Ето казуса - на 22.08.08 с НП е наложена е глоба и лишаване от право на упр. на МПС - 2 месеца. На 08.05.09 лицето се явява да си получи НП и да плати глобата, а те му отнемат СУМПС. Минали са 6-те месеца по чл.82 от ЗАНН
Въпрос:
1. В НП пише, че на основание чл, 190 ЗДвП наказанието лишаване от право на упр. на МПС тече от датата на изземване на СУМПС. Тази норма дерогира ли чл. 82, който е общ по отношение на ЗАНН? Според мен не, тъй като чл. 82 касае налагането или не на наказанието, а чл. 190 ЗДвП - от кога тече срока.
2. Мислите ли че позоваването само на 82 ЗАНН е достатъчно, могат ли да ми откажат? Ако да, на какво основание?
3. Действието на органите по прекъсване на тази давност (изземването на СУМПС ) е след 6-те месеца, така че нормата (чл. 82) си важи, нали? Т.е. изземването е неправомерно, така ли е споре вас?
П.П. Аз ще пусна жалбата - просто ми се иска да го обсъдя, за да знам какво мога да очакшам от КАТ като отговор.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност по чл. 82 ал. 1 т.б) ЗАНН
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Давност по чл. 82 ал. 1 т.б) ЗАНН
Последна промяна m_polly на 09 Май 2009, 13:17, променена общо 1 път
- m_polly
- Потребител
Re: Давност по чл. 82 ал. 1 т.б) ЗАНН
Малко са погрешни датите.
Пишете после резултата.
Пишете после резултата.
Последна промяна vetre на 13 Май 2009, 21:04, променена общо 1 път
- vetre
- Потребител
Здравейте,
Значи, основната ми професия (която преди 20 г. беше просто едно хоби) е свързана с доста логическо мислене... ...ама тука си е направо анти-логическо... просто защото ми се струва, че Чл.190 и по специално ал.2 от ЗДП е в пълно противоречие с Чл.82, ал.2 от ЗААН. /Казвам по-горе, че ми се „струва” от страх да не би да не съм поогледал нещичко и Юристите във форума да ми се смеят/ А виждам, че тука може доаста да се по-разсъждава.
Първо за глобата; явно, е че вашият близък ще си я плати „като поп” (Чл. 82, ал.1, т.”а” от ЗААН)
Съдейки по описаното от Вас АУАН му е съставен вероятно на основание Чл.182, ал.1, т.5 или ал.2, т.5 от ЗДП и то не в района, в който се води на отчет.
А сега за СУМПС... Ще продължа да развивам тезата си по-нататък пак предвид Вашето описание, въпреки, че според „vetre” „Малко са погрешни датите”. Та, от 22.08.08 до 08.05.09 са малко над 8 месеца, което автоматично прави приложим Чл. 82, ал.1, т.”б”от ЗААН. До тук добре... но ако наказващият орган през това време (тези месеци) е извършвал действия, спрямо наказания (липсващи във Вашето описание) - визирани в Чл. 82, ал.2 от ЗААН то тогава срокът за давност става 9 месеца /това си е една бременност / или простичко: Чл. 82, ал.3 от ЗААН. И така, от казаното до тук е явно, че в цялата ситуация не са спазени някои от разпоредбите на Чл.82 от ЗААН. Обаче какво ни казва ЗДП в текста на Чл. 190, ал.2...?! Казва, че законодателя не е догледал какво сътворява спрямо ЗААН. И от всички тези „али бали” казани до момента аз не мога да знам наказващият орган кой текст ще предпочете за приоритетен. /естествено, че по – угодния за него/ това може вероятно да Ви го каже компетентен Юрист.
Ще завърша с мисълта, че ако атакувате пред съответния надлежен орган наложеното наказание, процедурата ще се проточи повече от срока за който то е наложено. ...Е има ли смисъл да се „багеросвате” решавате Вие и вашият близък /познат, клиент или който и да е той/
От мене Чао за сега
(мисля си следното: когато се разделяме си казваме „Довиждане”, когато се разделяме по телефона си казваме „До чуване”, ами когато се разделяме по форумите не може ли, да си казваме „Дописване” или пък „Дописане? /
Значи, основната ми професия (която преди 20 г. беше просто едно хоби) е свързана с доста логическо мислене... ...ама тука си е направо анти-логическо... просто защото ми се струва, че Чл.190 и по специално ал.2 от ЗДП е в пълно противоречие с Чл.82, ал.2 от ЗААН. /Казвам по-горе, че ми се „струва” от страх да не би да не съм поогледал нещичко и Юристите във форума да ми се смеят/ А виждам, че тука може доаста да се по-разсъждава.
Първо за глобата; явно, е че вашият близък ще си я плати „като поп” (Чл. 82, ал.1, т.”а” от ЗААН)
Съдейки по описаното от Вас АУАН му е съставен вероятно на основание Чл.182, ал.1, т.5 или ал.2, т.5 от ЗДП и то не в района, в който се води на отчет.
А сега за СУМПС... Ще продължа да развивам тезата си по-нататък пак предвид Вашето описание, въпреки, че според „vetre” „Малко са погрешни датите”. Та, от 22.08.08 до 08.05.09 са малко над 8 месеца, което автоматично прави приложим Чл. 82, ал.1, т.”б”от ЗААН. До тук добре... но ако наказващият орган през това време (тези месеци) е извършвал действия, спрямо наказания (липсващи във Вашето описание) - визирани в Чл. 82, ал.2 от ЗААН то тогава срокът за давност става 9 месеца /това си е една бременност / или простичко: Чл. 82, ал.3 от ЗААН. И така, от казаното до тук е явно, че в цялата ситуация не са спазени някои от разпоредбите на Чл.82 от ЗААН. Обаче какво ни казва ЗДП в текста на Чл. 190, ал.2...?! Казва, че законодателя не е догледал какво сътворява спрямо ЗААН. И от всички тези „али бали” казани до момента аз не мога да знам наказващият орган кой текст ще предпочете за приоритетен. /естествено, че по – угодния за него/ това може вероятно да Ви го каже компетентен Юрист.
Ще завърша с мисълта, че ако атакувате пред съответния надлежен орган наложеното наказание, процедурата ще се проточи повече от срока за който то е наложено. ...Е има ли смисъл да се „багеросвате” решавате Вие и вашият близък /познат, клиент или който и да е той/
От мене Чао за сега
(мисля си следното: когато се разделяме си казваме „Довиждане”, когато се разделяме по телефона си казваме „До чуване”, ами когато се разделяме по форумите не може ли, да си казваме „Дописване” или пък „Дописане? /
- nikodim77
- Активен потребител
Ветре, не може да е истина това, което сте написали!
Никодиме, за вас поне нещо ново научих...
Ай, сега да ми отговори някой само на тези въпроси- когато не е връчено НП какво става?!? Къде го то, наказанието, в правния мир... И как се изпълнява невлязло сила НП?
Щото следващото питане, евентуално тук, по същия казус ще е- хей, тези не ми ли нарушиха правото на защита? а?
m_polly - няма да ви "огрее" на това основание. Търсете друго.
Това би трябвало да е отговор на питането за резултата- няма да я бъде отмяната на това основание..
Никодиме, за вас поне нещо ново научих...
Ай, сега да ми отговори някой само на тези въпроси- когато не е връчено НП какво става?!? Къде го то, наказанието, в правния мир... И как се изпълнява невлязло сила НП?
Щото следващото питане, евентуално тук, по същия казус ще е- хей, тези не ми ли нарушиха правото на защита? а?
m_polly - няма да ви "огрее" на това основание. Търсете друго.
Това би трябвало да е отговор на питането за резултата- няма да я бъде отмяната на това основание..
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте
Не доумявам защо poli_g , пита следното?:
Иначе всички ние, които комуникираме на този свят научаваме по нещо ново един за друг. И това е един от факторите за развитие на цивилизацията...
Чао!
пп. ЕЙ... някой да не си помисли, че се заяждам с него?! Ни най-малко бих го допуснал особено в свят, в който съм гост та дори за някои може би натрапник.
Ето казуса - на 22.08.08 с НП е наложена е глоба и лишаване от право на упр. на МПС - 2 месеца. На 08.05.09 лицето се явява да си получи НП и да плати глобата, а те му отнемат СУМПС. Минали са 6-те месеца по чл.82 от ЗАНН
Въпрос:
1. В НП пише, че на основание чл, 190 ЗДвП наказанието лишаване от право
Не доумявам защо poli_g , пита следното?:
И защо poli_g, твърди?:
...няма да ви "огрее" на това основание. Търсете друго.
Иначе всички ние, които комуникираме на този свят научаваме по нещо ново един за друг. И това е един от факторите за развитие на цивилизацията...
Чао!
пп. ЕЙ... някой да не си помисли, че се заяждам с него?! Ни най-малко бих го допуснал особено в свят, в който съм гост та дори за някои може би натрапник.
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77 написа:ЗдравейтеЕто казуса - на 22.08.08 с НП е наложена е глоба и лишаване от право на упр. на МПС - 2 месеца. На 08.05.09 лицето се явява да си получи НП и да плати глобата, а те му отнемат СУМПС. Минали са 6-те месеца по чл.82 от ЗАНН
Въпрос:
1. В НП пише, че на основание чл, 190 ЗДвП наказанието лишаване от право
Не доумявам защо poli_g , пита следното?:Ай, сега да ми отговори някой само на тези въпроси- когато не е връчено НП какво става?!? Къде го то, наказанието, в правния мир... И как се изпълнява невлязло сила НП?
И защо poli_g, твърди?:
...няма да ви "огрее" на това основание. Търсете друго.
Чао!
Наистина нямам много време, но моля четете внимателно! В противен случай дълго време ще сте в недоумение.
Ето го и жокера
На 08.05.09 лицето се явява да си получи НП и да плати глобата, а те му отнемат СУМПС.
А защо няма да го огрее ли? Ми, погледнах в кълбето, а там така показа.
Такива дребни тарикатлъци са предвидени от законодателя. Ако ли не са- то висшата сила ги допълва с тълкуване и все този е резултата.
п.п. Въпреки, че определено внасяте радост в и без това прекрасният ми ден, ще ви замоля да спрете!
- Гост.
- Старши потребител
Питащият да не се шлае из форумите, че времето здраво цъка- не в негова полза!
15 наближава...
15 наближава...
- Гост.
- Старши потребител
nikodim77, моля, отворете си личните съобщения...
- plamen_penev
- Активен потребител
С риск да стана смешен...
Ама къде са тези лични съобщения?!
НайІгоре на страницата ми визуализирам следното:
Ако имате предвид пощенската ми кутия, то не знам защо но не мога да вляза в нея.
Ще бъда радостен ако "копнете" написаното до мен на електронната ми поща:
niko77@abv.bg
Благодаря
Ама къде са тези лични съобщения?!
НайІгоре на страницата ми визуализирам следното:
Потребителски панел (0 нови съобщения) • Виж собствените си мнения
Ако имате предвид пощенската ми кутия, то не знам защо но не мога да вляза в нея.
Ще бъда радостен ако "копнете" написаното до мен на електронната ми поща:
niko77@abv.bg
Благодаря
- nikodim77
- Активен потребител
Ами подадох си жалбата, където забележете, деловодителката ми каза, че давността е 3 год. (дано началникът, до който е адресирана жалбата е чел ЗАНН)
Относно глобата - плати си я момчето.
И все пак давността тече от влизане в сила на акта, а той е обжалваем 7 дни след връчването му - за съжаление давността още не е започнала да тече и не можем да се позовем на нея.
И все пак давността тече от влизане в сила на акта, а той е обжалваем 7 дни след връчването му - за съжаление давността още не е започнала да тече и не можем да се позовем на нея.
- m_polly
- Потребител
m_polly написа:Ами подадох си жалбата, където забележете, деловодителката ми каза, че давността е 3 год. (дано началникът, до който е адресирана жалбата е чел ЗАНН)
Благодаря, че потвърдихте твърдението ми!
Що се отнася до глобата, не е следвало да я плаща.
Нали сте депозирали жалба срещу НП? ... Ами ако съдът го отмени?
- Гост.
- Старши потребител
nikodim77, кликнете горе в дясно на потребителски панел, после настройки на форума -> Искам да получавам лични съобщения: ДА.
Това е.
Това е.
- plamen_penev
- Активен потребител
Здравейте пак,
Като казах, че паричната санкция ще трябва да се заплати мисля, че ползвах метафората; „ще си я плати „като поп”” го направих тълкувайки дума по дума текста в ЗААН. Тук ще добавя, че „poli_g” е напълно права в това, че не е трябвало да се бърза с плащането на паричната санкция след, като „атакувате” НП в съда, предвид обстоятелството, че съдът може да отмени или промени наложеното наказание, чрез НП.
Чл.82, (2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено...
Ако законодателя е употребил думата”акта” имайки предвид „действието” за налагане на наказание а не самото съставяне на АУАН респективно във вашия случай то това действие е връчването на НП то тогава нещата стават по различни...
Но спирам до тук по вашата тема и ви пожелавам успех в понататъшните Ви действия по започнатата процедура – обжалване.
Чао
Като казах, че паричната санкция ще трябва да се заплати мисля, че ползвах метафората; „ще си я плати „като поп”” го направих тълкувайки дума по дума текста в ЗААН. Тук ще добавя, че „poli_g” е напълно права в това, че не е трябвало да се бърза с плащането на паричната санкция след, като „атакувате” НП в съда, предвид обстоятелството, че съдът може да отмени или промени наложеното наказание, чрез НП.
Чл.82, (2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено...
Ако законодателя е употребил думата”акта” имайки предвид „действието” за налагане на наказание а не самото съставяне на АУАН респективно във вашия случай то това действие е връчването на НП то тогава нещата стават по различни...
Но спирам до тук по вашата тема и ви пожелавам успех в понататъшните Ви действия по започнатата процедура – обжалване.
Чао
- nikodim77
- Активен потребител
Само ще припомня склонността на полицаите да се възползват от непознаването на закона от гражданите-неюристи и да ги принуждават да платят глобата като условие да им си върнат талона...
Подобна технология прилагат и към тези, които не са сменили регистрационните номера на колите си... Днес присъствах на едно дело, на мой приятел, в което той съди Държавата за материални и морални щети след като 2 пъти полицаите са му спирали колата от движение и 2 пъти съдът е отменял НП-я... А колко хора прекараха да платят и да дремят пред КАТ за тези номера!
Такава си е нашата полиция... Правят каквото си искат с хората!
Подобна технология прилагат и към тези, които не са сменили регистрационните номера на колите си... Днес присъствах на едно дело, на мой приятел, в което той съди Държавата за материални и морални щети след като 2 пъти полицаите са му спирали колата от движение и 2 пъти съдът е отменял НП-я... А колко хора прекараха да платят и да дремят пред КАТ за тези номера!
Такава си е нашата полиция... Правят каквото си искат с хората!
- plamen_penev
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|