начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Не мога да сключвам договор със себе си - дайте съвет!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не мога да сключвам договор със себе си - дайте съвет!

Мнениеот nebesna » 22 Апр 2009, 21:07

Здравейте!
Приятно ми е да съм сред вас. Управител съм на фондация и само аз имам представителни функции (моят подпис е даден в съда). По тази причина не мога да сключвам договор сама със себе си за извършване на определена дейност. Визирам работа по проекти. Не мога да бъда ръководител или член на екипа на проекта. Когато правихме учредителния акт на нашата фондацията съвсем целенасочено включихме следния текст към правомощията на управителя: "управителят има право да определя обема на представителната власт на отделни нейни членове и на управителите на клонове". Все пак се случват непредвидими неща- човек се разболява, заминава за чужбина и т.н. В момента сме в процес на кандидатстване с проект по общинска програма, в който аз имам най-добро CV за ръководител (съответно, по-голям шанс да спечелим проекта). Помислих си, че мога да упълномощя председателката на фондацията с нотариално заверено пълномощно тя да сключи договора с общината и в последствие да контрактира мен и останалите членове на екипа. Обаче от общината ми отговориха, че не може. Попитаха ме, дали това е предвидено в учредителния акт и аз отговорих утвърдително. Отвърнаха ми с въпрос: "А как са ви го приели в Съда?" Човекът, който ми отговори не беше юрист, а юриската на съответната дирекция мълчеше. По тяхната логика следва, че мога да бъда само администратор и единствено аз нямам никакъв шанс да се включвам в дейностите на фондацията СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, за разлика от всички останали нейни членове. Работили сме и по международни проекти и до сега не сме имали такъв проблем. Въпросите ми са следните:
1. Имам ли законово право да упълномощя друг член на фондацията да я представлява с подписа си пред други органи и институции за конкретен проект?
2. Трябва ли задължително да променяме учредителния акт на фондацията, ако искаме и друг член да я представлява?
Благодаря Ви предварително!
nebesna
Нов потребител

Re: Не мога да сключвам договор със себе си - дайте съвет!

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Апр 2009, 21:44

Можете да назначите допълнителен управител, но всичко това е въпрос на техника, в зависимост от релефа на Вашето сдружение - фондация.

Не е необходимо да навлизате специализирано в темата за фондациите откъм юридическа страна - достатъчно е да се направи едно набиване на обръчите в съответната община (надявам се да мине бързо, кротко и без да си сваляме културата на по-ниско ниво).

Кажете, че имате единадесет адвокати и мисля, че това ще уплаши достатъчно общинската администрация.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nebesna » 22 Апр 2009, 21:50

Благодаря за отговора, но не искаме да си влошаваме отношенията, защото ние ще продължаваме да работим с тези хора. Бих искала да си изясня как тези въпроси са регламентирани в нашето законодателство.
nebesna
Нов потребител

Мнениеот nebesna » 22 Апр 2009, 21:52

ivan_lawyer написа:Можете да назначите допълнителен управител, но всичко това е въпрос на техника, в зависимост от релефа на Вашето сдружение - фондация.

Между другото ние нямаме хора, които са назначени на щат. Фондацията няма стопанска дейност. Регистрирана е в обществена полза.
nebesna
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Апр 2009, 22:31

На щат, можете и да нямате - но можете на граждански договор - например на минимално възнаграждание.

Например аз мога да членувам и без заплата - на така нареченото "обществено начало" - осъзнавам себе си като част от обществото и искам да му помагам без пари - кой може да ме спре - няма норма в закона, която да спре "топлата вода".

Дерзайте,
Поздрави,
Адвокат Иван К.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Трудово право