начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

ПРЕПОРЪКА

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРЕПОРЪКА

Мнениеот JoyBringer » 07 Май 2009, 12:43

Здравейте, моля за мнение.
Работя в една фирма от 7 месеца.
Желая да си поискам препоръка, без да ми трябва точно сега, а за да ми е подръка.
Не мисля да напускам, просто държа да имам препоръка за работата ми досега в компанията.
Има ли законова разпоредба в тази връзка?
Могат ли да ми откажат да ми дадат?Има ли срок, в който следва това да стане?
Благодаря Ви.
Успешен ден!
JoyBringer
Потребител

Re: ПРЕПОРЪКА

Мнениеот milletti » 07 Май 2009, 13:25

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=14&t=2436

Подобно искане от Ваша страна ще е индикация за работодателя Ви, че си търсите друга работа. Издаването на препоръки има по-скоро пожелателен характер, отколкото задължителен. Ако искате да се вкарате в "срокове, задължения" и т.н. /не че ги има/, си пуснете молба за издаване на препоръка в деловодството на фирмата, разбира се с входящ номер :)
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот JoyBringer » 07 Май 2009, 21:30

Miletty,
Благодаря за становището.
Ето го и отговора- даде ми го "Bojo" в сайта http://www.odit.info:
Задължение на работодателя за издаване на документи

Чл. 128а. (Нов - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) (1) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен да му издаде и предостави необходимите документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, в 14-дневен срок от искането.
(2) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен в срока по ал. 1 да му предостави обективна и справедлива характеристика за неговите професионални качества и за резултатите от трудовата му дейност или обективна и справедлива препоръка при кандидатстване за работа при друг работодател.
(3) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.
JoyBringer
Потребител

Мнениеот rts » 08 Май 2009, 14:59

JoyBringer, права е Милети. Цитата от Bojo касае само документи относно трудовото правоотношение. Препоръката, обаче, не е документ относно трудовото правоотношение, а писмо от работодателя до неопределен адресат (а може и до конкретен адресат), изготвено с цел да мотивира адресата да Ви наеме на работа и най-често съдържа положителна субективна оценка на вашите качества, която не притежава удостоверителна сила.
Не можете да задължите работодателя си да Ви препоръчва на когото и било, така, че цитираните от Bac нopми ca неприложими относно снабдяването с Препоръка.
rts
Активен потребител

Мнениеот twist » 08 Май 2009, 15:41

Аха, значи трябва да се убедим какво разбира чл. 128а ал. 1 от КТ под фразата: "документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение" и е ли препоръката "документ, удостоверяващ факти, свързани с трудовото правоотношение"
Някъде да има легална дефиниция за "препоръка"? :roll:
twist
Младши потребител

Мнениеот rts » 08 Май 2009, 16:12

На всички, които превръщат юридическия форум в говорилня - една голяяма българска "благословия".
rts
Активен потребител

Мнениеот twist » 08 Май 2009, 16:41

rts написа:На всички, които превръщат юридическия форум в говорилня - една голяяма българска "благословия".

Като изключим, че форумът е юридически, той все пак е форум, което според един тълковен речник означава: Масово представително събиране; събрание, конференция, конгрес.

Говорилня си е почти синоним на форум. Така че как да превърнем едно нещо в него самото :D

BTW, "благословиите", особено "голеемите български благословии", са адски подходящи за всяка една говорилня :P
twist
Младши потребител

Мнениеот realist » 08 Май 2009, 16:54

Задължение на работодателя за издаване на документи
Чл. 128а. (Нов - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) (1) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен да му издаде и предостави необходимите документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, в 14-дневен срок от искането.

(2) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен в срока по ал. 1 да му предостави обективна и справедлива характеристика за неговите професионални качества и за резултатите от трудовата му дейност или обективна и справедлива препоръка при кандидатстване за работа при друг работодател.
realist
Младши потребител

Мнениеот laridii » 08 Май 2009, 22:52

чл.128а

Темата е интересен, моля да ми позволите да се включа като направя една малка дисекция на посочения законов текст от КТ, колегите, които не са съгласни с нея нека се чустват поканени да ме поправят и оборят.
Първо, считам, че текстът касае случаите, когато препоръката е необходима за кандидатстване към конкретено определен работодател, например: от Управителя на фирма Х до този на фирма У. Което при нашия леко селски бизнес и ожесточена конкуренция в някой браншове рядко може да се случи.
Второ, работодателят е длъжен по искане на работника да предостави длъжностна характеристика. При това обективна и справедилива, но какво е мерилото за обективност и справедливост, защото в очите на работодателя служителят може да е обикновен ............, а самият служител може да се мисли за абсолютен професионалист. Пък и дори да е такъв работодателят лесно може да напише: Служителят се справя задоволително с трудовите си задължения, изпълнява съвестно поставените от ръководителя му задачи, но изпитва трудности да взема решения самостоятелно в стресови ситуации.
При подобна "препоръка", кой точно ще Ви вземе на работа? :roll: Да речем, че служителят не е съгласен с написаното в характеристиката, тогава какво? Ще я жали пред районния съд ли и ще доказва със свидетели и клиенти колко добър служител е бил :lol: :lol: :lol: Или иначе казано правото на служителя на справедлива и обективна препоръка е едно правно нищо.
Трето, как ще се санкционира работодателят отказващ да даде препоръка? Похвално е, че счетитата дават отговора за задължението на работодателя, ама где е санкцията при неспазване на задължението? Или може би ще си пишем нотариални покани и после ще сезираме инспекцията по труда и ще си водим делца за една препоръка. :lol:
Четвърто, ако все пак работодателят се съгласи да издаде препоръката, той има пълно право да спомене конкретни дати в нея, например да я напише за 7 месеца - конкретно. Отделна тема е, че поискването на препоръка поставя искащия в списъка на служителите, чието съкращение предстои, поради намаляване обема на работата. :wink:
laridii
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Май 2009, 00:47

Адравейте,
С голямо съжаление и неудобство констатирам, че този форум е станал място за заядливи нападки и забележки между някои от участниците в него... ХОРА та Вие (повечето от Вас) сте Юристи за бога а не лукови глави... Почти във всяка тема се стига до спорове, заяждания и дори обиди или просто твърдения излизащи в повечето случаи извън контекста на самата нея. За това ще си позволя да „отворя” отделна нова тема, чрез която надявам се ще по-отворя сърцата и умовете на някои... :oops:
А сега по темата - JoyBringer !
При поставяне на въпроса си „JoyBringer” е съвсем ясен и конкретен. Ето какво мисля и предлагам по въпроса:
Ако искайки от работодателя „Препоръка”, той те замотае не се учудвай. Еле па ако се позовеш на какъвто и да е нормативен акт, който го задължава да направи исканото от теб най - много да ти я връчи в едно със заповедтта за уволнение или да ти покаже някаква комбинация от свити и стърчащ пръст...
Все пак изхождайки от задълженията визирани в Чл.128а ал.2 от КТ (където дори е упомената думичката „ХАРАКТЕРИСТИКА”) работодателя е длъжен да изготви и даде такъв документ но никой не го задължава да издава „ПРЕПОРЪКА”. Всъщност препоръката е ново название на класическото „характеристика” (поне според) мен, макар двете думи да са различни по своя смисъл и значение. Предвид горното смятам, че е най – добре, JoyBringer да поиска „характеристика”...
Тук ще предложа и само един от многото начини да се поиска такъв документ без издаващият го (работодателя) да се усъмни, че е за кандидатстване на служителят му в др. предприятие. В случай, че искащият е семеен или има братя и сестри. трябва да посочи като мотив за искането на характеристиката, кандидатстването на негов близък роднина (някои от гореизброените) в сверата на ДАНС, МВР, НРС, НСО та ако ще и „Интер пол”. Където в процеса на проучване се изисква и характеристична справка на "родата" - брат, сестра или съпруг/а/. Разбира се има и други начини, чрез „блъф” да се постигне целта на JoyBringer но няма да се спирам на тях, че се по-увлякох в драсканиците си.
пп. Считам, че характеристиката има същата стойност при кандидатстване за работа или друго представяне, каквато има и препоръката. А е добре човек да си я иска и пази дори и да не напуска педвид това, че може да настъпят обстоятелства, при които тя да му е от голяма полза... някои вярвам - вече се сещат какво имам предвид с последното, но това е тема за трудово правните конфликти. :wink:
От мен Чао.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот JoyBringer » 09 Май 2009, 10:27

Благодарна съм на всички за изказаните мнения, особено - Никодим, за съвета да се действа по-хитро и по тънкия начин:)
Приятен уикенд!
JoyBringer
Потребител

Назад към Трудово право