим диабет и хипертонична болест на сърцето. Още в първият работен ден бях предупреден от директорката,че ако ползвам болнични заради болестите ми,то това би било проблем.Обясних,че си вземам редовно лекарствата и няма да има проблеми.И така започнах работа,но нещеш ли ме схвана дископатията и постъпих в болница(за което имам епикриза),като следователно отстъствах от работа около 3 седмици.Като се върнах на работа бях предупреден от прекият си началник,че не е желателно да ползвам много болнични.И така до последната седмица на договора,когато ми се наду и възпали ръката.Налагаше се хирургична интервенция,но исках да изчакам до 18.05.2009,когато ми изтичаше договора,да видя дали ще го подновят и тогава да отида на лекар.Това се случваше по време на гергьовденските празници.Тогава моя позната са били заедно с прекия ми началник на гости една вечер и му казала за мен,а той казал да ми предадат да си оправя ръката и тогава да отивам на работа.Въпреки всичко аз питах доктора,дали ръката ми търпи отлагане поне със седмица,но той отговари да не рискувам,защото съм диабетик и може да стане по-лошо.Сцепи ми ръката и ми даде 1 седмица болнични,които изтичаха на 16.05.2009(събота). В понеделник 18.05.2009,отидох на работа,началника ме пита как съм и си работих нормално.30 минути преди края на работният ден го питах какво става с договора ми и той каза,че няма да го подновят,защото собственика искал да прави съкращения и му било по-изгодно такива с временни договори просто да не ги подновява.Приех това обяснение,но днес като си взех трудовата книжка в заповедта пише,че съм освободен по чл.71,ал1.И се питам дали евентуално следващият ми работодател като види този член 71,няма да си каже,че нещо съм некадърен или недисциплиниран и да ми откаже работа(въпреки,че нямам нито дисциплинарни наказания нито пък такива за брак).И имам ли шанс да потърся някакви права,в смисъл поне да бъде променен члена за уволнението ми?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изтекъл трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: изтекъл трудов договор
А на какво друго основание да Ви прекратят Трудовия договор? Клаузата за изпитване има такава цел.
- prim2001
- Нов потребител
Re: изтекъл трудов договор
т.к. договорът ви освен със срок за изпитване е бил и срочен по чл. 68, ал. 1 (за 6 месеца), основанието за прекратяване, което може да бъде вписано в трудовата ви книжка е чл. 325, т. 3 от КТ, т.е. договорът ви да се счита прекратен поради изтичане на уговорения в него срок, а не поради упражняване правото на работодателя да ви освободи в срока за изпитване. може да се обърнете към бившия си работодател и да помолите основанието да бъде поправено.
- sylvie
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|