- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на фамилно име след сключен брак в UK
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Промяна на фамилно име след сключен брак в UK
Здравейте , може ли някой да ми помогне в тази насока. През март тази година сключих граждански брак с английски гражданин в UK, като в сертификата за брак няма изрично споменаване че си сменям фамилното име. От гражданския регистър ми обясниха че промяната на фамилното ми име става автоматично със сключването на брака и сега в UK навсякъде по документите съм с новата фамилия, а в БГ достатъчно ли е това ? Имам предвид само сертификата за брак или не, за да мога да си сменя личната карта и паспорта? Благодаря на всеки ,които би ми помогнал.
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
daniela2008 - Младши потребител
Re: Промяна на фамилно име след сключен брак в UK
От БГ- посолството в UK ми казаха да сам си била завела административно дело в БГ за да си променя фамилното име ....Значи в БГ ще си бъда със старите имена и в UK със новата фамилия по всички документи,, , просто защото не ми се губи време и не ми се наливат пари за глупости,,,
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
просто защото не ми се губи време и не ми се наливат пари за глупости,,,
Няма как да стане така
- punisher
- Потребител
Ами защо трябва да водя дела за нещо, което тук си става по административен ред ? Това са пари и пари,,,,300-500 лева или повече за административно дело,,,и в края на краищата , колко време трябва да бъда в БГ за да мине делото ,,,,,,затова мисля че губне на време,,,,защото тук след 3 години имам възможност дори да си взема британско гражданство и с това да си взема и нов паспорт с името ,което ми е след брака ,и дори ще струва по евтино като такси отколкото административно дело в БГ,,,,
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
А колко по-лесно би било да се омъжите за българин.
ПС: Сори за спама, ама се чувствам длъжен да изтъкна предимствата на БГ мъж пред недостатъците на чужденците.
А иначе освен по съд. ред би следвало да стане с декларация в общината по постоянен адрес. (вж. чл. 14 ал. 2 ЗГР вр. чл. 11 СК)
ПС: Сори за спама, ама се чувствам длъжен да изтъкна предимствата на БГ мъж пред недостатъците на чужденците.
А иначе освен по съд. ред би следвало да стане с декларация в общината по постоянен адрес. (вж. чл. 14 ал. 2 ЗГР вр. чл. 11 СК)
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Защо занимаваш тогава изобщо аудиторията с глупости
Според вас не е глупост човек да води дела за да си узакони фамилното име след сключен брак и да плати 300-500 лева за това?
law_master написа:А колко по-лесно би било да се омъжите за българин.
law_master благодаря ти за съвета наистина !!! А колко до омъжването ми за българин - вече един път бях омъжена за българин, и честно не искам да повторя....Но това е друга тема дето не искам да отварям ,,,,,
Наистина благодаря ти , ще разгледам сега този закон подробно
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
law_master написа:
СК Чл. 11. При съставянето на акта за сключване на брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или взема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се вземе или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.
ЗАКОН
ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.
Aми не става в моя случай , точно защото в англииския Акт за граждански брак не посочват това ,че съпругата приема фамилното име на съпруга. Те не вписват такива неща. Обаче след като си получиш Акта за граждански брак отиваш в администрациите и казваш аз приемам фамилиата на съпруга , преснимат ти Акта за брак и след една седмица си получаваш всички документи променени с новото име (здравна карта, адресна регистрация, и т.н )..и всичко това без пари,,,,След като разбрах ,че в БГ не може само с Акта за брак, щото не пишело изрично "съпругата ще носи фамилията на мъжа си", отидох пак в администрацията да взема някакво удостоверение поне , но ми казаха че не издават такива удостоверения,просто нямат такива и никога не са издавали,,,званях в посолството и там ми казаха ми да що не си заведете едно дело (пари значи за дело, за адвокат, за престой в БГ,,,,и да чакам,,колко не се знае , през това време сигурно ще загубя и работата ми тука ),,,пак званях в общината тука и ми казаха, че наистина по евтино ще ми е да си изчакам 3-те години след брака и да си взема британски паспорт и гразданство,,,,и таксите как виждам са много по евтини ,,,,та затова всъщност пуснах темата във форума,,,,може би очаквах че ще има повече информация или по лесен начин за процедурата в БГ, да не говорим за по евтино,,,,,
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
Вижте, колкото и да е велика държава САЩ , колкото и да са готини игилизите като мъже/дали/, все още България е отделна държава и си има свои закони и суверенитет. Пък като станете гражданин на Империята дето слънцето не залязва, или каквото там е останало от нея, не си променяйте имената.Тук откъде ще знае държавата ,че Вие сте се омъжили и как се казвате сега.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Вижте, колкото и да е велика държава САЩ , колкото и да са готини игилизите като мъже/дали/, все още България е отделна държава и си има свои закони и суверенитет. Пък като станете гражданин на Империята дето слънцето не залязва, или каквото там е останало от нея, не си променяйте имената.Тук откъде ще знае държавата ,че Вие сте се омъжили и как се казвате сега.
Хора, аз чисто и просто говоря като обикновен гражданини вече обясних откъде ще знае държавата,,,ще знае щото представям Акт за граждански брак,,,,,Генералния въпрос беше защо тук на гражданина му сервират всичко максимално облекчено и без да го дерат за пари от всякъде , а в БГ само бюрокращина, бумащина и пари , пари ,,,,,,,,,е тва беше основното с което се сблъсках,,,,и специално за законите в БГ - ми ние не сме ли европейска държава вече? ми защо и на българина да не му е лесно , както на другите европейци,без тия задушаващи административни изисквания,,,????
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
daniela2008, след като не пише в акта за сключване на брак, че приемаш името на съпруга си, то на нашите нотариуси нищо не им пречи да удостоверят този факт - т.е. ако представиш нот. заверена декларация че приемаш името на съпруга си, заедно с акта за сключване на брак не би трябвало да откажат да извършат промяната.
...И те така...
-
law_master написа:daniela2008, след като не пише в акта за сключване на брак, че приемаш името на съпруга си, то на нашите нотариуси нищо не им пречи да удостоверят този факт - т.е. ако представиш нот. заверена декларация че приемаш името на съпруга си, заедно с акта за сключване на брак не би трябвало да откажат да извършат промяната.
Благодаря ти за съвета law_master, ще го направя това!
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
law_master написа:daniela2008, след като не пише в акта за сключване на брак, че приемаш името на съпруга си, то на нашите нотариуси нищо не им пречи да удостоверят този факт - т.е. ако представиш нот. заверена декларация че приемаш името на съпруга си, заедно с акта за сключване на брак не би трябвало да откажат да извършат промяната.[
И кой точно факт да удостоверят колега, че пише в нещо в документ издаден от чужда държава или че тя тържествено обещава да му носи името.
Защо всички забравятте , че поне засега госпожата е български гражданин и имената и се образуват въз основа на българските закони. И какво я.... общината и по постоянен адрес , че във Великобритания жената автоматично приема имената на съпруга,което не ми се вярва и да е точно така, а на всичкото отгоре бракът е сключен в САЩ. Те да не са там експерти по МЧП.
- sunrise
- Активен потребител
Вярно колега, приемам забележката , какви САЩ, още не съм се събудила явно .Но твърдо стоя зад становището си ,че не може да се променя фамилното име по този начин. Доколкото ми известно в повечето държави изобщо няма бащино име, а другаде съпругата приема двете имена на съпруга си -личното и фамилното . Това означава ли,че ще трябва български гражданин да го прави щото така било не знам къде си?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:И кой точно факт да удостоверят колега, че пише в нещо в документ издаден от чужда държава или че тя тържествено обещава да му носи името.
Защо всички забравятте , че поне засега госпожата е български гражданин и имената и се образуват въз основа на българските закони. И какво я.... общината и по постоянен адрес , че във Великобритания жената автоматично приема имената на съпруга,което не ми се вярва и да е точно така, а на всичкото отгоре бракът е сключен в САЩ. Те да не са там експерти по МЧП.
Ами нали ако бракът е сключен в БГ, в акта за брак пише, че жената е съгласна да приеме името на съпруга си. Понеже бракът е сключен в UK, според техните закони такова нещо не се вписва в издадения акт за сключване на гр. брак. И след като жената е пробвала в БГ да си смени фамилията, от общината са и отказали понеже
в акта никаде няма записано, че тя е съгласна да приеме фамилията на съпруга си. Следователно ако представи такава декларация заедно със акта за сключен брак, би трябвало да извършат съответната промяна, понеже все още бракът й не е регистриран тук.
Ако бъркам, моля да ме поправите.
...И те така...
-
И какво ще декларира, че във Великобритания законът е такъв и тя е приела "автоматично "фамилията му или че желае да носи тази фамилия? Ами то така с декларация всеки ще си променя името. И как ще разберат от Общината ,че във Великобритания така стоят работите?
Иначе, нотариуса ще Ви завери подписа, ама файда йок, както казват във Великобритания .
Иначе, нотариуса ще Ви завери подписа, ама файда йок, както казват във Великобритания .
- sunrise
- Активен потребител
Предполагам че има няколко десетки хиляди случаи на сключен граждански брак между българки и чужденци в чужбина.
И всички тези жени не знаят как се казват в България или как да си сменят името за да не са с различни имена в различните държави.
България сигурно е най-суверенната държава в света - със свои закони и правила.
И всички тези жени не знаят как се казват в България или как да си сменят името за да не са с различни имена в различните държави.
България сигурно е най-суверенната държава в света - със свои закони и правила.
- popo45
- Потребител
Имах точно такъв случай.Моя братовчедка се омъжи за англичанин.Роди се детенце.Тъй като в работата си е била известна с фамилията по мъж тя поиска да я добави и в БГ документите си.
Подадох молба в РС,приложих-преведен акт за брак,акт за раждане на детенцето,както и посочих свидетел,който е работил с нея там и може да докаже,че всички се обръщат към нея с новата фамилия.По делото бяха достатъчни писмените доказателства и свидетелят не беше допуснат.Без никакви проблеми съда прибави брачната фамилия и братовчедка ми се сдоби нови документи.
Подадох молба в РС,приложих-преведен акт за брак,акт за раждане на детенцето,както и посочих свидетел,който е работил с нея там и може да докаже,че всички се обръщат към нея с новата фамилия.По делото бяха достатъчни писмените доказателства и свидетелят не беше допуснат.Без никакви проблеми съда прибави брачната фамилия и братовчедка ми се сдоби нови документи.
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
http://dragneva.com/
- veda_iv
- Потребител
veda_iv написа:от veda_iv на 22 Апр 2009, 04:30
Имах точно такъв случай.Моя братовчедка се омъжи за англичанин.Роди се детенце.Тъй като в работата си е била известна с фамилията по мъж тя поиска да я добави и в БГ документите си.
Подадох молба в РС,приложих-преведен акт за брак,акт за раждане на детенцето,както и посочих свидетел,който е работил с нея там и може да докаже,че всички се обръщат към нея с новата фамилия.По делото бяха достатъчни писмените доказателства и свидетелят не беше допуснат.Без никакви проблеми съда прибави брачната фамилия и братовчедка ми се сдоби нови документи.Имах точно такъв случай.Моя братовчедка се омъжи за англичанин.Роди се детенце.Тъй като в работата си е била известна с фамилията по мъж тя поиска да я добави и в БГ документите си.
Колко време отнема такова дело? Колко ще ми струва?
Имам престой в БГ през май за 2 седмици и след това чак след 1-2 години евентуално ще се варна пак за 1-2 седмици.
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
Здравей daniela2008,
абсолютно не съм на ясно как попаднах на твоето запитване относно взимането на фамилното име на съпруга ти. Даже се регистрирах във форум за да напиша отговора.
Не съм прочела всички мнение, но определено не си влязла в правилния форум, ако питаш мен. Не съм адвокат, юрист и т.н., но понеже минах през същият път само преди месец ще ти кажа стъпките.
Аз съм омъжена за българин, но подписахме в Лондон. Както ти е известно на акта за сключване на брак никъде не се упоменава, че искаш да вземеш фамилията на съпруга ги. В България ще ти дадат „умни” съвети, да ти го допишат на официалният документ или да създадат анекс към него. Няма да изпадам в подробности по абсурдни мнения и решения.
Ето ти стъпките.
1. смяната на фамилното ти име може да стане в Англия с DEED POLL http://www.deedpoll.org.uk/?OVRAW=deed%20poll%20name%20change&OVKEY=deed%20poll%20name%20change&OVMTC=standard&OVADID=1454219031&OVKWID=12932649531
На сайта са упоменати стъпките. Всичко става он лайн. Не забравяй при поръчката да поискаш няколко копия на оригинала.
След като ти изпратят документа ти се дава възможност да го разгледаш и ако си съгласна как ти е изписано името (аз даже си добавих А-то към фамилията) ти изпращат копията. Оригинала остава за теб и от тук нататък работиш САМО с копието. Процеса в зависимост от това за каква поръчка си платила може да ти отнеме от 1 ден до 2 седмици.
2. Отиваш с оригиналния документ и копието при solicitor (офисите им са на всяка пряка, ако живееш в Лондон). Носи си БГ паспорт и документа (оригинален и копие, слагат печати и подписи на двата). Мисля друго не искаха.
3. С копието вече заверено при solicitor го изпращаш за да ти сложат апостил. Две седмици по пощата, ако отидеш на място ти слагат печат още същия ден.
The Legalisation Office
Norfolk House (West)
437 Silbury Boulevard
Milton Keynes
MK9 2AH
Като получиш документа го изпращаш на някой познат в БГ. Те го превеждат и го пращат да се завери във външното ни министерство.
След това документа се подава (хъм, в общината на съпруга ти). При теб може би ще е в твоята община. Тук за да влезеш в регистрите ще им трябва около 2 седмици.
Ако имаш въпроси ми пиши на лични и ти желая успех, но преди да си купиш билета за БГ добре си провери нещата за да не се окаже, че си летяла напразно.
А, да и билетите ти трябва да са с двете ти различни фамилии. Два, еднопосочни. Надявам си ме разбра.
Успех.
абсолютно не съм на ясно как попаднах на твоето запитване относно взимането на фамилното име на съпруга ти. Даже се регистрирах във форум за да напиша отговора.
Не съм прочела всички мнение, но определено не си влязла в правилния форум, ако питаш мен. Не съм адвокат, юрист и т.н., но понеже минах през същият път само преди месец ще ти кажа стъпките.
Аз съм омъжена за българин, но подписахме в Лондон. Както ти е известно на акта за сключване на брак никъде не се упоменава, че искаш да вземеш фамилията на съпруга ги. В България ще ти дадат „умни” съвети, да ти го допишат на официалният документ или да създадат анекс към него. Няма да изпадам в подробности по абсурдни мнения и решения.
Ето ти стъпките.
1. смяната на фамилното ти име може да стане в Англия с DEED POLL http://www.deedpoll.org.uk/?OVRAW=deed%20poll%20name%20change&OVKEY=deed%20poll%20name%20change&OVMTC=standard&OVADID=1454219031&OVKWID=12932649531
На сайта са упоменати стъпките. Всичко става он лайн. Не забравяй при поръчката да поискаш няколко копия на оригинала.
След като ти изпратят документа ти се дава възможност да го разгледаш и ако си съгласна как ти е изписано името (аз даже си добавих А-то към фамилията) ти изпращат копията. Оригинала остава за теб и от тук нататък работиш САМО с копието. Процеса в зависимост от това за каква поръчка си платила може да ти отнеме от 1 ден до 2 седмици.
2. Отиваш с оригиналния документ и копието при solicitor (офисите им са на всяка пряка, ако живееш в Лондон). Носи си БГ паспорт и документа (оригинален и копие, слагат печати и подписи на двата). Мисля друго не искаха.
3. С копието вече заверено при solicitor го изпращаш за да ти сложат апостил. Две седмици по пощата, ако отидеш на място ти слагат печат още същия ден.
The Legalisation Office
Norfolk House (West)
437 Silbury Boulevard
Milton Keynes
MK9 2AH
Като получиш документа го изпращаш на някой познат в БГ. Те го превеждат и го пращат да се завери във външното ни министерство.
След това документа се подава (хъм, в общината на съпруга ти). При теб може би ще е в твоята община. Тук за да влезеш в регистрите ще им трябва около 2 седмици.
Ако имаш въпроси ми пиши на лични и ти желая успех, но преди да си купиш билета за БГ добре си провери нещата за да не се окаже, че си летяла напразно.
А, да и билетите ти трябва да са с двете ти различни фамилии. Два, еднопосочни. Надявам си ме разбра.
Успех.
- tea_75
- Нов потребител
law_master написа:daniela2008, след като не пише в акта за сключване на брак, че приемаш името на съпруга си, то на нашите нотариуси нищо не им пречи да удостоверят този факт - т.е. ако представиш нот. заверена декларация че приемаш името на съпруга си, заедно с акта за сключване на брак не би трябвало да откажат да извършат промяната.
[/quote]law_master написа: Ами нали ако бракът е сключен в БГ, в акта за брак пише, че жената е съгласна да приеме името на съпруга си. Понеже бракът е сключен в UK, според техните закони такова нещо не се вписва в издадения акт за сключване на гр. брак. И след като жената е пробвала в БГ да си смени фамилията, от общината са и отказали понеже
в акта никаде няма записано, че тя е съгласна да приеме фамилията на съпруга си. Следователно ако представи такава декларация заедно със акта за сключен брак, би трябвало да извършат съответната промяна, понеже все още бракът й не е регистриран тук.
Ако бъркам, моля да ме поправите.
Law_master точно това направих :
Преведен и легализирах акта ми за брак сключен в UK и заедно с него приложих нотариално заверена декларация че искам да нося името на съпруга ми, копие от мойта лична карта и копие от паспорта на съпруга ми, и въз основа на така представените документи регистрираха брака ми в БГ ми издадоха български акт за сключен брак и в него е отбелязано че приемам фамилията на съпруга ми .
Law_master благодаря ти и ти пожелавам успех в професията !!!
Благодаря и на теа-75 най -сърдечно, като по процедурата DEED POLL имам възможност да променя фамилното име на сина ми , дори без сегашният ми съпруг да го осиновява.
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|