начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

За съдебната власт - GeorgiKERELOV

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Прокурорският произвол със съдебна благословия в България

Мнениеот GeorgiKERELOV » 13 Май 2009, 23:26

balance написа:
Това горното го прекопирах едно към едно от сайта, посочен под текста, само че пропуснах да сложа кавичките. Така че, сърдете се на "журналиста", ако нещо е объркал... И да прощават малограмотните читатели за грешката му, която не се успели да видят веднага. А иначе по самото уволнение нещо ще кажете ли ?

За журналиста е и разбираемо, и донякъде извинително да сбърка. За Вас, уважаеми Керелов, е разбираемо - говори за практиката Ви, по-точно за липсата на такава. И не е извинително, защото все пак сте юрист :wink: .
По самото уволнение "нещо" ще каже Върховният административен съд, ако Цветкова реши да обжалва. Според мен е пълен абсурд да се приеме, че едно недоказано и следователно несъществуващо деяние (защото докато не влезе в сила присъда, с която това деяние се приема за извършено, то не се счита доказано) да уронва престижа на съдебната власт. Но, за разлика от Вас, аз се отнасям с почит и респект към правораздавателните институции и за мен единствено меродавно би било мнението на ВАС при евентуално обжалване.

Като че ли някои хора имат слабост да участват с множество алетернативни никове. Тъкмо беше настанала скука от известно време тука, и хоп, малко раздвижване пак. :D

Та, драга, какво ви е криво по-точно ? Че ВСС е уволнил съдийката Цветкова ? Че ВСС го е съобщил на журналистите ? Че журналистите го съобщават на населението ? Че журналистите са направили грешка при посочването на местоработата на съдийката ? Че съм възпроизвел съобщението на журналистите тук без да съм поправил грешката им ? Че ВСС е съставен от 25 видни правници начело с председателите на върховните съдилища и главния прокурор, и че настоящето произволно уволнение, за каквото го смятате, се върши съгласно теорията на председателя на върховния административен съд за произнасяне на назидателни уволнения ? Че спорът за законността на уволнението ще бъде разглеждан от съда, чийто председател го е гласувал като виден член на ВСС (тайно, разбира се) ? Че съдът ще е прав, дори когато съгреши ? Че настоящата тема е отворена и се пише по нея ? Че нещо друго ли ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот balance » 14 Май 2009, 00:36

Та, драга, какво ви е криво по-точно ? Че ВСС е уволнил съдийката Цветкова ? Че ВСС го е съобщил на журналистите ? Че журналистите го съобщават на населението ? Че журналистите са направили грешка при посочването на местоработата на съдийката ? Че съм възпроизвел съобщението на журналистите тук без да съм поправил грешката им ?

Да, да. Няма значение къде работи този съдия, какво е направил, какво е доказано и какво не. За Керелов има значение, че "съдийката" е уволнена. А Керелов от бързане да направи това журналистическо "съобщение" достояние на форума, забравя дори да го прочете.
Че ВСС е съставен от 25 видни правници начело с председателите на върховните съдилища и главния прокурор, и че настоящето произволно уволнение, за каквото го смятате, се върши съгласно теорията на председателя на върховния административен съд за произнасяне на назидателни уволнения ?

Блестяща теория, няма що. "Назидателни уволнения" :shock: . Какво пък ... съдиите са свикнали на всичко, и това ще преживеят.
balance
Потребител

Мнениеот karanedeff » 14 Май 2009, 06:44

GeorgiKERELOV написа:Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни бившата председателка на Апелативен съд (АС) във Варна Анелия Цветкова в качеството й на съдия.

Магистратите мотивираха решението си не с делото срещу нея, а с етичните норми, които не позволяват на съдиите да уронват престижа на изпълнителната власт.

http://dnesplus.bg/Society.aspx?d=279651

Нямам думи.

След такива гафове би следвало да си замълчиш.
Да беше ползвал инфото от началната страница на Лекс.бг
Съмнения около назначения на съдии от техните майки във ВСС
.....
По време на същото заседание ВСС реши да уволни дисциплинарно като съдия бившата шефка на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Тя бе заловена при акция на ДАНС и прокуратурата миналата година, докато получава 10 000 лева в белязани банкноти. По-късно при обиск в дома и бяха открити още 150 000 лева в брой.

На този етап тя не е осъдена за получаване на откуп, каквито са обвиненията на прокуратурата. От ВСС обаче обясниха, че дисциплинарното уволнение е за уронване на престижа на съдебната власт и няма нищо общо със съдебното производство.

Изображение
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 14 Май 2009, 10:02

Изглежда омразата към госпоидин Керелов тук е толкова силна, че дори техническите му грешки са повод за нападки на тема професионална чест! :lol:
Откъде да знае човекът разликата между апелативен и административен съд. На него, горкия, от активна обществена дейност не му остава време в съд да влезе, а Вие искате да прави такива разграничения

И на мен, "горкия", не ми е ясна system "разликата" межу тези два съда... по-точно по какво се различава категорията "председател" на апелативен от "председател" на административен съд. Моля ви да ми го разясните на мен неграмотния, ако може с позоваване на текстове от ЗСВ. Въпросът ми, разбира се, е риторичен...
Колкото до "секс-бомбата" (по ivan_lawyer)... Склонен съм да вярвам, че е виновена. Но това по никакъв начин не оправдава прибързаните действия на ВСС. Те, ВСС, най-вече трябва да бъдат пунктуални при спазването на Закона! Само ще припомня, че не много отдавна бяха си издали един правилник в нарушение на само на ЗСВ, но и на Конституцията, та се наложи да бъдат вкарвани в правия път от ВАС... Цветът на юридическата мисъл в България!
Мечката днес играе в съда на съседите ви, уважаеми съдии... а утре?
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 14 Май 2009, 10:17

Просто не мога да разбера къде е дебатът ? На едно място са писали апелативен съд и изпълнителна власт, на друго са писали административен съд и съдебна власт. Съдийката обаче е същата, както и че мотивът за уволнението й е уронване от нея на престижа на нещо си. Оставих една извадка от публикуваното в сайта на новинарска агенция (дословно цитиране) - може и това да са чули там хората, та затова и това предават. :D Може и да не разбират много журналистите, но тук читателите се ориентират в казуса и от така поднесената информация сами отстраняват евентуални грешки в съобщението на някои медии. :roll:

Сложих информация за това, което прочетох на посочения от мен сайт, така както тя се е появила там. Както виждате, до момента дори не съм я коментирал. Информацията не излиза от мен, та да отговарям за нея. Обаче като гледам, тук се коментира всичко друго, само не и самото уволнение и мотивите му, които хората писали по-горе явно са разбрали едно към едно. Поради липса на капацитет ли, поради друга причина ли ? :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 14 Май 2009, 10:40

Сещам се и за още едно нещо, по повод посочения в съобщението мотив за уволнението на съдийката: уронване на престижа на изпълнителната (вместо съдебната) власт. Дали пък да не е това точният мотив, защото всъщност (независима) съдебна власт де факто няма, а тя е под команда на изпълнителната (несъмнено съдийката Цветкова като е отменяла актове на изпълнителната власт, е уронвала престижа й ) ? :roll: Значи съдиите и прокурорите са част от изпълнителната власт и мотивът посочен в съобщението е верен. Вижте последните съдебни саги с отказа на регистрация на новото ръководство на СДС в СГС и с регистрацията в ЦИК от старото му ръководство, и против волята на новото, за участие със самостоятелна листа в изборите за европейски парламент - ако някой може да ни убеди в независимостта на съдиите, моля да заповяда. :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 14 Май 2009, 12:13

karanedeff написа:Нямам думи.

След такива гафове би следвало да си замълчиш.
Да беше ползвал инфото от началната страница на Лекс.бг
Съмнения около назначения на съдии от техните майки във ВСС
.....

На този етап тя не е осъдена за получаване на откуп, каквито са обвиненията на прокуратурата. От ВСС обаче обясниха, че дисциплинарното уволнение е за уронване на престижа на съдебната власт и няма нищо общо със съдебното производство.

Драги колега, вие този откуп пък сега откъде го изровихте ? :D Да не би тази съдийка да е участвала и в отвличания ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Re: Съдиите от Софийския апелативен съд протестират: За какво ?

Мнениеот cerera » 14 Май 2009, 17:22

Може би съдите са недоволни /не всички, а само част от тях/именнно, поради знанието, че новият административен ръководител ще въведе ред, който не би им харесал, предвид слуховете, които се носят за "стегнатият съд".
cerera
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 14 Май 2009, 17:27

Кой знае колега, картинката стана много шарена :lol:
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 14 Май 2009, 21:46

ВСС пише спешно до парламента

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) избраха за изпълняващ длъжността административен ръководител на Софийския апелативен съд Снежана Душкова, а за изпълняващ длъжността админтистративен ръководител на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева.

Това се наложи, тъй като срещу избора на административни ръководители на двете съдилища са постъпили жалби във Върховния административен съд. Според разпоредбите в Закона за съдебната власт, административните ръководители в съдилища, прокуратури и следствени служби не могат да встъпят в длъжност, ако изборът им е обжалван.

Кадровиците на ВСС за това и решиха да пишат спешно до Народното събрание, за да се върне старата разпоредба в ЗСВ според, която независимо от постъпилите жалби административните ръководители стъпват в длъжност в момента на избора им. ...

14 май 2009
http://www.vsekiden.com/?p=50836
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 14 Май 2009, 21:59

НЕЛИ КУЦКОВА:

Проблемът идва основно от това - ще го кажа с две думи: при наличие на трима кандидати, два от които са несъмнено по-добри, защо беше избран третият? Това е проблемът. Какви бяха критериите, след като обективните, професионални критерии на двете други кандидатки, очевидно, са по-добри? На какво се дължи това, че съветът избра ген. Пенгезов? Оттам нататък вече почваме да разсъждаваме за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, за критериите, при които се извършват назначенията на такива важни места и, очевидната необходимост от обществен контрол върху работата ва ВСС, като искам да направя едно разграничение - не бива да се слага под един знаменател целият ВСС, в него има много почтени и достойни хора, но за съжаление, не са достатъчно за едно мнозинство.

13 май 2009, пред БНР
http://www.cross-bg.net/index...temid=95

Интересно, това което казва г-жа Куцкова не означава ли всъщност, че мнозинството във Висшия съдебен съвет е съставено от непочтени и недостойни хора?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 14 Май 2009, 23:02

kostadin.iordanov каза:
Интересно, това което казва г-жа Куцкова не означава ли всъщност, че мнозинството във Висшия съдебен съвет е съставено от непочтени и недостойни хора?

Хм... Изключително интересен и немаловажен въпрос! Лично аз съм склонен да кредитирам доверие на госпожа Куцкова. Все пак тя не е физик или фаянсаджия. Тя е върте в системата!
Но за да добия собствена представа що за хора администрират съдебната система у нас, аз се опитвам да си отговоря на следните въпроси:
1. Може ли да е почтен един човек, който си гласува едни пари, защото излизал от системата... като й става началник?
2. Може ли да е достоен един юрист, който гласува за правилник, който е в явно противоречие на законите и самата Конституция?
... и още други все такива ...
Вероятно и госпожа Куцкова си ги задава тези въпроси ... и още други все такива ... и изглежда си е отговорила на тях.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот vale72 » 14 Май 2009, 23:31

браво за смелоста!гледах ги по нова,още веднъж БРАВО.колеги с вас ме!
vale72
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 15 Май 2009, 01:52

plamen_penev написа: Но магистрати, за които понятия като чест, достойнство и професионализъм са напълно непознати съвсем не са рядкост и е установен не само от мен факт!
тези съдилища като новосъздадени им предстои да бъдат овладявани и подчинени от мафиотските структури, а ние не знаем дали и на кого се е опънала дамата.
Много странно е също, че прокуратурата, която всички добре познаваме, проявява такова голямо усърдие да събира наистина ненужни за съда доказателства (да ме прощават съдиите тук!). Тази прокуратура, за която лъжесвидетелството в съда е приемливо явление, а пропускането на убития в обвинителен акт - простима грешка... да не ставам подробен...

"Мафиотските структури" - разбор и обяснение на термина:
Мафия :arrow: Политици + Престъпници

А престъпник е "................... с влязла в сила осъдителна присъда".

която всички добре познаваме - познаваме си я, ама как да я махнем ?

Е, как да стане ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 15 Май 2009, 11:28

Не мисля doc03, че наркопласьора, от когото да кажем си купувам дрога или от когото виждам през прозореца си да си купуват дрога децата от близкото училище трябва непременно да има влязла в сила присъда за да знам, че е престъпник. Не осъждането, а самият факт на извършването превръща до скоро почтения човек в престъпник. Осъждането в съда засяга само правото ми да го нарека така на висок глас и на публично място... Това само като уточнение за понятието "мафия". :)
Колкото до прокуратурата... Не мисля, че трябва да я махкаме. Поне аз не знам с какво да я заменим. Тя си има своите обществени функции. Познавам и не един прокурор, за който "право" не е празна дума. По-скоро трябва да я накараме да работи срещу престъпниците пълноценно. Това може да стане лесно като бъдат прогонени от нея доказано калпавите и на тяхно място назначени нови. Имаме достатъчно млади момчета и момичета юристи, които с радост биха си заработвали заплатите в нея! Обаче, както казвате, "...Политици + Престъпници"... :(
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 15 Май 2009, 12:47

Мафията е точно политици + престъпници. Иначе казано - престъпници (дори и неосъждани), които стават политици. Дали не познаваме поне по двайсетина такива ? Проблемът е, че на българина му писна от задкулисните игрички на тия същите и като не може да промени нищо, се научи да приема доста по-философски отколкото трябва дебелите далавери на управниците. За повечето хора думата "престъпник" се изчерпва с понятията за "кражба" и "убийство". Кой колко е крал и изнасял вече не интересува никого. Като с Вальо-Топлото. Всяко чудо за три дни.
А и доста умело се отвлича общественото мнение от истинските престъпници на високо ниво. Не говоря за педофили и дребни крадци. Това се случва. Говоря за откраднатите милиони, пропуснатите още по-големи суми, свързаните с това убийства, отвличания, побои и пр.
Прави ми впечатление, че казуси от преди години, позабравени вече, наистина зверски, но вече дискутирани, се афишират отново с пълна сила в медиите точно когато стане гаф "горе". Та нали народа иска "хляб и зрелища". Хляба му го взеха, та поне зрелища да не липсват.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 15 Май 2009, 16:35

Мога само да се подпиша, doc03, под казаното от вас току-що!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Май 2009, 16:58

Док03,

Ще ми се да вярвам, че хапеш, за да пробиеш. Иначе, ми се ще да вярвам, че не се приемаш на сериозно.

Какви са греховете на Вальо Топлото? Всеки студент по Търговско право ще ти отговори на на въпроса за отговорността на търговският изпълнителен директор. Къде намесваш обществото и къде са нарушени обществените интереси. Имаме търговското дружество - Топлофикация АД. То е еднакво и за частните капитали и за държавните. То не е държавно стопанско обединение или нещо. От поне десет години няма такива в РБ.

Значи, аз си регистрирам фирма и съм неин изпълнителен директор. Дяловете във фирмата са собственост на мен, на баба ми, няма значение. Изведнъж идва някакъв прокурор с яйцевидна глава и почва да ми каканиже - къде са салфетките, къде са отварачките за буркани, дайте ми отчет?

Къде живеем - аз недоумявам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот doc03 » 16 Май 2009, 01:11

Няма накъде да пробивам. При мен стената е дебела, а РПГ-та не дават.
То е ясно, че Вальо е бушон. Ама точно за това говоря! А над него, а по хоризонтала?!
Не хапя бе човек. Просто - мнение.

Сега, тук и завинаги - с най-добри чувства, даже и към ухапаните. Всички сме в крайна сметка в един кораб.

Аватар
doc03
Активен потребител

Re: Обжалване на кадровите решения на ВСС

Мнениеот melanie » 19 Май 2009, 10:52

По въпроса за отношението на прокуратурата и скептицизма виж две решения на ВСС :
Решение по т.10 в протокол № 36/ 15.09.2008г. на ВСС
Решение по т.1 и т.1.2 в протокол № 2/ 14.01.2009г. на ВСС

В момента проблем създаде ВАС по обжалване, но считам че скоро ще бъде разрешен.
Въпроса е, че процедурите се проточват във времето и това в повечето случаи демотивира хората да се борят с незаконосъобразности на администрацията, които им увреждат правата и законните интереси.
Убедих се от собствен опит, че трябват много яки нерви, упорство и постоянство, първо докато се съберат всички относими по случая доказателства по всякакви възможни начини и чак накрая като се сглоби картината да се атакува и изкорени проблема из дъно.
melanie
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт