начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ВъзмУтен от скандално решение на български съд

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: ВъзмУтен от скандално решение на български съд

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 11:37

Попитах Ви какво стана с "кухнята" и "готвачите" по конкретното дело, господин Керелов ?
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 11:41

Точно по обед НЕ НА КУХНИТЕ ...на диета съм!
donna
Старши потребител

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 11:44

donna написа:Точно по обед НЕ НА КУХНИТЕ ...на диета съм!

Ау, недейте така. Диетите са вредни. Преди пет години аз опитах, отслабнах с 12 килограма, но предпочетох да се върна в старата си форма, вместо да се чувствам перманентно гладен. Погледнете се в огледалото и си кажете "Еййй, ква съм готина" (факт неоспорим, сигурен съм, въпреки че не сме се виждали) :)
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 11:47

:D Систем диетата ми включва един ден в месеца плодове и зеленчуци , разтоварваща е ,нямам наднормено тегло ,ама точно сега ли тр. да се говори за кухни . До обяд издържах ...ами сега след обед?
Много добре помня думите на една колежка -думата "ДИЕТА" е мръсна дума ,да не съм я чула.........
donna
Старши потребител

Мнениеот Neprimirima » 28 Апр 2009, 12:19

Малко се изместихте от темата с тези диети.Яжте си на корем и да не ви пука.Искам само и аз да кажа нещо по темата.Много е жалко че в много случаи българската съдебна система действа на принципа Виновен до доказване на противното.Затворите се пълнят с хора откраднали колело,а навън остават и убиици и изнасилвачи и др. заслужаващи това.Понякога цялата тази история ми прилича на лоша приказка в която съдилищата са като развилняли се Богове стремейки се да разрушат вярата в справедливоста.Жалко за тази държава.За оптимизъм че все пак историята ще има добър край е почти невъзможно да се говори.
Neprimirima
Младши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 13:20

Според британски бизнесмен: "след 400 години в османската империя, 50 години социализъм и 20 години посткомунистическа анархия" бизнес отношенията в България прилягат повече на арабска отколкото на европейска държава.... http://www.dnesplus.bg/Business.aspx?d=277740

Пита се откъде идва анархията (и то не само в бизнес отношенията), ако не от анархичните съдилища и прокуратури ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 15:31

Не трябва ли да знаем поне какъв е размера на предявената претенция?А ако е 20 000?Некоректно е така.
Иначе принципно времето на забава не може да влияе на размера на обезщетението, има практика на ВКС в този смисъл - макар като краен резултат от лихвата размерът на сумата да набъбва двойно, това не може да влияе на самия размер на обезщетението при деликта, това са различни вреди.
А т.р. ,че нак.процес не е процес относно вземането е с известни автори, не е цялата съдебна система.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 15:43

40 000
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 16:14

:oops: Хубави суми гледам тука ,но едно е да го осъдиш друго е да плати ...
Та се питам и милион да присъди съда ще ли има полза ,ако няма от къде ?
donna
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 16:20

Към датата на деянието, като се оценява МРЗ, средна РЗ..икономическата реалност ..плюс всичкото там останало по справедливост / внезапност на загубата, близост с жертвата/, и като изхождам от пълното си непознаване на делото т.е. само на око/.... но като имам превид, че за смърт на дете 1995 г, 2008 г краен акт по делото - по 10 000 лв на двамата родители , потвърдено на ВКС...Няма нереалност и абсурдност в размера.Несъпоставими са времената.
А вредите от неразумния срок на делото , и за обв, и за близките, са други вреди.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 16:32

kpavlova написа:Към датата на деянието, като се оценява МРЗ, средна РЗ..икономическата реалност ..плюс всичкото там останало по справедливост / внезапност на загубата, близост с жертвата/, и като изхождам от пълното си непознаване на делото т.е. само на око/.... но като имам превид, че за смърт на дете 1995 г, 2008 г краен акт по делото - по 10 000 лв на двамата родители , потвърдено на ВКС...Няма нереалност и абсурдност в размера.Несъпоставими са времената.
А вредите от неразумния срок на делото , и за обв, и за близките, са други вреди.

kpavlova, приемам с благодарност оценката Ви.
system
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 16:42

Честно казано,ми е интересно повече наказанието.Много ме тревожат наказанията след 10 г, 15 г процес.Това вече не е същия човек.Имаше една тенденция последователна такава на ВКС - чл.55, самостоятелно основание за прилагането му е неразумната продължителност на делото / ако е без факт.и правна сложност, ако не търпи укор подсъдимия за злоупотреба с проц.права- т.е. вината си е у органите.../, обезмсиля се ефективното наказване..Струва ми се ,че напоследък е изоставена и започнаха да си се четат тежки ефективни присъди и за стари деяния, че и по възобновени дела.За себе си не мога да взема решение :oops: дали това е вярно или не.За дееца е закъсняла справедливост.Та ти вече си баща, дядо , примерно, не помниш какъв си бил преди 15 г..За жертвите обаче не е така -не лекува времето.Явно нещата остава да се решават на плоскост искове срещу държавата и толкова, другото "опрощение" заради времето - в разумни граници.Възмездие трябва да има, па макар и късно :oops: .Ако съм схванала верно тенденцията горе :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 18:35

kpavlova написа:Към датата на деянието, като се оценява МРЗ, средна РЗ..икономическата реалност ..плюс всичкото там останало по справедливост / внезапност на загубата, близост с жертвата/, и като изхождам от пълното си непознаване на делото т.е. само на око/.... но като имам превид, че за смърт на дете 1995 г, 2008 г краен акт по делото - по 10 000 лв на двамата родители , потвърдено на ВКС...Няма нереалност и абсурдност в размера.Несъпоставими са времената.

Колежке kpavlova, чудно ми е на какво основание ВКС е компетентен да преразглежда присъдата в гражданската й част, та да "потвърди" размерите на обезщетенията. Гражданската част на присъдата може да се атакува пред ВКС само на основанията за касационно обжалване по ГПК, а по ГПК размерите на обезщетенията за неимуществени вреди не влизат в кръга на касационната проверка. Така че ако е имало потвърждаване на присъдата, то е било само в наказателната й част, а не и в гражданската. Или греша някъде ?

Сега, дали 10 000 лева обезщетение на родител за умряло дете е много или малко, е друг въпрос. Но, когато за клеветнически публикации и телесни повреди се плаща повече отколкото за убийство, мисля, че нещата не са си съвсем в нормалното положение. Вие как мислите ? :roll:
Последна промяна GeorgiKERELOV на 28 Апр 2009, 21:22, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 18:50

Сега ме смутихте :oops: .Искате да кажете, че се обосновава допустимост на касац.контрол по новия ГПК по гражд.искове по наказателни дела ?.Ревизията на гражданската част на присъдата за неимущ.вреди боя се че влиза в правомощията на касацията - 354, ал.2 т.5.Справедливостта на обезщетението е въпрос, с който ВКС се занимава.ВКС не може да ревизира размер на обезщетението за имущ.вреди - може да отхвърли или уважи иска за имущ.вреди
За размерите - ако разгледате практиката на ВКС през периода - за деяния от периода, ще установите, че 20 000 лева е горе-долу таван, дори гръмка цифра.
И не само пред 97, а и години по -късно, 2000..нямам вече спомен.
Нещата трябва да се съпоставят в реалното си време на случване.
Иначе - какво се получава.1997 г - осъждане 1999 г, примерно, 20 000 лева, уважен иск.Деяние през 1997 / равни други предпоставки - умишлено убйство, по един и същи начин, на хора на еднаква възраст, от деец със сходни характеристики, с близки от равна степен на родство/ - осъждане през 2009 г, когато вече мислим различно за справедливостта, защото живеем в друга ситуация на справедлиност/ или не -такава/, в др.истор.ситуация, мярата е различна т.е..Може ли истор.промяна да се натресе на дееца- може ли вредата, която е сама по себе си непоправима, да се изправя с различни размери на обезщетението, при все, че тя се определя към един и същи истор.момент - 1997 г.?
Това, което не бива да се случва, е делата да траят една пета от човешкия живот.
Ако говорим за едно и също време на отсъждане и едно и също време на деликт, не е нормално цената на един човешки живот да е цената на тежка обида.Но ако времената са различни, няма място за съпоставка.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот huligan » 28 Апр 2009, 19:09

GeorgiKERELOV написа: Гражданската част на присъдата може да се атакува пред ВКС само на основанията за касационно обжалване по ГПК, а по ГПК размерите на обезщетенията за неимуществени вреди не влизат в кръга на касационната проверка...... Или греша някъде ?

Да. Грешите, Керелов. Не се прилага ГПК.
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот prnedev » 28 Апр 2009, 19:41

GeorgiKERELOV написа:Според британски бизнесмен: "след 400 години в османската империя, 50 години социализъм и 20 години посткомунистическа анархия" бизнес отношенията в България прилягат повече на арабска отколкото на европейска държава.... http://www.dnesplus.bg/Business.aspx?d=277740

Пита се откъде идва анархията (и то не само в бизнес отношенията), ако не от анархичните съдилища и прокуратури ? :roll:

Ами то си е за кискане темата ;)))) Просто този раздел беше позамрял последните дни, та викам да го пораздвижа ;-))))
Колега Керелов (колега, в смисъл съфорумец), пичовете от Днес+ не са копирали цялата статия, та са пропуснали нещо важно:

ПЛЮСОВЕ:
в.Сега написа:Все пак има два показателя, по които страната ни излиза на първо място. Според анкетата в България бизнес дамите най-убедително конкурират силния пол като директори и дори като цяло са по-ефективни. Другото предимство на нашите мениджъри е, че не са "сухари" и разчитат много на личните контакти и приятелските отношения с контрагенти и клиенти.

Чуждестранните мениджъри със симпатия посочват, че колегите им в България приемат критиките като нещо полезно и със самоирония, за разлика от поляци и унгарци например, които по-малко носят на забележки.

А анархията и "ориенталщината" е хубаво нещо. Признавам си, аз не бих могъл да работя в държава тип Швеция или Финландия. Не стига, че много е подредено, ами и едно данъчно облагане имат, което просто плаче за.... да кажем лекуване ;))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 19:57

Колежке kpavlova, не зная какво тълкуване е направила наказателната колегия на ВКС при разглеждането на касационните жалби касаещи размерите на гражданските обезщетения за неимуществени вреди след влизането в сила на новия ГПК. Но ми се струва, че размерът на обезщетението е фактически, а не правен въпрос, и като такъв той няма как да влиза в основанията за касационно обжалване по ГПК.

Та нямам представа как тълкува и прилага ВКС чл. 354, ал.2 т.5 от НПК след влизането в сила на новия ГПК. Но в случая това не е толкова важно, дали 10 000 лева обезщетение за убийство са присъдени от ВКС или от другите съдилища. Тук става въпрос за самото число 10 000 лева, съпоставено с обезщетенията присъждани за телесни повдреди, обиди и клевети.
Последна промяна GeorgiKERELOV на 28 Апр 2009, 19:59, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 19:57

:D Недев на тая тема първо много и дойде ,първо с диетата -5 сандвича изядох /истина/ ,после данъчното законодателство ...хм я кажи колко % осигурровки да си внеса ,че не зная вече :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 20:08

По същата логика би следвало да се отказва самостоятелно атакуване пред ВКС на присъдите и решенията в гражданските им части относно размерите на обезщетенията за неимуществени вреди

Въпросът е в критерия справедливост, в чл.52, а не в установените факти.
ГПК се прилага, доколкото в НПК не е установено друго.А е.Не е смесен процеса.Това е ГИ в наказателен процес.
Тук става въпрос за самото число

Никога не може да става дума само за едно число без контекст.За каквото и да говорим.
Дори да става дума за кг :) , и те се съпоставят с ръста, пола и възрастта, като се изхожда и от окото на ценителя.Т.е. трябва критерии, а и оценка поотделно и в съвкупност.
Колега Керелов, просто гледаме различно на нещата.Не изхождам от презумпцията ,че Темида е сляпа, глуха, куца и саката :oops: .Или ако се случи да е, е лечимо, надявам се. :oops:
Последна промяна kpavlova на 28 Апр 2009, 20:21, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 20:21

Точно за това става въпрос - че касационната инстанция не е трета редовна инстанция, за да може за трети пореден път да се произнася по размерите на обезщетенията. Характерът на касационното производство е такъв, че се търси и санкционира грешка на долните съдилища само при прилагането на правото, а не при установяването на фактите (вредите) и преценката на размерите на обезщетенията - проверява се дали има дълг и кой го дължи, а не размерът му.

Запозната ли сте с практиката на ВКС по въпроса след влизането на новия ГПК в сила ?
Последна промяна GeorgiKERELOV на 28 Апр 2009, 20:25, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт