начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Моля за съвет как да си получа заплатата!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет как да си получа заплатата!!!

Мнениеот zaret0 » 17 Май 2009, 17:37

Здравейте :) Аз съм студентка, която по стечение на обстоятелствата работи като сервитьор. На 04.04.09г. започнах работа в заведение като уговорката за заплащане беше определена сума за всеки отработен ден + процент от собствения оборот. Трудовият ми договор е подписан на 16.04.09г. на 4-часов работен ден и посочена в него твърда заплата като нито работното време, нито заплащането отговарят на действителните. На 09.05.09г. съобщих на работодателя си, че искам да напусна, при което той побесня и ме изгони незабавно. Поради така стеклите се обстоятелства не съм подавала молба за напускане. Към днешна дата не съм получила никакви пари за полагания повече от месец труд в заведението и управителя отказва да ми даде заплатата. Не съм запозната с действащите закони в областта и наистина не знам към кого да се обърна и как да си защитя правата. Моля за съвет !!!
Последна промяна zaret0 на 17 Май 2009, 18:16, променена общо 1 път
zaret0
Нов потребител

Re: Моля за съвет как да си получа заплатата!!!

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Май 2009, 18:02

Първо, към Агенция по заетостта.

След това - възможно е към съда. Не е сложно да се уведоми работодателя, за да заплати заплатата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zaret0 » 17 Май 2009, 18:23

Благодаря , lawyer :) Сега разгледах някои от казусите, обсъждани по форумите и ми става ясно, че най-вероятно няма да получа нищо заради липсата на предизвестие, макар и не по моя вина. А относно съда - ако стигна до там вероятно разходите ми ще са повече от това, което ми дължат като заплащане.
zaret0
Нов потребител

Мнениеот zaret0 » 19 Май 2009, 00:30

В договора упоменат ли е срок за предизвестие ?
Ако да, то той важи и за двете страни, и щом едната е "изгонена", значи работодателят не е спазил срока.
А кой ще потвърди, че работникът е "изгонен"?

Споко ! Щом е побеснял, значи, че или му е трудно да си намери работници, или работникът е бил доста по-ценен, отколкото му е плащано. Последното повишава самочувствието!

Като приключи случая, ще напишеш ли кое е заведението ? Please![/quote]

Няма как да го докажа, едва ли някой от останалите работници би си ритал трудовата книжка и да застане на моя страна, разказвайки разигралата се грозна сцена. Лично аз съм склонна да прежаля тези пари, но да си спестя нерви и главоболия, а и само мога да се радвам че съм напуснала подобно място. Смятам се за интелигентен човек и простотията, на която станах свидетел там, ми дойде малко в повече. Става въпрос за една варненска дискотека. Благодаря ти за мнението иначе :)
zaret0
Нов потребител

Назад към Трудово право